Rooibos Afrikaanca’da ‘’kırmızı çalı” anlamına gelir. Baklagiller ailesinden (Fabaceae , diğer adıyla Leguminosae ) olup Güney Afrikalı bir bitkidir. İğne gibi yeşil yapraklara sahiptir fakat işlendiğinde kırmızıya dönmektedirler. Aspalathus linearis çalısı yalnızca Güney Afrika’nın batısında bulunan Cedarberg Dağlarında yetişmektedir. Bu bitkinin normal çay bitkisiyle (Camellia sinensis ) bir akrabalığı yoktur.
Rooibos bitkisinden ilk çay yapma metodunu geliştiren insanlar Cedarberg dağında yaşayan Khoi kabilesine mensup insanlardır. Bu uygulamalar en az 300 yıldan beri yapılmaktadır. Çayın değeri 19 . ve 20 . yüzyılda Avrupalı göçmenlerce de anlaşıldı.
Son yıllarda çayı kullanıma hazır hale getirmek için yapılan işlemler her ne kadar daha fazla otomatikleşmişse de aslında uygulanan adımlar değişmemiştir: yapraklar (bazen ince dallar) toplanır, ezilir, oksitlenir (fermente edilir), güneşte kurutulur. Ezme aşamasında yapraklar dövülerek veya ezilerek materyalin kendine özgü kırmızı rengine oksitleme aşamasında kolaylıkla gelmesi sağlanır (normal çaydaki oksitlenme gibi). Çay yoğun aroması ve etkili tadından dolayı Güney Afrika’da çok ünlüdür. Çayı keyfinize göre sütlü, sütsüz, sıcak, soğuk, sade veya şekerli şekilde tüketebilirsiniz.
Rooibos antioksidan ve flavonoidler bakımından zengindir ve diğer çaylardan daha yoğun miktarda içerir. Rooibos çayıyla ilgili sağlık bakımından henüz bilimsel bir ispat olmamasına rağmen, Rooibos’un sağlık üzerindeki faydalarıyla ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Quercetine, luteolin, isoquercetrin and rutin Rooibosta bulunan aktif anti-antioksidanlardır. Rooibos kafein içermez ve tanen oranı düşüktür
İlgili Konular ;
– Kızıl Çalı Çayı – Yaslanmayi geciktiren cay
– Kızıl Çalı Çayı (Yaşlanmayı önlüyor)
– Karahindiba Çayı Kanseri Yendi
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar