Tüp bebek tedavilerinde, tek bir yumurtanın veya tek bir spermin çok büyük değeri olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Doğru merkezleri seçin, yumurta ve spermleriniz ziyan olmasın!” uyarısında bulunuyorlar.
Umut Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun, “Anne baba adayları, üremeye yardımcı tedaviler sayesinde bulunabilecek tek bir yumurta veya tek bir spermle bile bebek sahibi olabilirler. Bu yüzdendir ki, bulunabilecek “altın yumurta” veya “tek sperm” çok iyi değerlendirilmelidir” diyor. Konuyla ilgili sorularımızı cevaplıyor:
“Altın yumurta” nedir?
Biz tüp bebekçilerin kullandığı, hem bizim hem de hastalarımız açısından çok önemli bir deyimdir. Bir anne ve baba adayı için “altın yumurta”, belki de kılpayı yakalanan şans demektir. Altın yumurta yapılan tedavilere sadece bir tek yumurta büyüterek cevap verebilen ve sonrasında bu tek yumurta ile gebelik elde edilen hastalar için “bir bebek” demektir.
Tek bir yumurtası olan kadın anne olabilir mi? Altın yumurta ile gebelik şansı kaç?
Tek yumurta ile zaten doğal hallerde de gebelik elde ediliyor. Doğal halde tek yumurtanın gebelik şansı %15-20 civarında. Ancak eğer tedaviye hasta tek yumurta ile cevap vermişse o zaman hastanın yaşına göre konuşmak gerekir. Sözgelimi 38 yaş altı ve üstündeki hastalara farklı konuşmaktayız.
Tek bir yumurta ile ikiz annesi olunabilir mi?
Evet, tek yumurta ikizi olabilir.
Tek bir yumurtası olan kadın doğal yollarla çocuk sahibi olabilir mi?
Tek yumurta ile eğer kadının tüpleri açıksa ve yeterli sayıda sperm de varsa doğal yoldan gebelik mümkün olabilir. Ancak bundan asla hastaların ilelebet doğal yoldan gebeliği beklemesi gibi bir sonuç çıkarılmamalı ; özellikle de kadın 35 yaş üzeri ise mutlaka hızlı olarak sonuca gidecek şekilde yönlendirilmeli ve gerekirse de tüp bebeğe kadar tedavisi götürülmeli. Çünkü eğer yumurtalık rezervleri azalırsa özellikle de kadının yaşı 38 ve üstüne ulaşmışsa tüp bebekle bile son derece sınırlı bir gebelik şansı olabilir.
Yumurta azlığı kadında neden olur? Az yumurta varsa ya da tek yumurta, kaliteli olabilir mi?
Yumurtalıklarda rezerv azalmasının bilinen nedenleri ilerleyen kadın yaşı( özellikle 35 yaş üstü), yumurtalıklara yönelik ameliyatlar (kist v.s…) , bazı kanser tedavileri, bazı oto immun hastalıklar(bağışıklık sistemine ait bazı hastalıklar…) ‘dir. Ancak çoğu zaman elle tutulur bir neden yoktur… Özellikle de kadının yaşı gençse elde edilen tek yumurtanın gebelik şansı daha yüksektir.
Sadece yaşa bağlı olarak görülen bir sorun mu?
Bu durum yukarıda da söylediğim gibi sadece yaşa bağlı olarak değil cerrahi ya da bazı hastalıklarla da birlikte görülebilir. Ancak çoğu zaman neden bulunamaz.
Erkeğin tek bir spermi olduğunda da “altın sperm” diyor musunuz?
Evet tek yumurta için bu deyimi kullanıyorsak, tek sperm için de bu deyim kullanılmalı.
Tedavi ile kadının yumurta sayısı artırılabilir mi?
Yapılan tedaviler ile amaçlanan kadının yumurta rezervini artırmak değil sadece mümkün olan en fazla sayıda kaliteli yumurta elde etmektir. Biz de bu tedavilerle var olan yumurta sayısını artırmıyoruz.. Buna yönelik bir tedavi yoktur. Çünkü bir kız çocuğu anne karnında 4 aylık iken üretebileceği maksimum yumurta sayısına ulaşır ve sonrasında önce doğuma kadar,sonra da doğumdan sonra buluğ çağına kadar kayıplar sonrasında sınırlı sayıda yumurta ile adetleri başlar . En iyilerini ilk dönemlerde kullandığı için 19-25 yaş arası en yüksek gebelik oranları ile karşılaşıyoruz. Sonrasında 35’e kadar yavaş da olsa doğurganlıkta yıllar içinde bir azalma söz konusu. Ancak 35’den sonra bu azalma yıllar içinde hızlanır ve 40 yaş sonrası tüp bebekle bile gebelik oranları sadece %20-25’e düşer.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar