Kalp damar tıkanıklığı emarelerinden bir tanesi göğüste sıkışma ve baskı oluşmasıdır. Kanın içerisinde biriken plaklar kroner arterleri tıkanmasına yol açabilir. Kalp kasları yeteri kadar oksijen alamazsa kalp damar tıkanıklığı yaşanır.
Damar Tıkanıklığı Nedir?
Damarlardaki kan akışını engelleyecek kadar yağ birikmesi ve kolesterol artışı olması durumunda damar tıkanıklığı gerçekleşir. Beyin, kalp, kol, bacak gibi organlara oksijen gitmemesine yol açtığı için tehlikeli bir rahatsızlıktır.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri
Kol damar tıkanıklığı belirtileri ile beyin damarı ve kalp damar tıkanıklığı belirtileri de birbirinden farklıdır. Kalp damar tıkanıklığının bazı belirtileri ise şöyledir:
- Omuz, kol ve boyun bölgesinde baskı,
- Nefes darlığı,
- Kalp ritminde düzensizlik,
- Fiziksel aktivite sonrası göğüste ağrı.
Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
Damar tıkanıklığı hastalığının sebeplerinden bir tanesi yüksek tansiyondur. Bunun yanı sıra diyabet, sigara kullanımı ve sağlıksız beslenmede damar tıkanıklığına yol açabilir. Yaşa bağlı olarak ve genetik faktörler de bu hastalığa neden olabilir. Kalp damar tıkanıklığı nasıl tespit edilir sorusunun cevabı ise EKO gibi testlerin uygulanması sonucundadır. Ayrıca efor testleri de yine hastalara uygulanabilir.
Damar tıkanıklığının nedenlerinden bazıları şunlardır:
- LDL adı verilen kötü kolesterolün yüksek olması ve aynı anda HDL denilen iyi kolesterolün düşük olması
- Şeker hastalığı
- Yüksek tansiyon
- Yaşlılık
- Genetik faktörler
- Düzensiz beslenme
- Sigara kullanımı
Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalp damar tıkanıklığı nasıl açılır konusunda izlenebilecek farklı tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemlerden birincisi pıhtıların gidermesini sağlayan ilaçların damar yolu ile hastaya verilmesidir. Fakat bu yöntem çok sağlıklı ve başarı şansı çok yüksek bir tedavi değildir. Bu yüzden de gerekli olmadıkça bu yöntem kullanılmaz.
İkinci yöntem ise anjiyodur. Bunun için kasık ya da el bileğinden damarlara giriş yapılır. Bu giriş bir tel ile yapılır ve tel kalbe ulaştırılır. Kalbe getirilen tel ile tıkanıklık olan bölge balon yardımıyla açılır. Yeniden böyle bir tıkanıklık olmaması için de stent takılır.
Anjiyo ile tıkanıklık açılamazsa ameliyat olunması şarttır. Aksi taktirde bu tıkanıklık kalp krizine yol açacaktır. Kalp damar sağlığı için bitkisel tedavi arayan kişiler için de gösterilebilecek besinler ise sarımsak, maydanoz ve lifli gıdalardır.
Damar Tıkanıklığının Bitkisel Tedavisi
Damar tıkanıklığı için kullanılan doğal çözümlerden bazıları şunlardır:
- Yanlış beslenmenin bırakılması: Beslenme damar tıkanıklığını doğrudan etkileyen bir faktördür. Hamburger, patates kızartması, cips gibi hazır ürünler ve kebap gibi yağlı yiyecekler damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Gün içinde öğün kaçırmadan, gece saatlerinde yemek yememeye özen göstererek kişi doğru beslenme ile damar tıkanıklığının önüne geçebilir.
- Lifli gıdalar tüketmek: Kepekli tahıl, yulaf ezmesi, fasulye gibi yüksek lif oranı içeren besinlerin tüketilmesi önemlidir.
- Omega 3: Somon, tuna balığı, keten tohumu gibi besinler kolesterolün oksidasyonunu engellediği için tüketilmelidir.
- E vitamini: Ay çekirdeği gibi besinler damar duvarlarının iltihaplanmasını azalttığı için tüketilmelidir.
İlgili Konular;
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar