CCL (Corneal Cross-Linking) Tedavi Yöntemi
Riboflavin (B2 vit) Damlatılması

İşlem öncesi topikal anestezik damla ile göz uyuşturulur. Topikal anestezik damla sonrasında künt bir spatül ile kornea epiteli mekanik olarak kaldırılır. Riboflavin solüsyonu epiteli kaldırılmış kornea üzerine 5 dakika ara ile 2’şer damla 30 dakika boyunca damlatılır.

UV Işığın Uygulanışı

30 dakika sonrasında hasta biomikroskoba oturtulur. Ön kamarada riboflavin floresansı görüldükten sonra hasta tekrar ameliyathaneye alınır. 370 nm UV kornea yüzeyinden 4-5cm uzaklıkta yaklaşık 7 mm’lik bir alanda 30 dakika uygulanır. UV tatbiki sırasında her 5 dakikada bir 2’şer damla Riboflavin damlatılır. İşlem sonrasında göze bandaj kontakt lens takılır, göz kapatılmaz.

UV Cross-Linking (Moleküler düzeyde çapraz bağlanma) Tedavisi:

UV – Cross-Linking ameliyatı, UVA ışığı ve Riboflavin kullanılarak korneanın kollajen moleküllerine etki edip, kornea mekaniğini arttırarak keratokonus hastalığındaki ilerlemeyi durdurabilir.

Uygulanan CCL Operasyonlarının Sonuçları:

İlk bilimsel çalışması Stockholm’deki Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi Kongresinde (ESCRS, 8–12 Eylül 2007) sunuldu ve American Academy of Ophthalmology (AAO) kongresinde sunulmak üzere kabul edildi.

Ameliyat Öncesindeki Tetkik ve Muayeneler

Gözlüklü ve gözlüksüz görme düzeyi
Damlalı ve damlasız refraksiyon kusuru
Kornea topografisi (Orbscan II, Oculus Topografi)
Kornea kalınlığı (Sonogage 50Hz)
Endotel sayımı (Specular Mikroskop, Conan)
Fundus muayenesi

Kornea İçi Halkalar (Intacs, Keraring, Ferrara Ring)

Kornea halkanın özellikleri;

Şeffaf
Micro boyutta
Düzeltilmesi gereken dioptri miktarına göre kalınlığı değişen
Gözün kornea dokusu içerisine yerleştirilen
Yarım ay şeklinde ve 2 parçadan oluşan özel aparatlardır
Bu halkalar dışarıdan bakıldığında fark edilmez ve en önemlisi kontakt lens gibi hissedilmez. İstenildiği zaman kolayca çıkarılabilen halkalar, görme merkezine yerleştirilmediğinden görmeyi etkileyecek herhangi bir kalıcı iz bırakmaz. Değişik kalınlıkta tipleri olan halkalar, keratokonus hastalığının derecesine göre tercih edilerek yerleştirilir.

Intacs kornea dokusunun içine yerleştirildiğinde, Keratokonus hastalığının korneada sebep olduğu sivriliği/ bombeyi tıpkı bir kasnak gibi korneayı gererek yok eder. Bu arada kişinin miyopisinde de düzelme meydana gelir.

Gözün içerisine yerleştirilen intacs saydam olup göz dokunuzla uyumlu bir şekilde ömür boyu sorun çıkarmadan kalacak ayrıca istenildiğinde geri çıkartılabilecek bir malzemedir. Ameliyat sonrası dışarıdan bakıldığında görünmez ve gözde varlığı hissedilmez.

Halka Çeşitleri Nelerdir?

Dünyada şu anda kullanımda olan iki tip halka bulunmaktadır:

INTACS (Addition Technology): 7mm çapında bir halkalar, hekzagonel yapıda
KERARING / FERRARA RING (Mediphacos/AJO Company): 5mm çapında halkalar, üçgen prizma yapıda.

Hastaların ameliyat sonrası takibi çok önemlidir. Herhangi bir ilerleme görüldüğü takdirde CCL tedavisi halka operasyonundan sonra yapılabilir.

Keratokonus Belirtileri Tedavisi için tıklayın !