Kemoterapi meme kanseri tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Meme kanseri kemoterapisi görecek kadınlara tavsiyeler makalemizde bu tedaviye başlayacak kadınlara bazı önerilerde bulunduk. Kemoterapi ağır bir süreç olduğundan, fiziksel ve ruhsal olarak yan etkilerini de beraberinde getiriyor. Meme kanseri kemoterapisi için hazırlıklı olmak, neyle karşılaşacağınız hakkında bilginiz olduğundan stresi azaltabilir ve seansların daha rahat, kolay geçmesini sağlayabilir.

1.Adım Kemoterapi öncesi
1.Tedavi planınız ve kemoterapinin vücudunuza etkileri konusunda mümkün olduğunca çok şey öğrenin.Tedavinin ne kadar süreceğini ve kaç seans olacağını doktorunuza sorun.
Kemoterapinin parçası olacak ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun. Araştırma yapın. Kullanacağınız ilaçlarda söz hakkınız olduğunu unutmayın.
Endişelerinizi paylaşmak ve diğerlerinden bir şeyler öğrenmek için internetten meme kanseri olan kadınların buluştuğu forum sayfalarından bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.meme_kanseri_kemoterapisi_gorecek_kadinlara_tavsiyeler (1)

2. Kemoterapi öncesi testler alın; X-ray ve kalp taraması gibi. Kemoterapinin nasıl verileceğine karar verin, Düzenli IV ya da bağlantı noktası üzerinden olabilir. Bağlantı noktası kemoterapiden önce küçük ameliyat gerektirir.

3.Kemoterapinin yan etkilerini azaltmak için genel sağlığınıza odaklanın.
Gece boyunca iyi uyuyun ve mümkün olduğunca gün içinde dinlenin.
Stresli durumları en aza indirin. Yoga, meditasyon, namaz kılma gibi rahatlatma teknikleri, köpük banyosu, yeşillik alanda yürüyüşler bu konuda size yardımcı olabilir.
Tam tahıllar, sebze ve meyveler içeren iyi bir beslenme planı uygulayın.
Enfeksiyon kapmamak için hasta olan insanlardan uzak durun. Diş hekiminden randevu alın ve kemoterapi sırasında vücudunuzu korunmasına yardımcı olabilecek ek aşı gerekiyorsa doktorunuza danışın.meme_kanseri_kemoterapisi_gorecek_kadinlara_tavsiyeler (3)

4.Yan etkilerle başa çıkmaya hazır olun.
Bulantı önleyici ilaçları hazır edin. Doktorunuz kemoterapi tedavisi öncesinde birkaç gün bu ilaçlardan almanızı önerebilir.
Kemoterapi bazen saç kaybına neden olur. Saç dökülmesine hazırlıklı olun, başınızı bandana veya eşarpla örtebilirsiniz.meme_kanseri_kemoterapisi_gorecek_kadinlara_tavsiyeler (4)

5. Yorgun hissedebileceğiniz durumlara yönelik iş, okul ve çocuk bakımı gibi günlük sorumluluklar için yedek planlar yapın.meme_kanseri_kemoterapisi_gorecek_kadinlara_tavsiyeler (5)

6. Bu tedavi hakkında olumlu düşünün ve tümörün yok olacağına inanın.meme_kanseri_kemoterapisi_gorecek_kadinlara_tavsiyeler (6)

2.Adım Kemoterapi günü
1.Kemoterapi günü neler yiyip içebileceğiniz nelerin yasak olduğunu bilin. 12 saat öncesinden aç kalmanızı doktor önerebilir.meme_kanseri_kemoterapisi_gorecek_kadinlara_tavsiyeler (7)

2.IV kullanılması ya da port kemoterapisi için kolay ulaşılabilen bol kıyafetler giyin.meme_kanseri_kemoterapisi_gorecek_kadinlara_tavsiyeler (8)

3.Destek için kemoterapiye bir aile üyesi ya da arkadaşınızla gidin.meme_kanseri_kemoterapisi_gorecek_kadinlara_tavsiyeler (9)

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.