Düşük sperm sayısı (tıbbi olarak oligospermi olarak bilinir), çiftlerde subfertilitenin veya infertilitenin çok yaygın bir nedenidir. Aslında sperm sayısı veya kalitesi ile ilgili sorunlar doğurganlık sorunlarının yaklaşık yarısına sebep olmaktadır. İyi haber şu ki; düşük sperm sayısı, hamileliğin oluşmasını engellemez ve bebek sahibi olma şansını artırmak için yapabileceğiniz çok şey bulunmaktadır.
Düşük sperm sayısı nedir?
Düşük sperm sayısı, bir erkeğin spermindeki sperm sayısının normal olarak kabul edilen eşiğin altında olduğu anlamına gelir. Sperm motilitesi (hareket kabiliyeti) ve sperm morfolojisi (şekilleri veya şekli) de durumdan etkilenebilir.
Sperm sayısı semen analizi denilen bir test ile belirlenir. Bu genellikle doktorunuzun isteyeceği ilk testtir (klinik geçmişinizi aldıktan ve muhtemelen fizik muayene yaptıktan sonra). Semen, bir erkek boşaldığında penisten çıkan sıvıyı ifade eder. Çeşitli bezlerden (esas olarak prostat ve seminal veziküller) ve spermlerden gelen sıvılardan oluşur. Şaşırtıcı bir şekilde, sperm toplam semen hacminin sadece % 5’ini oluşturur. Bir sperma analizi hem spermi hem de spermin kalitesini ve miktarını değerlendirir. Temel bir semen analizi ürolog doktor tarafından istenebilir.
Sıfır Sperm (Azospermi)
Hiç sperm olmaması olarak da bilinen azospermi, erkek semen sıvısında hemen hemen hiç sperm olmadığı zaman ortaya çıkan bir erkek doğurganlığı sorunudur. Azospermi genel erkek nüfusunun % 2’sinde bulunur ve gebe kalmada sorunlara katkıda bulunan bir faktördür.
Peki Bu Ne Demek?
Tanım olarak azospermi; bir insanın semeninde ölçülebilir miktarda sperm olmadığı anlamına gelir. Hasta ve eşi, gebelik uzmanına göründüklerinde, durum tipik olarak teşhis edilir. Erkek hastanın semeninde bulunan canlı sperm sayısını belirlemek için bir semen analizi yapılacaktır. Hemen hemen hiç sperm bulunamazsa, doktorunuz gerekli görülmesi halinde ek testlere ihtiyaç duyabilir.
Azospermi Nedenleri Nelerdir?
Azospermi çeşitli koşullardan kaynaklanabilir, bu koşullar aşağıdakileri içerir:
- Obstrüktif azospermi olarak da bilinen genital bölgedeki bir tıkanıklık
- Erkek üreme sistemi içinde bir enfeksiyon
- Cinsel bölgede yaralanma
- Radyasyon ve kemoterapi tedavileri de dahil olmak üzere, tedavinin erkek üreme sistemine olumsuz etkisi
- Genetik nedenler
Diğer potansiyel nedenler şunlardır: İnmemiş testisler, varikosel, steroidler ve antibiyotikler gibi ilaçlar, aşırı alkol tüketimi ve yasadışı uyuşturucu kullanımı
Hiç Spermi Olmayan Erkek Baba Olabilir mi?
Kadının hamile kalıp kalamayacağı, doktor tarafından yapılan teşhise bağlıdır. Doktor, azospermi nedeni konusunda hastaya tavsiyede bulunacaktır. Hastalar azospermi teşhisinin, baba sahibi olmanın imkansız olduğu anlamına gelmediğine dikkat etmelidir. Erkekler genellikle sperm üretiyor, ancak bu üretilmiş sperm vücudun dışında yaşayamayacak kadar güçsüz olabiliyor. Erkek doğurganlık uzmanlarına göre, genellikle baba olmak için gerekli olanın, milyonlarca sperm yerine yarım düzine sperm olabileceğini söylüyor.
Sperm Sayısını Artırmak İçin Yapılması Gerekenler Tıklayın !
Azospermi Nedir? Micro Tese Ameliyatı Nedir? Tıklayın !
Tüp Bebek Öncesi Erkeklerde Beslenme Nasıl Olmalı? Tıklayın !
Erkeklerde Neler Kısırlığa Yol Açıyor? Tıklayın !
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar