Böbrek kumu yada taşı gibi hatta çeşitli böbrek hastalıkları için böbrek hastalıklarından korunma yolları yazısını inceleyebilirsiniz. Böbrek hastalıkları genetik midir diye aklınızda soru varsa bu yazıyı incelemelisiniz.
Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları
Böbrekler esas olarak süzme işlevi gören hayati organlardır ve bu nedenle sıvı ve elektrolit dengesi, kan basıncı regülasyonu, idrar oluşumu, alyuvar üretimi ve enerji seviyeleri üzerinde büyük etkiye sahiptir. Böbrek disfonksiyonu ve hastalığının belirtileri ödem (şişkinlik), yüksek tansiyon, uyuşukluk (enerji eksikliği), nefes darlığı, karışıklık, bel ağrısı ve anormal kalp ritmini içerir.
Bir çok hastalıkta olduğu gibi böbrek rahatsızlıklarında da genetik faktörler ön plana çıkıyor. Eğer ailenizde böbrek hastaları varsa sizinde bu konuda daha fazla önlem almanız gerekebilir. Sağlıklı böbreklere sahip olmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
Su Tüketimi
Oldukça yüksek hacimli filtreler oldukları için, böbreklerin toksinleri, atıkları ve istenmeyen veya gereksiz bileşikleri kandan uzaklaştırmak için yeterli suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle, gün boyunca düzenli aralıklarla bol miktarda su içmek böbreklerinizin düzgün şekilde çalışmasına yardımcı olur. Günde en az 8 bardak su tüketin. İdrarınız oldukça açık veya saman renginde olmalıdır. Eğer bundan daha koyu renkse, susuzluğun bir işareti olabilir.
Tansiyonunuzu Sabitleyin
Yüksek tansiyon, böbrekler içindeki filtrasyon yeteneği için çok önemli olan küçük arterler de dahil olmak üzere vücudun tamamındaki kan damarlarına zarar verir. Çok yüksek yada düşük tansiyon böbreklerin işlevini yerine getirmesini engelleyebilir.
Spor
Obezite vücutta diğer organlara olduğu kadar böbreklerede zarar verir. Günde 30 dakikalık kısa egzersizler yapmanız gerekir. Kalp damar rahatsızlıkarınız varsa egzersizlerinizi doktora danışarak uygulayın.
Doğru Sebze ve Meyve Tüketin
Sağlıklı, düşük tuzlu bir diyet böbrekler için sağlıklıdır çünkü kan basıncını kontrol altında tutar. Çoğunlukla, taze meyveler ve sebzeler sodyumda düşük, vitamin ve minerallerde yüksektir ve iyi bir antioksidan kaynağı olup kardiyovasküler sistem ve böbrekler için faydalıdır. Meyve ve sebzeler, böbreklerin kanı uygun bir şekilde süzmek için ihtiyaç duyduğu iyi su kaynaklarıdır.
Düşük sodyum içeren sebzelere enginar, pancar, havuç, yosun, şalgam ve kereviz. Konserve ve turşu sebzeler genellikle sodyumda yüksektir ve diyetinizde kaçınılması veya en aza indirgenmesi gerekir. Sodyum doğrudan böbrekler üzerinde etkili olduğu için düşük sodyum içeren gıdalar ile beslenin.
Ek Gıdalar Alabilirsiniz.
Doktor kontrolünde olması şartı ile magnezyum yada potasyum gibi ek vitamin ve mineraller almanız gerekebilir. Unutmamanız gereken ise bu takviyelerin sizin için ne ölçüde faydalı olduğu konusunda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Alkol Tüketmeyin
Alkollü içeceklerin (bir karsinojen olan etanol içeren) aşırı dalgınlığın, böbrekler de dahil olmak üzere birçok kanser ve organ hasarı ile ilişkilendirildiği biliniyor. En az zararlı alkollü içecek, resveratrol gibi kan damarlarının ve diğer dokuların serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlar içerdiğinden kırmızı şarap olarak kabul edilir. Alkol tüketmek istiyorsanız haftada bir güne indirgeyin.
Fazla İlaç Kullanmayın
Tüm ilaçlar karaciğer ve böbrek gibi organlara en azından bir derece toksiktir (dozu önemlidir), ancak bazıları diğerlerine göre çok daha zararlıdır. Örneğin, ibuprofen, naproksen ve aspirin gibi tezgah üstü anti-inflamatuvarların uzun süreli kullanımlarının böbrek hasarına neden olduğu biliniyor. Yüksek ve gereksiz ilaç kullanımı böbreklere ve karaciğere kolayca zarar verebilir. Ancak devamlı kullanmanız gereken ilaçları kesmeyin.
Protein Tüketimi
Protein, vücutta kas dokusu, cilt, enzimler ve diğer pek çok bileşeni oluşturmak için gerekli olan esaslı makro besin maddesidir. Bununla birlikte, yüksek proteinli beslenme böbrekler üzerinde zarar verici etkiler bırakabilir. Tüm protein ve amino asitleri kan dolaşımının dışına süzmekiçin böbreklerin çok daha fazla çalışması gerekir. Ayrıca, yüksek proteinli diyetler böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarını kötüleştirebilir.
Sigara Tüketimi
Sigara, böbrekler içinde çok zararlıdır, çünkü kan dolaşımında çözünen toksinler böbreklerin içindeki küçük kan damarlarına ve “filtrelerine” zarar verirler. Zehirli bileşikler esasen böbreklerdeki tıkanmalarla kan akışını düşürür. Tıkanmış arterler, böbrekler ve vücudun başka yerlerinde yüksek kan basıncı riskini arttırır.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar