Gelecek Nesil Genetik Tarama (NGS) Yönteminin, Gebelik Şansını Yüzde 90 Oranında Artırdığı Doğru mudur ?
NGS ile gebelik şansını artırmak mümkün müdür?
Aşağıda isimleri yazan araştırmacılar Şubat 2016′ da yaptıkları araştırmada NGS testinin gebelik şansını artırmada her hangi bir katkısının olmadığı, bu tekniğin yaygın olarak kullanılmasının herhangi bir artı katkısının olamayacağını bildirmişlerdir.
Bu çalışmanın sonuçlarına göre biyopsi yapılan embriyolarda mosaisizm (Bir embriyo içersinde hem sağlıklı hemde sağlıksız hücrelerin bulunması durumu) denilen gerçeğin yanlış tanı konulmasına yol açtığını ve gereksiz yere aslında sağlıklı olan embriyoların mosaisizm denilen durumdan ötürü atıldığını belirtmişlerdir.
Aşağıda detayları verildiği gibi bu teknikle yapılan araştırmalarda %35.7 oranında ortaya çıkan mosaisizm durumunun işlemin ancak özel genetik hastaların taramasında etkili bir şekilde kullanılabileceği gerçeğini yansıtmaktadır.
Gelecek Nesil Genetik Tarama (NGS) Yöntemi
Bu durumu açıklamak için hastaların aşağıdaki detayı bilmelerini uygun görmekteyim.
1– Hasta 35 yaşında olduğundan 10 adet yumurtasının olduğu ve 3 adet döllenme sonucunda blastosit geliştiğini farzedelim. Yapılan NGS sonucunda bir adet sağlıklı, bir adet sağlıksız ve bir adet mozaik sonucunu aldığımızda sağlıklı olan embriyoyu transfer edebiliriz. Yanlış tanı sonucu sağlıklı olan mozaik embriyoyu transfer etmeyip atarız. Sonuç olarak aslında sağlıklı olan mozaik embriyoyu kullanmayıp atmış oluyoruz. Böylelikle 2 embriyo transfer ederek alacağımız gebelik şansını NGS testinden sonra bir embriyo transfer ederek yarıya düşürmüş olmaktayız.
2– Yasal olarak aynı hastanın kendi embriyolarını kullanmak mecburiyetimiz var. Aynı embriyoların gebelik şansını artırmak için bu testler ancak teşhis amaçlı kullanılacaktır. Embriyolar üzerinde her hangi bir gebelik şansını artıracak manipulasyon yani işlem yapamadığımıza göre hangi sebepten hastanın gebelik şansı artacaktır. 3 embriyonun da sağlam olduğunu düşünelim. Bu embriyoları transfer edelim.Hastanın gebelik şansı en ideal ortamda ortalama %70 olacaktır. Test yapmak bu sonucu değiştirmeyecektir.Gebelik şansını belirleyen, anne ve baba adayının yaşı, yumurta sayısı ve kadının cinsel organları gibi bir çok faktör vardır.
3-Hedeflenmiş anne kanında bulunan cfDNA hücrelerinin analizi ile yani kadın gebe kaldıktan sonra basit bir kan analizi ile bebeklerde kromozom taraması yapılabilmektedir. Hastaların bilinen genetik hastalarının araştırılmasında NGS yöntemi faydalıdır. Gebelik şansını artırmada hiç bir katkısı yoktur.
Pub med adlı Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesinde yayınlanan hiç bir yazıda NGS yönteminin gebelik şansını artırdığına dair hiç bir yayın bulunamamıştır.
Halkımızın bilinçlendirilmesi anlamında bu yazının yayınlanması elzem görülmüştür.
Saygılarımla
Dr. Halil İbrahim Tekin
Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar