Güzellik uğruna nefessiz kalmayın!

emre ilhanKulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan,  estetik operasyonlarda asıl amacın hastanın nefes alan, sağlıklı ve kendine yakışan güzel bir buruna sahip olması gerektiğini belirterek, burun estetiği yaptıracaklara önerilerde bulundu.

Op. Dr. Emre İlhan; estetik operasyonlarda asıl amacın hastanın nefes alan, sağlıklı ve kendine yakışan güzel bir buruna sahip olması gerektiğini belirterek, “Normal şartlarda bize başvuran burun tıkanıklığı, sinüzit veya kronik sinüziti olan hastaların birçoğunda burun içerisinde ve dışındaki eğrilikler nedeniyle bir takım estetik işlemler öneriyoruz. Burun cerrahisinde burun kemiğine de, burun etine de valv bölgesi denilen bölgeye ve burnun her yerine bakıyoruz. Estetik operasyon sırasında hasta herhangi bir nefes şikayetiyle bize başvurmasa dahi burun içerisindeki, sağlıklı nefes almayı önleyen problemleri de tespit edip, çözüyoruz.” dedi. Op. Dr. Emre İlhan fonksiyonel burun estetiği ile ilgili sorularımızı cevapladı…

 Bu ameliyatta burna nasıl şekil veriyorsunuz?

Bu ameliyatta burun iskeletini oluşturan kıkırdaklardan fazlalık olan kısımları çıkarıp , estetik görünüm ve nefes alma için gereken yerlere kıkırdak ekliyoruz.Bir nevi yeni burnu yapmak için kıkırdakların yerini ve konfigürasyonunu değiştiriyoruz.Bunu ev dekorayonuna benzetiyorum,eşyalar aynı ama yerleri değişik oluyor.Böylece görüntü değişiyor.Burun ile yüzün birleştiği bölgedeki kemiği ise çok keskin mikro aletlerle tabiri caizse kesiyoruz.Böylece buruna daha kibar bir şekil vermiş oluyoruz.

 Ameliyatlarınızda genel anestezi (uyutarak) mi yoksa lokal anestezi mi tercih ediyorsunuz?

Ameliyatlarımda çok önemli tıbbi bir mani yoksa genel anesteziyi tercih ediyorum.Bunun nedeni burun estetiği ameliyatının cerrahın %100 konsantrasyonunu gerektirmesi.Ayrıca hastalarımın konforuna çok önem veriyorum.Genel anestezi lokal anestezi ye göre hasta için çok daha konforlu.

 Genel anestezinin avantajları nelerdir?

Genel anestezi ile hastaların tüm yaşamsal değerleri anestezi uzmanının gözünün önünde oluyor.Böylece hastanın tansiyonunu istediğimiz değere düşürebiliyor ve gereksiz kanamayı önleyebiliyoruz.Bunun yanında hastalar açısından çok konforlu.Bir çok hastam ameliyat sonrası kontrolleri sırasında memnuniyetlerini dile getiriyorlar ve ‘uyudum uyandım hiç bir şey hissetmedim’ diyorlar.

 Ameliyat ile burun tıkanıklığım da düzelebilir mi?

Estetik burun ameliyatı ile özellikle burun orta direğini oluşturan septum denilen ve deviasyon problemini yaratan kıkırdak yapıyı da estetik ameliyatla birlikte düzeltiyoruz.Böylece burun hem estetik açıdan daha güzel hem de fonksiyonel açıdan daha sağlıklı oluyor.Bunun tam tersi olarak burun tıkanıklığı şikayeti olan ve burun dışında eğrilik veya burun ucunda sarkıklık olan hastaların sadece burun içinin düzeltilmesi iyi bir nefes için yeterli olmuyor.Bu hastaların daha iyi nefes alabilmeleri için mutlaka burun şeklinin de değiştirilmesi gerekiyor.

 -DIŞ GÖRÜNÜM OLARAK KÖTÜ OLAN BİR BURUN İLE İYİ NEFES ALAMAZSINIZ-

-LÜTFEN DOKTORUNUZA BURNUNUZUN DIŞINA NE YAPILACAĞINI SORARKEN DAHA İYİ NEFES ALMAK İÇİN NELER YAPILABİLECEĞİNİ DE SORUNUZ-

 Burun şeklini düzeltmenin fonksiyona pozitif etkisi olur mu?

Yapı olarak kötü olan burunun fonksiyonları da kötüdür.Yani burnu eğik veya çarpık olan , veya yan duvarları içe çökük sıkılmış gibi olan, iç kemiğinde eğrilik olan bir hasta nefes alamaz ve burun tıkanıklığı gelişir.Bu hastalarda burnun hem içi hem dışı birarada düzeltilmediği taktirde ne fonksiyonda iyileşme olur ne de estetik görünümde.Günümüzde burnun içi ve dışını bir bütün olarak ele almaktayız. Bunun sonucu olarak nefes almayı engelleyen burun kemiği eğriliği estetik burun ameliyatından önce değerlendirilmeli ve eğrilik varlığında mutlaka aynı ameliyatta düzeltilmelidir. Bu bozukluğun giderilmesi sadece fonksiyon açısından değil estetik açıdan da çok önemlidir.

 Çevreme baktığımda özellikle bayanlarda aynı tip aşırı kalkık ve kayık gibi burunlar görüyorum. Benim burnum da mı böyle olacak?

