Paskalya Çöreği Tarifi

Malzemeler:
– 4 bardak beyaz un
– Yarım (½) bardak şeker
– Yarım (½) bardak süt, ılık
– 3 yumurta, ayrı kapta çatalla çırpılmış
– Yarım (½) küp (21 gm) yaş maya veya 1 çorba kaşığı instant kuru maya
– Yarım paket tereyağı (125 gram), yumuşak
– 2 tatlı kaşığı mahlep
– 1 fiske tuz

Üzeri için:
– 1 yumurta sarısı
– 2 çorba kaşığı file fındık veya badem

– 3 adet orta boy örgü çörek

Elde Yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu, şekeri, tuzu, mahlebi ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki tereyağını karışıma ilave edip 1 dakika kadar yoğurun. Yumurtaları ilave edip karışıma yedirdikten sonra ılık sütü de ilave ederek hamurunuzu 5-6 dakika yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak ve ele yapışır kıvamda olacaktır. Fakat, mayalanmanın tamamlanmasından sonra hamurunuz tam kıvamına gelir.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, şekeri, tuzu, mahlebi ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki tereyağını karışıma ilave edip 1 dakika kadar yoğurun. Yumurtaları ilave edip karışıma yedirdikten sonra ılık sütü de ilave ederek hamurunuzu 2-3 dakika yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak ve ele yapışır kıvamda olacaktır. Fakat, mayalanmanın tamamlanmasından sonra hamurunuz tam kıvamına gelir.

3. Hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp 4-5 saat oda sıcaklığında bekletin.

4. Hamuru 3 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi mutfak tezgahı üzerinde tekrar üç eşit parçaya ayırıp iki elinizle yuvarlayarak, gerektikçe un kullanarak, 40cm uzunluğunda 3 rulo haline getirin.

5. 3 ruloyu resimdeki gibi aralıklı olarak tezgaha alıp saç örgüsü yapın. İki ucunu birleştirip hamurun altına doğru kıvırın. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin. Diğer bezeleri de aynı şekilde örüp tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 45 dakika, ılık bir yerde bekletip tekrar mayalayın.

6. Çöreklerin üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün ve file fındık veya badem ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 190° C fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

7. Fırından çıktıktan 5-10 dakika sonra bir soğutma teline alıp 20 dakika daha beklettikten sonra ılık servis edin.

Paskalya Çöreği Tarifi

Paskalya Çöreği Tarifi

Paskalya Çöreği

Paskalya Çöreği

Afiyet olsun…

40firinekmek