Adet kanamanızın rengi sağlığınız hakkında bazı ipuçları veriyor. Peki adet kanaması hangi renk olmalı?

Pembemsiyse
Östrojen seviyeniz düşük olabilir. Özellikle her zamankinden daha akışkansa. Östrojen seviyenizin düşük olması aşırı egzersizden kaynaklanıyor olabilir. Aşırı egzersiz yüzünden adet de görmeyebilirsiniz. Kadın atletlerde yumurtlamanın durması da yaygın görülüyor.
Büyük bir sorun gibi görünmese de düşük östrojen seviyesi müdahale edilmediğinde kemik erimesi riskini arttırabilir. Böyle bu durumda acilen doktora gitmelisiniz.
Pembemsi kanamanın diğer sebepleri arasında yetersiz beslenme, polikistik over sendromu, perimenopoz yer alıyor.
Adet kanamasının rengi nasıl olmalı? | 1
Fazla suluysa
Beslenme bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Beyazımsı ve sulu bir kanama ciddi anemi semptomudur. Bu durum devam ediyorsa acilen doktora görünmelisiniz.
Aynı şekilde çok fazla kanama olması da demir eksikliği belirtisi olabilir. 1 saat bile sürmeden pediniz dolup taşıyor, geceleri pedinizi değiştirmek için birkaç kez uyanıyorsunuz, yorgun ve sersem hissediyorsanız demir ölçümünüzü ihmal etmeyin.
Koyu kahverengiyse
Kanınız rahminizde fazla beklediği için olabilir. Ancak paniklemeyin. Nedeni tam olarak bilinmese de bazen kan bir süre bekledikten sonra yavaş yavaş geliyor. Oksitlemek için fazla zaman olduğundan rengi koyulaşıyor.
Koyu reçel kıvamında ve büyük kan pıhtıları varsa
Projesteron seviyeniz düşük, östrojen seviyeniz yüksek olabilir. Kan pıhtısı normaldir ancak büyük pıhtılar varsa ciddi bir hormonal dengesizlikten kaynaklanıyor olabilir. Süt ürünleri, soya ve şeker tüketimini azaltmak faydalı olabilir.

Başka bir olasılık ise fibroidler. Genellikle iyi huylu olsalar da bazen ağrılıdır.

Gri ve kırmızı karışımı
Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olabilir. Bu durumda kötü ve çürük bir koku hissedersiniz.
Düşük yapan kadınlarda da bazen karaciğere benzer bir dokuda gri dokular gelebilir. Hamile olma veya düşük yapma ihtimaliniz var. İki durumda da doktora gitmelisiniz.
Parlak bir kırmızıysa
Adetiniz gayet düzenli ve sağlıklı. Herkesin normali farklıdır ancak genellikle kızılcığa benzer renkte parlak kırmızı kanama sağlıklıdır.
Kaynak: Milliyet.com.tr / Pembenar