Meme hücrelerinin kontrolsüz gelişmesi ve kötü huylu tümörler meme kanserine neden olur. Kadınlarda meme kanseri belirtileri nelerdir? makalemizde size bu konuda bazı bilgiler verdik.
1.Adım Göğsünüzü muayene edin
1.Muayene zamanlarınızı takvimde işaretleyin. Ayda bir kere tercihen adetin bitiminde 5-7 gün sonra yapabilirsiniz. Bu muayeneler göğsünüzün normal hissini tanımanız için önemlidir. Takvimi banyo ya da yatak odası gibi görebileceğiniz bir yere koyun.
2.Görsel muayene edin. Ayakta durun ve ayna karşısına geçin. Göğüsleriniz normal şeklinde, boyutunda ve renginde mi? bakın. Aşağıdakilerden biri varsa doktorunuza başvurun.
Adet dönemi haricinde göğüslerde şişlik
Deride çukurlaşma, kırışma veya şişlik
Ters meme ucu
Meme ucunun yerinin değişmesi
Kızarıklık, döküntü, ya da hassasiyet
3.Kollarınızı kaldırın ve önceki muayeneyi tekrar edin. Meme ucunda akıntı var mı kontrol edin. Varsa rengin ve yapısına bakın. Göğsünüzü sıkmadığınızda olan akıntıları doktorunuza bildirin.
4.Göğüslerinize dokunun. Sağ elinizin orta, işaret ve yüzük parmaklarını bir araya getirin. Sol göğsünüzü üç parmağınızla dairesel hareketler yaparak kontrol edin. Dairelerin çevresi 2 cm olmalıdır. Köprücük kemiğinden karnınızın altına kadar kontrol edin. Diğer elinizle diğer göğsünüz için tekrarlayın. Tüm bölgeyi iyice incelemek için dikey hareketlerle şeklinde de muayene edin. Çoğu kadın bunu duşta yapmaktadır.
Yumru ya da başka değişiklikleri doktorunuza söyleyin.
Dairesel hareketlerle çizerken her bölge için az, orta ve çok basınç uygulayın. Cildin yüzeyine yakın doku için az basınç, daha derinden hissetmek için orta, kaburgaya yakın bölgeler için çok basınç uygulayın.
2.Risk faktörlerini bilin
1.Risk faktörlerini bilin, erken tanı çok önemlidir. Yumrunuz varsa, risk faktörünüz yüksekse ya da 40 yaş üzerindeyseniz mamagrofi çektirin.
2Genetik yatkınlıkları göz önüne alın.Anne kız kardeş gibi yakın tanıdıklarınızda bu hastalık görüldüyse sizin için risk fazladır. BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonlarının meme kanseri riski çok yüksektir. Meme kanserinin %5-10’u bu genlerden kaynaklanır.
3. Sağlık geçmişiniz önemlidir. Hastalık geçmişiniz meme kanseri üzerinde etkisi vardır. Önce tek göğsünüzde geçirdiyseniz tekrar yakalanma ihtimaliniz yüksektir. Gençlik ve çocukluk döneminde göğüs bölgesinde radyasyona maruz kalanlarda risk daha yüksektir. Ayrıca 11 yaş ve öncesinde adet olmaya başlayanlarda da risk daha fazladır. Ortalamadan sonra menopoza girenlerde de durum aynıdır.
4.Yaşam stiliniz de etkilidir. Obezlerde meme kanseri riski daha yüksektir. Haftada 3 kez alkollü içecek tüketen kadınlarda meme kanseri riski %15 artar. Sigara içenlerde ya da ilk çocuklarında önce sigaraya başlayanlarda risk grubundadır.
3.Adım Meme kanserini önleme
1.Jinekoloji doktorunuzu düzenli ziyaret edin. Jinekoloji muayenesinde doktor göğsünüzü de muayene edecektir. Normal olmayan bir şey saptarsa mamogram isteyebilir.
2. Düzenli mamogram çektirin. 50 yaşına basınca 74 yaşına kadar her iki yılda bir mamogram çektirmelisiniz.Erken tanıda iyileşme şansı daha yüksektir. İşlemin acılı olduğunu duymuş olabilirsiniz ama sadece anlıktır. Ayrıca hayatınızı kurtarır. Yüksek risk altında iseniz doktorunuzla mamogram sıklığını konuşun
3.Yardım isterken uyanık ve hızlı olun. Meme kanseri belirtilerini anlamak için göğüslerinizi iyi bilmeniz önemlidir. Eğer belirti bulduysanız hemen doktora gidin.
4. Önleme grubu oluşturun. her yıl bir parti düzenleyerek arkadaşlarınıza ve ailenize mamogram çektirmesi konusunda teşvik edici olun.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
benm gogusumde gecen sene kitle vardi ve cok agrim oluyordu ve suan sis ve kizarilik var agriyo korkuyorum kanser dir diye doktora gidemiyorm size ? sag gogusum.cok buyuk