Mastit (meme iltihabı) tıkanmış süt kanallarının yada mikroorganizmaların neden olduğu bir hastalıktır. Belki de anneler için en rahatsız edici durumdur meme iltihabı. Ateş, halsizlik, yorgunluk, memede ağrı ve kızarıklık gibi belirtileri vardır.
Mastit Nedir?
Mastit; emziren annelerin göğüs dokusunda enfeksiyon oluşması sonucu ortaya çıkan ve annenin emzirirken ağrı hissetmesine neden olan bir iltihaptır. Genel olarak emzirmenin 6. ve 12. haftaları arasında görülür.
Mastit bebeğini emziren-emzirmeyen her 20 anneden birinde görülür. Enfeksiyon, genellikle meme başında bulunan çatlaklardan süt kanallarına doğru yayılır. Emzirmeyen annelerde göğüslerin şişmesi de mastite yol açabilir. Diğer nedenler arasında, emzirme yoluyla göğüslerin yeterince boşaltılamaması hastalıklara karşı azalan direnç sayılabilir. Nitekim yeni doğum yapmış annelerin çoğu aşırı bir yorgunluk ve stres altındadırlar ve yeterince beslenememektedirler. Dilerseniz forum konumuz mastit için birebir çözüm önerimize bakabilirsiniz.
Mastit Nasıl Tedavi Edilir?
Mastit rahatsızlığının doğurduğu belirtileri azaltmak ve mastitten kurtulabilmek için yapılabileceklerden bazıları şunlardır:
- Düzenli emzirmek tıkalı olan süt kanallarını açmaya yaradığından, göğüste hissedilen sancıyı azaltır.
- Kurumuş salgıların atılabilmesi ve tıkalı süt kanallarının açılabilmesi için; ılık su dolu bir küvetin içerisinde 10 dakika kadar göğüsler tutulmalıdır.
- Bol bol su içilmeli ve sıvı tüketilmelidir.
- Sütyen seçiminde destekli sütyenler tercih edilmelidir.
- Emzirmekte fazla zorlanılması durumunda, sütün sağılması tercih edilebilir.
- Sancının çok artması halinde doktor onaylı bir ağrı kesici içilebilir.
- Mastit Nasıl Geçer Konumuza Göz Atın !
Mastitin Nedeni Nedir?
Mastitin bilinen nedenleri şunlardır:
- Göğüsteki sütün tamamen boşalmamış olması durumunda kalan süt bir enfeksiyona neden olabilir ve bu da kişiye sancı hissettirir. Emzirme tekniğinin yanlış olması bu duruma yol açabilir.
- Süt kanallarından birinin tıkalı olması durumunda göğüste süt birikeceği için, bu ilerleyen zamanlarda bir enfeksiyona neden olabilir.
- Göğüs ucunda çatlakların olması durumunda; çeşitli bakterilerin bu çatlaklardan süt kanallarına ulaşması halinde mastit olunabilir.
- Emzirirken sürekli aynı pozisyonda durulması halinde eğer göğüsteki süt tamamen boşaltılamamış olursa da mastit olunabilir.
Meme başlarının hassaslığı nedeniyle ilk doğum yapan annelerde mastit biraz daha sık görülür, ne var ki bu ikinci, üçüncü doğumlardan sonra görülmeyeceği anlamına gelmez.
Mastitin en sık görüldüğü dönem, doğumdan sonra 10-28. günler arasıdır.
Nasıl anlaşılır?Genellikle soğuk algınlığı geçiriyor gibi hissedersiniz. Belirtiler arasında, bir yada iki göğüste kızarıklık, sertlik, sıcaklık, ağrı, ve enfeksiyon olan süt kanallarında şişlik sayılabilir. Ateş ve halsizlik, durumun daha ciddi olduğunu düşündürür.
Mastit, birden fazla sayıda olabilen bir durumdur, ama aynı anda iki göğüste birden gelişmez.
Ne yapılmalı…
Hemen doktorunuzla görüşün. Muhtemelen antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Bu durumda emziriyorsanız, kullandığınız ilaçların bebeğe zarar vermeyeceğini özellikle açıklığa kavuşturun. Antibiyotik etkisi başlar başlamaz, belirgin bir rahatlama hissedeceksiniz.
Mastit Anne Bebeğime süt verebilirmiyim?
Evet. Mastit sırasında emzirmek, çok acı verir. Ancak, gerek biran önce iyileşmek, gerekse süt kanallarınızın boşalarak yeni tıkanıklıklar olmaması ve sütünüzün kesilmemesi için emzirmeniz gerekir. Emzirmeden bir kaç dakika önce sıcak kompres, acı duymanızı bir ölçüde azaltır.
Eğer bebeğiniz emerek iltihaplı göğsünüzü tam boşaltamıyorsa, yada aşırı acı hissi nedeniyle emziremiyorsanız, göğsünüzü bir süt pompasıyla boşaltmanız gerekir. Sağdığınız sütü biberonla bebeğinize verebilirsiniz. Şunu hiç unutmayın, göğsünüzü boşaltmak için en iyi pompa, bizzat bebeğinizdir!
Emme sonucu bebeğim hastalanabilir mi?
Hayır! Zaten sizi hasta eden mikroplar, muhtemelen bebeğinizin ağzı yoluyla bulaşmıştır, ve kendi mikroplarının ona geri verilmesinin bir zararı yoktur.
Mastit kendiliğinden geçebilir mi?
Mastit kendi haline bırakılırsa ilerler, ve daha ciddi sonuçlar -komplikasyonlar- oluşur. En sık görüleni meme absesidir, yoğun antibiyotik tedavisi, belki de cerrahi yolla absenin boşaltılması gerekir. Bu durumda bebeğiniz sizi ememez.
Çoğu zaman olduğu gibi, mastit de erken teşhis edilirse, kolayca tedavisi olan bir durumdur.
Meme iltihabı ciddi durumlara varmadan önce;
- Günde 1,5 ya da 2 litre su için
- İstirahat edin
- Doktor tarafından önerilen kremleri kullanın
- Sıcak kompres uygulayın
- Asla bebeği emzirmekten vazgeçmeyin
- Emzirirken çok sancı hissederseniz pompa kullanın
Bu önlemler alındığı takdirde anne ve bebek sağlığı tehlikeye girebilir. Meme yeterince boşaltılmazsa enfeksiyonlara açık hale gelecektir. Bu yüzden önlem almak ve emzirmek altın kural.
Merhabalar, bir konuda yardımınıza ihtiyacım eşime mastit nedeniyle apse drenajı yapıldı fakat sprey anesteziyle , şimdide her pansumanda içindeki gazlı bez çıkartılıp yerine yenisi konulmak zorunda.Ama anestezi yapmadan işlemi yapıyorlar bu doğrumu normal mi canlı canlı yaranın içine bez tıkıyorlar.Bayıltacak acı hissediyor eşim.Yardımlerınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhb kız kardeşim 26 haftalik hamile memesinin birinde iltihaplanma oldu şişlik var yara oluştu biraz çıktı iltihap fakat antibiyotik kullanıyo gecirmedi doktoru genel anestezi yapıp almak istiyo iltihapi bu kansere cevirirmi tşk cevap bekliyorum
Bende meme mastik oldum cerrahi mudahele yapıldı her gün pansuman oluyorum. Canlı canlı. Çok canım yanıyor on gün oldu kaç günde.iyileştiren nolur yardim edin tesekur ederim
Benim de komşum da mastit vardı çok acı çektiğini söylüyordu bebeğini emzirirken baya zorlanıyordu. Sonrasında doktora gitti ve cerrahi müdahale yapıldı ve düzenli olarak pansumana gidiyor. Çok canı yansa da günden güne iyi olduğunu söylüyor.