Anatomica Bilimsel toplantılarının onuncusu, 22 Ekim 2013 Salı akşamı Sürmeli Otel’de düzenlendi. Toplantıda, Baş Dönmesi konusundaki öncü araştırma ve çalışmalarıyla tanınan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Ömür ÇAKIR, “Baş Dönmesine Güncel Yaklaşımlar” adlı bir sunum gerçekleştirdi.

Vertigo’nun bir hastalık değil belirti olduğunu, bu belirtinin birçok hastalığın teşhisinde de önemli bir rol oynadığını ve son yıllarda Migren ile Vertigo bağlantısının daha da detaylı bir şekilde analiz edilebildiğini ifade eden Dr. Çakır, Vertigo ataklarının, baş ağrısı öncesinde, baş ağrısıyla ya da baş ağrısı olmaksızın görülebileceğini belirtti.

Dr. Çakır, Vertigo’ya neden olan hastalıkların teşhisinin her zaman kolay olmadığını vurgulayarak şunları belirtti:

‘’Baş dönmesi, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu konu hakkında uzmanlaşmış hekim ve laboratuvarın bulunduğu bir merkeze gitmek tedavide oldukça etkili olmaktadır. Çünkü Vertigo günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen, tanısı zor ve kapsamlı testlerle ortaya konulabilen bir rahatsızlık. Tedavinin başarısında, detaylı muayene ve testlerin yanı sıra hasta hikâyesinin dinlenmesinin payı büyük.’’

Botoks, Migrende Sanıldığı Kadar Etkili Değil

ABD’de yapılan bir araştırma, Botoks tedavisinin, migren hastalarında fazla etkili olmadığı, sadece çok sık kriz geçiren hastalarda bu yöntemin kullanılmasının anlamlı olduğu gösterdi.

Wisconsin Tıp Fakültesi bilim adamları, Jeffrey Jackson başkanlığında yaptıkları kapsamlı araştırmada, botoks tedavisinin ancak kronik (ayda 15 günden fazla) baş ağrısı/migren çekenlerde etkili olduğu görüldü. Ayda 15 günden az ağrı çekenlerde ise botoksun olumlu bir etkisi saptanamadı.