Kosova’nın başkenti Priştine’de Kadın Hastalıkları, Doğum ve İnfertilite Özel Dal Hastanesi açan Prof. Dr. Mustafa Bahçeci ve ekibi, tüp bebek uygulamasıyla çocuk sahibi olan Kosovalı ailelerini bir araya getirdi.
Balkanların ilk Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Özel Dal Hastanesi olma özelliği taşıyan Özel Bahçeci Hastanesi, Kosova Çevre Bakanı Mahir Yağcılar, Türk Büyükelçiliği yetkilileri, Kosova Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Shefqet Lulaj ve Türkiye’deki Bahçeci Hastanesi’nde tedavi görerek çocuk sahibi olan ailelerin katıldığı törenle açıldı.
Türkiye’de gördüğü tedaviler neticesinde çocuk sahibi olan ailelerin yoğun ilgi gösterdiği açılış, renkli görüntülere sahne oldu. Uzun yıllar sonra gördükleri tedavi sonucu çocuk sahibi olmaktan büyük mutluluk duyan açılışa katılan aileler, her fırsatta doktorlara duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 1996 yılından bu yana Türkiye’de hizmet veren Bahçeci Grup, Azerbaycan ile başlattığı yurtdışı girişimlerine Kıbrıs ve Erbil ile devam etti. Resmi açılış töreni öncesinde hastaneyi basına tanıtan Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, hastaneye 3 milyon Euro yatırım yapıldığını söyledi.
Kosova’da açılan Kadın Hastalıkları, Doğum ve İnfertilite Özel Dal Hastanesi’nin ardından Irak’ın başkenti Bağdat’ta da kurdukları hastaneyi açmaya hazırlandıklarını ifade eden Mustafa Bahçeci, Türkiye’deki sağlık sektörünün yurtdışına açılmaya çok özendiğini ancak yurtdışında çok fazla klinik açmadığını söyledi. Türkiye’de en fazla noktaya ulaşan grup olduklarına dikkat çeken Bahçeci, Kosova’da hastane açma nedenini, “Yıllar önce 1999’lu yıllarda, savaşın devam ettiği dönemde bize çok fazla hasta geliyordu. Bu yıllar içerisinde artarak devam etti. Aylık rakam 40 – 50’lere ulaşmaya başladı. Buradan bize çok fazla talep olduğunu ve şartlar gereği gelemediklerini söylüyorlardı. Bizim grubun yurtdışına açılma alışkanlığının sonucu olarak buraya gelmek istedik” ifadeleriyle açıkladı. Kosova’da açılan merkezin ilk Özel Dal Merkezi olduğunu belirten Bahçeci, Kosova’daki merkezin Balkanlar ve Avrupa için de bir çekim merkezi olabileceğine vurgu yaparak, bölgedeki hastaların Türkiye, Makedonya ve Yunanistan’da tedavi gördüklerini ancak açılan klinik dolayısıyla artık hastaların Kosova’ya gelebileceklerini ve Priştine’nin bir çekim alanı olacağını söyledi.
Kosova’da açılan merkeze 3 milyon Euro’luk yatırım yapıldığını ifade eden Bahçeci, hastanenin batı standardında olması gereken her şeyi içerdiğini, hastaneye, bir hastanede olması gereken görünen veya görünmeyen ne gerekiyorsa uyguladıklarını ifade etti. Kosova Jinekologlar Derneği Başkanı Jinekoloji Derneği Başkanı Shefgot Lulaj ise, “Mustafa Bey’e gösterdiği cesaret ve çok güzel bir düşünceyi gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum. Kosova’nın buna çok ihtiyacı vardı. Derneğimiz de böyle bir şeyi heyecanla bekliyordu, çok sevindik. Aramızda çok iyi bir işbirliğinin olmasını umuyorum. Çünkü biz de sizin birikimlerinizden bir şeyler öğreneceğiz. Bundan en fazla kazancı hastalar sağlayacaktır. Hastaların bütün ihtiyaçlarını burada karşılayabileceğini umuyorum. Düşündüklerimizi burada gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Hastanenin basına tanıtılmasının ardından düzenlenen resmi açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, “1996’dan sonra çok sayıda hasta bize gelmeye başladı ondan sonra çok sıcak ilişkiler oldu. Yaklaşık olarak 1 buçuk yıl içerisinde bu kliniği oluşturduk bu kliniğin kısa süre içerisinde Kosova halkına hizmet etmesini umuyorum” derken, Kosova Jinekologlar Derneği Başkanı Şevket de “Hastanenin açılışı dolayısıyla adresin tek bir adresi oldu. Sağlık ekibimiz Türk sağlık ekibinden çok şey öğrenecektir. Artık Türkiye’ye gitmek zorunda kalmayacaklar çünkü burada her şey mümkün” dedi. Açılışın ardından verdiği röportajında ise Bahçeci, “Burası bir kadın hastalıkları doğum hastanesi. Son tıbbi gelişmelerin kullanılacağı, doğum, jinekoloji, kısırlık ve onkoloji ile ilgili tüm tedavi olanaklarının hastalara sunulacağı bir merkez.