Bu soru bana hastalarım tarafından çok sıklıkla sorulan sorulardan biri;bu burunlar 1960 lı yıllardaki estetik görüş ve burun anatomik bilgisine göre yapılmış ve ameliyat tekniklerinin yetersiz olduğu zamanlardaki “moda” burunlar, sırtı çok oyulmuş (kayık burun) ve domuz burnu olarak tanımlanan aşırı kalkık burunlar.Bu burunlar doğal olmayan ve ameliyatlı görünüme sahip burunlardır.Bu burunlar genellikle aşırı kıkırdak ve kemik çıkarılmasının estetik burun ameliyatlarının normu olduğu zamanlardaki teknikle yapılmış burunlardır.Günümüzde bu tarz burunlar istenmeyen ve “aşırı ameliyat kokan” burunlar olarak nitelenmektedir.

Bu tarz ameliyatlar sonucunda ortaya çıkan aşırı küçültülmüş , kaldırılmış ,gözlerin birbirinden ayrı ve tabiri caizse “ablak” durmasına sebep olan burunlar günümüz estetik anlayışı ile uyuşmamaktadır.

 Ameliyat sonrası burunda düşme olduğunu duydum, bu bana da olabilir mi?

Ameliyatlarımda uyguladığım ‘yapısal rinoplasti’ konseptinde burunda bu şekilde düşme veya bu tarz sonuçlar olmuyor.Bu açıdan içiniz rahat olabilir.

 Burun estetiğinin diğer ameliyatlardan farklı yanı nedir?

Burun estetiği ameliyatı neredeyse en zor estetik ameliyattır,bunun nedeni her hastaya ayrı planlama gerektirmesi,her hastaya ‘hastaya özel’ teknikler kullanılmasını gerektirir.

– STANDART ESTETİK BURUN AMELİYATI YOKTUR –

 Burun ameliyatı olmaya karar verdim, doktorumu nasıl seçmeliyim?

Bu sorunuzun cevabı için estetik burun ameliyatı bölümündeki ‘doktor seçimi’ bölümünü okumanızı tavsiye ederim.

 Sizce estetik burun ameliyatı olmak isteyen kişide olması gereken özellikler nelerdir?

Öncelikle bu ameliyatı olmak isteyen kişi sağlıklı olmalı, yani ameliyata ve genel anestezi almasına engel bir durum olmamalıdır. Psikolojisi ameliyat olamayacak kadar bozuk olmamalıdır,ameliyattan beklentileri gerçekçi olmalı, doktorunun neler yapabileceğini ve ameliyatın limitlerini tam olarak anlamalıdır.

 Ameliyat öncesi burun şeklini değiştiren bilgisayar programlarını kullanıyormusunuz?

Ameliyat öncesinde dijital ortamda çektiğim fotoğraflar üzerinde burun şeklini ameliyatta amaçladığımız değişikliklere göre değiştiriyorum.Bu yöntemi hem hastanın ameliyatın limitlerini anlaması açısından hem de benim ameliyatta neler yapmam gerektiğini planlamam açısından çok yararlı buluyorum.

 Ameliyat kaç saat sürer?

Ameliyat 2-3 saat kadar sürer.

 Ameliyatlarınızı nerede yapıyorsunuz?

Ameliyatlarımı genellikle tam teşekküllü hastanelerde yapıyorum.Hastalarıma seçenekler sunuyorum ve bu seçeneklere göre birlikte karar veriyoruz.

 Hastalarınıza aydınlatılmış onam formu veriyor musunuz?

Hastayla görüşmem sırasında aydınlatılmış onam için mutlaka zama ayırıyorum , ameliyat sırasında ve sonrasında oluşabilecek tüm komplikasyonları hastama açıklıyorum ve bana sorular sormasına fırsat veriyorum.Böylece hastamın ameliyatın nasıl yapılacağını,ameliyatın alternatiflerini ve ameliyatın olası komplikasyonlarını anladığından emin oluyorum.

 Daha önce burun ameliyatı oldum ancak istenilen sonuç alınamadı, ikinci ameliyat zor mudur? En erken ne zaman olabilirim?

İlk ameliyatınızda burnuza yapılan işlemlere göre ikinci ameliyatlar zor olabilmekte.En erken 6. ayda ikinci bir düzeltme ameliyatı olabilirsiniz.

 Sizce başarılı bir burun ameliyatının özellikleri nelerdir?

Günümüzde başarılı bir estetik burun ameliyatı dikkati buruna değil kişinin gözlerine yönelten , ameliyat olduğu belli olmayan( doğal) ve fonksyonlarını tam olarak yapabilen , uzun yıllar boyunca yaşlanma etkilerine karşı dayanıklı (çökme , eğrilme olmayan) burun yapmayı amaçlamaktadır.Benim de dikkatimi çeken artık estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların hemen hepsinin doğal , göze çarpmayan , dikkat çekmeyen burun istedikleridir.

İlgili Konular ;
Güzelliğin şifresi güzel burun
Başarılı bir burun estetiği nasıl olmalıdır?
Burun estetiği yaptıracaklar dikkat!
Güzel burun nasıl olmalı?
Burun estetiği ile ilgili en çok merak edilenler
Burun estetiği ameliyatları hakkında yanlış bilinenler