ERA testi endometrial tutunma için uygun zaman aralığının bulunması için mucize bir yöntem gibi  hastalara sunulmaktadır.Gerçekte durumun ne olduğunu anlamak için kendi tecrübelerimize ve uluslararası tanınmış otoritelerin görüşlerine bakmak gerekir.

ERA testi Endometrial reseptivite analizi olarak Türkçemize çevrilebilir. Reseptivite kabul etme anlamı taşır.

ERA testi ABD deki kliniklerde 450 usd fiyat ile yapılmaktadır.Bazı kimyasal maddeler rahim zarı yani endometriyum içinde bakılmaktadır.Transferden önceki adet döneminde bakılmaktadır.

Stanford Fertility and Reproductive Medicine Center,  IVF Labaratuvarı sorumlusu ve Embriyolog olarak çalışan Barry Behr, Ph.D. ERA testinin uluslararası gruplarca hala araştırıldığını ve henüz tavsiye edilecek düzeyde bir olumlu sonuç olmadığını belirtmektedir.Endometriyumun embriyoyu rahime koymak yada transfer için en uygun olduğu zaman aralığını belirlemek için yapılabilecek bir çok test olduğu ve bu testlerin bir çoğu için bir ay daha beklemek gerekmemektedir.

Embriyo kalitesi çok iyi ve hasta gebe kalamıyorsa özellikle genetik testler de normal ise rahim ve tüplerle ilgilenmek gerekir. Yumurta donasyonu vakalarında sağlıklı embriyo transfer edildiğinde hastanın yaşı kaç olursa olsun gebelik oranı %85 lere gelmektedir. Gebe kalamayan %15 gruba yeni bir deneme yapıldığında bu grupta da %70 gebelik oluşmaktadır. Bu bilgiler ışığında ERA testi zaman ve para kaybı gibi görülmektedir. Endometrial reseptivite konusu biraz tartışmalıdır. Dış gebelik bilindiği gibi yumurtalıklarda, tüplerde, barsaklarda olabilmektedir. Endometriyum olmayan bu organlarda gebelik oluşması bu testin yararlılığını tartışmalı hale getirmektedir.

Era Testi Yerine Geçen Testler Hangileridir?

1- Endometrial biyopsi ve sitopatolojik inceleme. Bu test ile ERA testi ile bulanamayan bir çok hastalık tanısı da konabilir. Bu testin sonuçları %100 gibi bilimsel sonuç vermektedir. Kanımızca ERA testinden hem daha ucuz hem daha etkilidir.

2- Transvajinal ultrason ve doppler kullanarak endometriyum kalınlığı, kalitesi ve kan akımının değerlendirilmesi. Bu test ile aynı siklus yani adet döngüsünde embriyo transferi yapılabilir.

3-Estradiol ve progesteron testlerine belirli günlerde bakarak % 99 oranında başarılı tahmin ve tedavi yapılabilmektedir.

Endometriyum kalınlığı bozuk olan ve daha önce kürtaj,miyom ameliyatı ve histereskopi geçirmiş olan hastalarda endometriyumdaki hasar zaten gebelik oluşumunu zorlaştırmaktadır. Malesef ,sebep geçirilmiş endometriyal bozulma olduğu bilinmesine rağmen ERA testi yapılmaktadır.

4-Beta-3 İntegrin test yada E-tegrity Test

Bu test ile embriyonun rahme tutunabilmesi için gerekli olan yapıştırıcı misali bir protein miktarına bakılır.

Çok başarılı olduğu iddia edilmektedir.

5-EFT ENDOMETRİAL FONKSİYON TESTİ Yale tıp fakültesinde yapılan bir araştırma sonucunda iki yeni kimyasal madde miktarı bakılarak endometriyumun sağlıklı ve gebeliğe hazır olduğu konusunda bilgi elde edilmiştir.

Bu endometrial fonksiyon testi (EFT®) Harvey J. Kliman, M.D., Bu maddeler  cyclin E and p27dir. Endometriyal biyopsiye göre daha iyi sonuç vermektedir demektedirler.”

Bu yukarıda belirtilen testler hem daha ucuz hem de daha başarılıdırlar. ERA testi sadece C Simon adlı bir araştırmacı tarafından çalışılmıştır.