Yaklaşık olarak 3 milyon Euro’luk bir yatırımla gerçekleştirilmiş bir merkez. Modern tıbbın tüm imkanlarını taşıyor. Hastaların tedavisinde bunların tümünün kullanılması söz konusu. Yaklaşık olarak 30 kişiye iş olanağı sağlıyor. 10 tanesi Türkiye’den, 20 tanesi Kosova’dan, 30 kişilik bir iş gücü sağlayan bir merkez. Önemli olan buranın işletilmesi ve buradaki hastalara yeteri kadar iyi hizmet verilmesi. Burası istediğimiz ölçüde çalışırsa önümüzdeki dönem içerisinde Balkanlardaki diğer ülkelerde de yeni merkezler açmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Hastanenin açılmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Kosova Çevre ve Alan Bakanı Mahir Yağcılar da projenin önemine dikkat çekerek, “Kosova vatandaşları için çok büyük bir alan. Bu alana yatırım yapılması hem memnun edici, hem de bu yatırımın Kosova sağlığına katkıda bulunacağını düşünüyorum” dedi. Resmi açılış töreninin ardından hastane bahçesinde Türkiye’de gördükleri tedavi sonucunda bebek sahibi olan Kosovalı ailelerin katılımıyla Tüp Bebeği Partisi düzenlendi. Yoğun katılımın olduğu açılış kutlamaları çerçevesinde kurulan şenlik alanında yemek ve dondurma servisi de yapıldı. Uzun yıllar sonra çocuk sahibi olan aileler, şarkılar eşliğinde hastane çalışanlarıyla oynayarak unutulmaz bir gün geçirdi. 20 yıl aradan sonra Türkiye’de gördüğü başarılı tedavi sonucunda anne olduğunu ve 3 yaşındaki çocuğunun son derece sağlıklı ve akıllı olduğunu belirten Dashurije Osmani, Bahçeci ekibinin son derece profesyonel şekilde çalıştığını ve çok başarılı olduğunu söyledi. Çocuk sahibi olduktan sonra aile olarak hayatlarının büyük ölçüde olumlu yönde değiştiğini kaydeden Osmani, Priştine’de açılan Bahçeci Hastanesi’nde bir çocuk sahibi daha olmayı denemeyi arzuladıklarını söyledi.
Bahçeci Hastanesinin Kosova’daki ilk hastaları olan Priştine Üniversitesi Klinikler Merkezi’ne bağlı Psikiyatri Bölümü Müdürü Prof. Dr. Sülen Vırşevci’nin eşi Pervin Vırşevci, “Çok yerde denedik olmadı. Biz de artık hiçbir yere gitmeyelim dedik, yorulduk. Ablamın sayesinde Mustafa Bey’den randevu aldık, bizi çok iyi karşıladılar ve umut verdiler. 9 sene sonra çocuğumuz oldu. Kosova’da savaş vardı. Hamileliğimi Türkiye’de geçirdim. Çünkü burada koşullar iyi değildi. Mustafa Bey de izin vermiyordu ama eşimle bağlantımız kesildi. Eşim nerede bilmiyordum üzülüyordum ama Mustafa Bey ve ekibi sağ olsun çok yakındılar ve her şeyden önce insandılar. ‘Üzülme biz dua ederiz, biz buluruz sen sadece bebeklerini düşün’ dediler. Artık hastane buraya geldi, her şey çok daha kolay artık. Herkese tüp bebeğini tavsiye ediyoruz çünkü çok sağlıklı çocuklar doğuyor” ifadelerini kullandı. Priştine Üniversitesi Klinikler Merkezi’ne bağlı Psikiyatri Bölümü Müdürü Prof. Dr. Sülen Vırşevci ise, “Bahçeci’nin burada olduğuna inanamıyorum. Burada hastanenin açılması büyük bir nimet. Prof Bahçeci olmasıydı belki de çocuk sahibi olamazdık. Hayatımın sonuna kadar Profesör Bahçeci’ye minnettarım. 10 yıl önce profesöre Kosova’da bir hastane açmasının çok isabetli olacağını söylemiştim. Bu mütevazi önerim, bugün kabul görmüş görünüyorum. Çok sevinçliyim. Çocukları olmayan ebeveynler açısından hastanenin burada açılması çok büyük bir kazançtır” diye konuştu. Kosovalı bir müzik grubunun sahne aldığı programda, Bahçeci ve ekibinin uyguladığı tedaviler neticesinde çocuk sahibi olduğunu belirten aileler, çocuklarıyla ve hastane çalışanlarıyla halaylar çekerek gönüllerince eğlendi.
Etkinliğin sonunda Türkiye’deki Bahçeci kurumlarında uygulanan tedavi neticesinde dünyaya gelen çocuklar, Bahçeci ekibinden Op. Dr. Halit Fırat Erden ile kameralara poz verdi.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar