Menstrual periyot dediğimiz ay başı hali kadınların pek çoğunda ağrılı geçer ve ağrı genelde kramp şeklinde görülür. Adet ağrısına ne iyi gelir? makalemizde adet kramplarını geçirecek yöntemlere yer verdik.

Muz yiyin. Muz, yüksek potasyum özleri ile potasyum eksikliği sonucu oluşan krampları önler. Potasyumu açısından zengin olan diğer yiyecekler ise şunlardır;
Beyaz fasulye çeşitleri
Ispanak, marul gibi yeşillikler,
Kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler
Somon ve ton balığı gibi balıklar.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (1)

Sağlığınız için kafeini hayatınızdan çıkarın. Çok fazla kafein alımı krampları daha da kötüleştirebilir.
Kahve, çay, kola gibi kafein içeren içeceklerden özellikle adet öncesi ve adet döneminizde uzak durmalısınız.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (13)

Papatya çayı içmeyi deneyin.
Son zamanlarda Londra Imperial Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Alman papatyası çayı içmenin menstrüel krampların yol açtığı ağrıların giderilmesinde yardımcı olduğunu tespit etmiştir.Papatya glisin adında, kas spazmları rahatlatan bir amino asit içerir. Rahim rahatlatıcı etkisiyle, papatya çayı menstrual dönemden kaynaklanan krampları önleyerek, huzurlu bir ay başı geçirmenizi sağlayacaktır.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (3)

Omega-3 yağ asitleri almayı deneyin.
Balık yağı hapları, omega-3 yağ asitleri adı verilen sağlıklı yağ oranı yüksek özleri ile adet kramlarının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada günlük olarak balık yağı takviyeleri alan kadınların, bu hapları içmeyen kadınlara göre daha az kramp ağrısı çektiği tespit edildi.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (5)

Aşağıdaki diğer takviye hapları deneyin. Bu takviye ilaçlara başlamadan önce doktorunuza danışın. Aşağıdaki takviyeler sağlığınız için yararlı olup, adet kramplarını engelleyebilir.
Kalsiyum sitrat, 500 – Günlük 1.000 mg. Kalsiyum sitrat kas yapısını korumaya yardımcı olur.
D vitamini, günlük 400 IU. D vitamini inflamasyon ile mücadele etmenin yanı sıra vücudunuzun kalsiyum ihtiyacının giderilmesinde rol oynar.
E vitamini, günlük 500 IU. E vitamini de adet ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Magnezyum, menstruasyon başlamadan önce 3 gün boyunca günde 360 mg. Magnezyum adet ağrısı dahil kas kasılmaları neden kimyasalların salınımını azaltmaya yardımcı olur.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (6)

Esneme Ve Egzersiz ile Krampları Rahatlatma
Ayaklarınızın altına yastık koyup, yüksekte tutun Bu yöntem rahim kaslarını zorlayıp, rahatlamanızı sağlayabilir.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (7)

Akupunkturu deneyin. Çeşitli çalışmalarda, akupunktur ile tedavi gören kadınların daha az ağrı çektiği ve daha az ilaç ihtiyacı hissettiği tespit edildi. Akupunktur vücutta qi (ya da enerji eksikliklerini) dengeleyerek çalışır. Adet krambı durumunda, Qi dengesi bozulup, bu durum karaciğer ve dalağı da etkiler, akupunkturla tedavi ise sizi rahatlatıp, acıyı alır.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (8)

Her seferinde 10 saniye boyunca midenize hafifçe baskı yapın. Nazik basınç en iyisidir. Vücudunuz menstrüel krampın neden olduğu ağrı hissinin yerine sizin uyguladığınız basıncı fark etmeye başlayacaktır. Böylece oraya yönelip, adet ağrısının acısını unutturabilir.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (9)

Ağırıyı yatıştırmak için karın bölgenize biraz masaj yapın.
Aile bireylerinden veya arkadaşınızdan birine, arka bölgenizde, sırtınızın altı, böbreklerin olduğu yere hafifçe masaj yapmasını rica edin.
Bu yöntem de ağrıyı hafifletecektir.

Yürüyüşe çıkın
Yürüyüş adet krambı ile ilişkili ağrı için etkin ve kolay bir çözümdür.
En iyi sonuç için canlı, hızlı bir şekilde 30’ar dakika günde 3 kez tekrarlayın.
Yürüyüş senin beta-endorfinleri çalıştırmanın yanı sıra prostaglandin oranını da azaltacaktır.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (14)

Biraz koşu yapın. Koşmak da ağrıyı alıp, rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Haftada 3 kez yarımşar saat yüzmek de size iyi gelecektir.

Mekik çekin.
Mekik çekmek karın kaslarını çalıştırarak krambı rahatlatabilecek sporlardandır.
Egzersiz, vücudunuzunda iç opioidlerdeki beta-endorfin ortaya çıkarır veya doğal morfin işlevi görür.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (15)

Midenizin üzerine sıcak su torbası yerleştirmeyi deneyin. Sıcak su torbanız yoksa ütü ile ısıttığınız pamuklu bir kumaş mesela atlette aynı işlevi görecektir. Bu sıcak su torbasını alt sırt bölgesinede uygulayabilirsiniz.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (11)

Sıcak suyla banyo yapın.
Sıcak bir banyo, kadınlarda kramp ağrılarını azaltmak için kullanılan, başka bir ısıl işlem şeklidir.. Sıcak banyonun vücudun kasları gevşetip, ağrıyı hafiflettiği tecrübelerle sabittir.

Küveti sıcak suyla doldurun, 1-2 bardak epsom tuzunu içine atın. Epsom tuzu magnezyum zengini yapısıyla, magnezyum eksikliği dolasıyla oluşan krambınızı rahatlatacaktır.
Bu suda en az yarım saat bekleyin.

Epsom tuzu yoksa, 1 bardak deniz tuzu ile 1 bardak karbonatı küvet suyuna dökün.
Bu kombinasyon vücut kaslarınızı gevşetecektir. Yine en az yarım saat bu suyun içinde kalmalısınız.adet_agrisina_ne_iyi_gelir (12)

Ibuprofen, parasetamol veya dönem krampları için özel olarak tasarlanmış ağrı kesicilerden bir ağrı kesici almayı deneyin. Sadece şişe üzerindeki yönergeleri izleyin veya en iyisi bu ilacı almadan doktorunuza danışın.

Şiddetli menstrual kramp ağrıları için doktorunuzla konuşup doğum kontrol hapı almaya başlayabilirsiniz. Doğum kontrol hapları adet dönemleri ile ilişkili ağrı, şişkinlik ve krampları azaltabilir.

İlgili Konular

Adet Ağrılarından Kurtulmanın 13 Yolu Tıklayınız

Adet Düzenleyici Bitkiler Tıklayınız