Histeroskopik cerrahi, modern infertilite cerrahisinde oldukça önemli bir metoddur.
Histeroskopi, vajina ve rahim ağzından girilerek histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz ile rahim içinin gözlenmesidir. Lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Genellikle operasyon süresi 30 dakikayı geçmemektedir.
Değişik histeroskop tipleri ve yapılışı görülmektedir.
Yöntem uygulanırken önce vajene spekulum yerleştirilir vajinal dezenfeksiyon yapılır. 3-5 mm kalınlığındaki histeroskop rahim ağzından rahim içine sokulur. Histeroskopun kanalından verilen CO2 gazı veya özel sıvılar rahim içini şişirmek için kullanılmaktadır. Histeroskop ile alınan görüntü, optik-kamera sistemi aracılığıyla monitöre aktarılmaktadır.
Tanısal histeroskopi nedir ?
Teşhis amacıyla rahim boşluğunun gözlemlenmesidir. Genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Tanısı başka şekilde konulamayan veya emin olunamadığı durumlarda kesin tanı için yapılmaktadır. Rahim içinde bir bozukluk olup olmadığı, bozukluk varsa gerçek büyüklükleri ve yeri tespit edilerek tedavi şekli rahatlıkla programlanabilir. Gerekirse aynı seansta operatif histeroskopi yapılabilmektedir.
Tanısal histeroskop: 3-5 mm çapındadır. Şüpheli bölgeden biopsi alabilmek için ikinci bir kanalı da mevcut.
Aşağıdaki durumların teşhisine yardımcı olmaktadır:
• Aşırı kanamalara yol açan polip veya myomlar
• Doğuştan olan rahim anomalileri (septum, bikornis, arkuat, hipoplazi)
• Rahim içi yapışıklıkları
• Rahim içi dokusunun (endometrium) erken evre kanserleri teşhis edilebilir. Doğrudan gözlem altında şüpheli bölgeden biopsi alınabilir.
• İpi görülemeyen veya rahim içine kaçan spiralin çıkartılması
• Tekrarlayan düşüklerin araştırlması
• Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığını araştırması
• Anormal histerosalpingografi (HSG) veya ultrason bulgusunu kesinleştirmek için yapılabilir.
Operatif histeroskopik nedir ?
Genellikle genel anestezi altında uygulanan operatif histeroskopi yöntemi ile rahim içindeki bozukluklar tedavi edilmektedir. Tanısal histeroskopinin daha ileri şekilidir. Rahim içindeki her türlü yapı ayrıntılı olarak görüntülendikten sonra, rezektoskop adı verilen elektrocerrahi sistemiyle herhangi bir patoloji düzeltilebilmekte veya çıkartılmaktadır.
Aşağıdaki durumların tedavisi yapılmaktadır:
• Doğuştan olan rahim anomalileri (septum): tekrarlayan düşüklere yol açabilmektedir.
• Rahim içinde değişiklik derecelerde perde (septum) bulunabilir.
Operatif histeroskopinin avantajları nelerdir ?
Yukaryda belirtilen problemlerin açık ameliyat veya rahmin alınmadan tedavisi gerçekleştirilmektedir. Özellikle kısırlık tedavisi gören veya ilerde çocuk sahibi olmayı düşünen bayanlarda kürtaj şeklinde veya karından açık ameliyat şeklinde yapılan operasyon ilerde hamile kalmayı zorlaştırabilmekte veya yeni kısırlık nedenlerine yol açmaktadır (karın içinde yapışıklık gibi). Özellikle bu grup bayanlarda histeroskopik cerrahi en başarılı tedavi yöntemidir.
Doğuştan rahim bozuklukları (uterin anomaliler)
Ofis Histeroskopi ile hastaya anestezi almadan çok kolay bir şekilde rahim içi muayenesi uygulanıp küçük polip, myom ve yapışıklıklar alınabilmektedir.
SONUÇ:
Histeroskopik girişimler ile, hem birçok hastalığın tanısı konulabilmekte, hem de aynı zamanda tedavileri yapılabilmektedir. Az anestezi ihtiyacı ile, operasyon sonrası hasta konforu ile ve de her geçen gün daha da sık kullanım sahası ile özellikle kısırlık çeken hastalarda avantaj sağlamaktadır.
Recai Pabuçcu 18 yaşında ve 6 yaşında 2 erkek çoucuğumun tedavisini gerçekleştirdi.2 ayrı tedaviden sonra 1994 yılında bir erkek çocuğu dünyaya getirdim.Şuan gayet sağlıklı.Çikolata kisti tedavisinden sonra 2007 yılında bir erkek çocuğu daha dünyaya getirdim.İkiside aslanlar gibi sağlıklı.Geçen hafta geçirdiğim başarılı operasyondan sonra teşekkür ederim.Bütün sorunu olan insanlara tavsiye ederim.Ve eklemek isterim erkek kardeşimin 2 çocuğuda hocam sayesinde dünyaya geldiler.2side çok sağlıklı.Çoçukların 4 ü de üstün zekalı.İstanbulda özel eğitim görmekteler.