KEL KALMAKTAN MI KORKUYORSUNUZ?

Sizin bildiğiniz: Yaş ilerledikçe saç telleri de zayıflıyor. Bu durum; özellikle 40’lı yaşlarında olan kadınların dile getirdiği problemlerden biri…  Peki, neden? Cevabı aslında çok basit: Perimenopoz!

Sizin bilmediğiniz: Boston Massachusetts Devlet Hastanesi’nde Kadın Sağlık Birliğinde çalışan Elizabeth Roth, kadınların 40’ından sonra sadece saç değil vücudunun her bölgesindeki kıllarının seyrekleştiğini ve döküldüğünü gözlemleyebileceğini belirtti.

Ne yapmanız gerekiyor: Saç dökülmesinin sebebi sadece yaş değil. Ama vücudunuzun diğer bölgelerinde kılların seyrekleşmesini istemiyorsanız, korkmayın! Saç dökülmesi ya da herhangi bir kıl kaybı bir gecede olmuyor. Menopoza girmeden önce başlayan bu değişimleri o süre zarfına kadar doktorunuzla tartışabilir hatta çözüm yolu bile bulabilirsiniz.

HAFIZANIZA NELER OLUYOR?

Sizin bildiğiniz: Son zamanlarda yapmak istediğiniz şeyleri hatırlamakta zorluk mu çekiyorsunuz? Hatta bazılarınız severek izlediğiniz dizinin oyuncularının ismini hatırlayamıyor olabilir.

Sizin bilmediğiniz: Unutkanlık sadece yaşın ilerlemesiyle alakalı değil. Bu durum aslında tamamen “kadın” yaşının ilerlemesiyle alakalı… Kuzey Amerika Manapoz Birliğinin başkanı Pauline Maki unutkanlık gibi konularla ilgili, “Hafızayı kontrol eden iki beyin bölgesinde östrojen reseptörümüz var ve daha az östrojen olduğunda bu alanlarda yapısal değişiklikler de meydana geliyor. Bu da çoğu şeyi hatırlamamamıza sebep oluyor” açıklamasında bulundu.

Ne yapmanız gerekiyor: Size güzel haber verelim: Yaşadığınız unutkanlık kalıcı değil. Nasıl östrojen hatırlamamıza engel oluyorsa, östrojen terapisiyle de bu durumu düzeltebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli detay ise unutkanlık için hormon tedavisi görmenin de sağlık açısından riskleri var; Kalp rahatsızlıkları, kalp sıkışması ve göğüs kanseri gibi…

DÜZENSİZ ADET

Sizin bildiğiniz: En nihayetinde adet döneminiz sona erecek.

Sizin bilmediğiniz: Massachusetts Genel Hastanesi Orta Yaş Kadın Kadın Sağlığı Merkezi müdürü Jan Shifren, “Yumurtalıklar kademeli olarak östrojen üretirse bu güzel haber ancak, bu çok öngörülemeyen bir model” diyor. Perimenopoz dönemine bir kez girdikten sonra yumurtalıklar, her ay çılgınca farklı miktarlarda östrojen pompalayabilir,

Bu da döngülerin birbirine daha yakın olabileceği anlamına gelir (örneğin, 28 yerine her 25 veya 26 günde) veya daha uzakta olabilir; Bu yüzden döneminizi tamamen atladığınız aylar olacaktır. Söylediğimiz gibi tam bir kaos değil mi?

Ne yapmanız gerekiyor: Düzensizlik sizi rahatsız ediyorsa, oral kontraseptifler veya hormon salınımı gibi düzenlemelere yardımcı olabilecek seçenekler hakkında doktorunuza danışmanızda fayda var.

İDRARINIZI TUTMAKTA ZORLUK ÇEKMEYE BAŞLADIYSANIZ…

Sizin bildiğiniz: Hamileyken nasıl tuvaletin kapısını zor buluyorsanız yaş 40’ı vurunca idrarınızı tutamaz hale gelmiş olabilirsiniz.

Sizin bilmediğiniz: Kegel egzersizleri yapsanız bile, 40’lı yaşlarınızda sorun yaşayabilirsiniz. Çünkü daha az östrojen ile mesane kasları ve idrar yollarını destekleyen kaslar zayıflar ve böylece sızıntılara karşı daha savunmasız kalırsınız.

Ne yapmanız gerekiyor: İdrar tutamama sorununu kökten çözemeyebiliriz. Ama idrar kaçırmanın sebebi sadece yaş değil. Aniden bastığınız kahkahalar, zorlu egzersizler, stres… Hepsi idrar kaçırmanıza sebep olacak nedenlerden. Belki östrojen hormonunuzu kontrol edemiyorsunuzdur ama bu tip hareketlerinizi kontrol ederek tuvalete yetişmek için zaman kazanabilirsiniz.

İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONUNU DAHA FAZLA MI YAŞAMAYA BAŞLADINIZ?

Sizin bildiğiniz: 40’lı yaşlara girince bel altında belli başlı anormallikler hissedebilirsiniz (Vajina kuruluğu da bunlardan biri) Peki buna sebep olan ne? –Düşük östrojen seviyesi.

Sizin bilmediğiniz: Östrojen seviyesinin düşmesiyle alakalı, menopoz dönemindeki kadınlar idrar yolları enfeksiyonu geçirme riskini diğer yaştaki kadınlara göre daha fazla yaşıyor. Cinsel Tedavi ve Menopoz Kliniğinin direktörü Lauren Streicher, “Yüzde 60 ile 70 oranında, kadınlar menopozdan sonra bu durumdan fazlasıyla muzdarip.

Ne yapmanız gerekiyor: Streicher, lokal östrojeni, geleneksel hormon terapisine göre daha düşük dozda temin eden topik bir krem ??gibi kullanmanızı öneriyor. Düşük dozlarda, hormonun bir kısmı kan dolaşımına emilir, bu nedenle vücudunuzun geri kalan kısmını etkilemesi pek olası değildir. (Hâlâ endişeleriniz varsa, doktorunuza danışın ve almanız miktarı öğrenin.)

Kaynak: posta.com.tr