Bagel (Amerikan Simidi)
Amerika’da kahvaltı için çok tercih edilen porsiyonluk bir ekmektir. Bizim simidimize benzer bir teknik ile hazırlandığından “Amerikan simidi” olarak çevirdim ismini. Ortak özellikleri, hamurun az maya ile hazırlanması, sert bir hamurdan oluşması ve çok sıcak fırında pişirilmesi.

Genellikle ikiye kesilip araya farklı malzemeler konularak yenir. İsterseniz siz de peynir çeşitleri, salam, jambon, füme dil, ton balığı, yumurta, domates ve soğan halkalarıyle deneyebilirsiniz. Beğeneceksiniz..

Malzemeler:
3¼ bardak beyaz un
¾ tatlı kaşığı tuz
1 dolu tatlı kaşığı pekmez
½ tatlı kaşığı instant kuru maya
1 bardak su

Kaynama suyu için:
2 litre su
1 tatlı kaşığı karbonat

Tepsi için:
3-4 çorba kaşığı mısır unu

Üzeri için:
1 çorba kaşığı susam
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu

Elde Yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, pekmezi ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu karışıma ilave edip 8-10 dakika kadar yoğurun. Eğer gerekirse bu aşamada 1-2 kaşık daha un ilave edilebilir. Hamurunuz ele yapışmayan ve kolayca şekil verilecek kıvamda olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, pekmezi ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu karışıma ilave edip 5-7 dakika kadar yoğurun. Eğer gerekirse bu aşamada 1-2 kaşık un ilave edilebilir. Hamurunuz ele yapışmayan ve kolayca şekil verilecek kıvamda olacaktır.

3. Hamuru 9 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak düzgün bezeler haline getirip yağlanmış tepsiye dizin. Tepsiyi streçfilm ile kaplayıp 20 dakika oda sıcaklığında bekletin.

4. Herbir bezenin ortasından başparmağınızı geçirip hamuru çekiştirerek simit gibi şekil verin. Şekil verirken simitlerin ortasındaki boşluğun 3-4 cm kadar olmasına çalışın. Mayalanma ve pişirme esnasında bu boşluklar küçülür. Yağlanmış fırın tepsisine 3 cm aralıkla yerleştirin.

5. Tepsiyi streçfilm ile kaplayıp 45 dakika ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.

6. Geniş bir tencerede suyu kaynatın ve içine karbonatı ilave edin. Mayalanan hamurları kaynayan suya atın ve her yüzünü 1-2 dakika pişirin. Pişen hamurları kevgir ile tencereden alıp mısır unu serpilmiş tepsiye alın. Üstlerine çörekotu veya haşhaş tohumu serpin.

7. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında yaklaşık 12-15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

40 Firin Ekmek