Sağlıklı kalmak, normal olanı ve olmayanı ayırabilmek ve kanserle ilgili önlem alabilmek için göğüslerle ilgili bilinmeyenleri keşfedin.

Göğüsleriniz ile ilgili bilmedikleriniz

Kendinizi Muayene Ederken
Her ay oturup göğsünüzün her santimetresini kontrol ettiğiniz bir muayene yapmanız şart mıdır? Cevap, hayır. Bu zorunluluk hissi gereksiz bir endişe yaratabilir ve kanserden ölüm riskini de düşürmeyebilir.

Ancak bu hiçbir zaman kendinizi muayene etmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Göğüste veya kolun altında bir kitle veya sertleşme, şişme, kızarma veya sıcaklık hissi, göğsün boyutunda veya şeklinde bir değişme, cildin gamzelenmesi veya pütürleşmesi, meme ucunda kaşıntılı, pullu bir yara veya döküntü, aniden başlayan meme ucundan akıntı, ya da geçmek bilmeyen yeni bir ağrı dikkatli olmanız gereken unsurlardır.

Zaman Kanser Değildir
Duş alırken veya giyinirken elinize bir kitle gelirse hemen panik yapmayın. Biyopsi yapılan kitlelerin %80’i kanser çıkmaz.

Büyük ihtimal bunlar birer kisttir. Fibrokistik göğüs değişikliklerinde, meme dokusu, hormonlara aşırı tepki verir ve sonucunda kitleler ve kistler ortaya çıkar. Bu, kadınların %50-60’ını etkileyen bir durumdur.

Elbette yapabileceğiniz en yanlış şey kitleyi önemsemeyip, kendi kendine geçmesini beklemek olacaktır. Normal dışı bir şey fark ettiğinizde mutlaka doktorunuza bildirin.

Kadınların %85’i Yanlış Sütyen Bedeni Kullanır
Doğru iç çamaşırını giymek daha ince görünmenizi sağlayabilir, duruşunuzu iyileştirebilir, sırtınızdaki, boynunuzdaki ve omuzlarınızdaki ağrıları hafifletebilir. Eskimiş sütyenleri veya kilo aldıktan ya da verdikten sonra tam oturmayan sütyenleri atın.

Ayrıca size doğru desteği sağlayan sütyeni bulmak için ölçülün. Tam oturan bir sütyenin arkası yukarı çıkmaz, sıkıdır, göğüsleriniz dışarı taşmaz ve sütyenin içini tam doldurur.

Biri Diğerinden Daha Büyük Olabilir
Göğüslerle ilgili bilinmeyenlerden biri her zaman simetrik olmadıklarıdır. Kadınların yarısında iki göğüs arasında fark edilir boyut değişikliği vardır. Genellikle sol göğüs, sağ göğüsten daha büyük olur.

Sütyen alırken, büyük olana göre alın ve küçük olanı destekle doldurun. Eğer göğüsler arasındaki boyut farkı birden ortaya çıkarsa doktorunuza bu durumu bildirin. Bir enfeksiyon, kitle veya kist belirtisi olabilir.

Erkeklerin Göğüs Takıntısı Nedendir?
Göğüslerin esas görevi bebekleri beslemektir. Bir bebek göğsünüzden emdiğinde bağlanma hormonu olan oksitosin salgılanması artar. Bunun amacı bebeğinizi bakmaya odaklanmanızdır.

Günümüzde bazı araştırmacılar benzer bir mekanizmanın siz ve partneriniz arasındaki romantik bağı da güçlendirebileceğini öne sürmektedir. Oksitosin, partneriniz göğüslerinizi uyardığında da salgılanır.

Bu sebeple ona bağlanabilir ve ona karşı daha çok sevgi hissedebilirsiniz.

Zayıflamak Göğüs Kanseri Riskinizi Yarı Yarıya Düşürebilir
Yayınlanan bir araştırmaya göre vücut ağırlıklarının %5’i ila %10’unu veren menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda göğüs kanseri riski yarı yarıya düşmüştür. Yağ östrojen hormonlarının seviyelerini yükseltebilmektedir ve bu hormon da bazı göğüs kanseri türlerini körükleyebilir.

Bir başka araştırmada ise göğüs kanseri teşhisi koyulan kadınlarda, kanserin tekrarlama riski şişman kadınlarda, zayıf kadınlara göre daha yüksek görülmüştür. Egzersiz göğüslere faydası dokunan bir başka faktördür. Haftada 10 ila 19 saat egzersiz yapan kadınlarda, göğüs kanseri riski %30 düşmektedir.

Egzersiz vücut yağı oranını düşünürken stres ve enflamasyon seviyesini azaltmaktadır. Bu da bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser üzerindeki etkisini artırır.

Göğüsleriniz ile ilgili bilmedikleriniz | 1

Menopozun Etkisi
Göğüslerle ilgili bilinmeyenlerden bir diğeri menopozun bu bölgeye olan etkileridir. Sıcak basmalarının yanında genellikle göğüslerdeki değişiklikler pek konuşulmaz.

Adet dönemlerinde ve hamileliğin başında görülen göğüs hassasiyeti yine yaşanabilir ve kötüleşebilir. Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar prolaktin hormonu seviyelerini yükseltebileceği için göğüste akıntı olabilir.

Göğüsteki süt kanalları tıkanabilir, bu da yeşil veya siyah akıntılar şeklinde görülebilir. Meme ucunda kıllanma yaşarsanız da şaşırmamalısınız.

Kaynak: hemensaglik.com