Dil şişmesi genellikle alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak meydana gelmekle birlikte pek çok diğer hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar arasında en ciddi olanı dil kanseridir. Ağız içi enfeksiyonları da dilin ve boğazın şişmesine yol açabilir. Eğer dildeki şişme 1-2 gün içinde geçmediyse mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmelidir.

Alerjiler

Vücudun alerjik tepkileri dil ve boğaz bölgesinde şişliğe yol açabilir. Şişliğe ek olarak hapşırma, öksürük, solunum yollarının tıkanması, kaşıntı ve kızarıklık gibi diğer belirtiler görülebilir. Bazı durumlarda dil çok şişerek boğazı tıkayacak kadar büyüyebilir ve solunuma engel olabilir. Alerji nedeniyle görülen belirtiler vücudun bir bölümünde veya tamamında belirtilere yol açabilir.

Mononükleoz

“Öpüşme hastalığı” olarak da bilinen “mononükleoz” tükürük yoluyla bulaşır. Virüs kişide uzun süreli yorgunluk hissi olarak belirti gösterir. Bulaşan kişi virüsü hayatı boyunca taşır ve hastalık bazen aktif olup bazen uyku dönemine geçer. Mononükleoz’un diğer belirtileri arasında yorgunluk, ateş, dil şişmesi ve boğaz ağrısı bulunmaktadır. Hastanın dinlenmesi belirtileri hafifletir. Ateşi düşürmek ve boğaz ağrısını almak için reçeteli ilaç kullanmak gerekebilir.

Dil Kanseri

Dil kanseri zamanında teşhis edilip tedavi edilmezse ölüme varan sonuçlara yol açabilir. Dil şişmesi dışında ağız içinde uyuşma, kanama, ağrı, dil üzerinde kırmızı lekeler, şişmiş lenf bezleri, kulak ağırları, beyaz lekeler gibi diğer belirtiler görülebilir. Ancak bu belirtiler enfeksiyonlar da dahil olmak üzere diğer hastalıkların belirtisi olabileceği için mutlaka doktora gidilmeli ve gerekli kontroller yaptırılmalıdır. Tanı için fiziksel muayenenin ardından biyopsi istenebilir.

Dil İltihabı

Tıpta “Glossitis” olarak bilinen dil iltihaplanması dilin şişmesine ve boğaz ağrılarına neden olabilir. Oral herpes gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, mantar, demir eksikliği anemisi ya da aftöz ülser, tütün, baharat ya da sıcak gıdalar dil iltihaplanmasının diğer nedenleri arasında gösterilmektedir. İltihap neticesinde dil renk değiştirebilir, konuşma ve yutkunma güçlüğü oluşabilir, dil rengi solabilir.

Yukarı da saydığımız nedenler dışında dil şişmesinin daha pek çok nedeni olabilir. Eğer şişlik sık meydana geliyorsa veya uzun süredir devam ediyorsa vakit kaybetmeden bir doktora gidip nedenini öğrenmek ve uygun tedavi sürecini başlatmak en güvenli yol olacaktır.