Yediklerinizin enerji seviyenizi, cildinizi, ruh halinizi, bağırsak sağlığınızı ve vücudunuzdaki her şeyi etkileyebileceğini zaten biliyorsunuz! Probiyotikler açısından zengin bir diyet (yogurt, kefir), beta-karoten gibi antioksidanlar (tatlı patates, kızılcık suyu) vajinal sağlığı için sağlıklı gıdalardır.

Vajina Sağlığınız İçin En Kötü Gıdalar

Ancak vajina sağlığınız için bakteri dengesini korumaya daha az yardımcı olabilecek yiyecekler vardır. Bunlardan uzak durmalısınız. Vajinal sağlık için en kötü yiyeceklerde uzak durmanız için sizler için derledik. Bu şekilde vajinanızı mutlu edecek yiyecekleri stoklamaya odaklanabilirsiniz!

Şeker

Vajina Sağlığınız İçin En Kötü Gıdalar
Vajina Sağlığınız İçin En Kötü Gıdalar

Şeker ve şeker gibi diğer gıda maddeleri vajinal maya büyümesini teşvik eder çünkü vajina, şeker içeren salgıları serbest bırakır ve bu da mayanın nemli bölgede birikmesine yol açar. Şeker ayrıca vajinanın pH seviyesini değiştirebilir ve bu da vajinada daha fazla mantar ve bakteri büyümesine neden olabilir. Vajinal Mantar Enfeksiyonu hakkında bilgi almak için tıklayabilirsiniz.

İşlenmiş gıdalar

Vajina Sağlığınız İçin En Kötü Yiyecekler
Vajina Sağlığınız İçin En Kötü Yiyecekler

Üzgünüm, ama paketlenmiş atıştırmalık yiyeceklerden kurtulmanın zamanı geldi. Paketlenmiş tatlılar, patlamış mısır, cipsler, tütsülenmiş etler, süt ürünleri ve kurutulmuş meyveler gibi işlenen yiyecekler bağışıklık sisteminizi etkileyebilir ve eğer beslenmeniz bağışıklık sisteminiz tarafından baskı altına alınırsa, bu bakterilerin bölgeyi doldurmasına ve vajinal kaşıntıya neden olabilir. Vajinal Kaşıntı Neden Olur? Tıklayın !

Koruyuculu Et ve Süt Ürünleri

Vajina Sağlığınız İçin En Kötü Besinler
Vajina Sağlığınız İçin En Kötü Besinler

Et yediğinizde veya ksenoöstrojen gibi büyüme hormonları ile aşılanmış hayvanlardan elde edilen ürünleri tükettiğinizde kadınsal birçok hastalığın sebebi olabilir. Östrojenin vajinaya giden yolunu bozarak enfeksiyona yatkın hale getirebilir.

Alkol

alkol vajinal mantarı tetikler mi
alkol vajinal mantarı tetikler mi

Su tüketmekten daha çok aşırı alkol tüketirseniz vajinanız kuru ve susuz kalabilir. Çok fazla alkol tüketmek cinsel deneyiminizi de etkileyebilir çünkü vajinanın cinsel ilişkiden önce kendi kendini kayganlaştırmasında sıkıntı çıkabilir ve vajinal kuruluğa yol açar.

Yüksek yağlı gıdalar

yağlı gıdalar Vajinal Mantar Enfeksiyonu
yağlı gıdalar Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Fast food, hamburger ve patates kızartması gibi vajinal sağlığınızı kötüleştirebilir. Yüksek yağda özellikle kızartılmış yiyecekler gıdalar vajinadaki bakteri dengesini bozabilir ve bakteriyel vajinoz’e yol açabilir. Bakteriyel vajinoz; kötü koku ve rahatsızlığa neden olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur.

Beyaz ekmek

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Yapan Yiyecekler
Vajinal Mantar Enfeksiyonu Yapan Yiyecekler

Beyaz ekmek genel olarak vücud sağlığımız içinde pek sağlıklı olduğu söylenemez. Beyaz ekmeği bırakmayı düşünüyorsanız tam zamanı. Beyaz ekmek yerine kepekli, tam buğday ekmeği veya köy ekmeği tüketebilirsiniz. Hatta evde kolay ekmek tarifi verebiliriz.

Rafine karbonhidratlar kan şekerinde hızlı bir artışa neden olabilir buda bakteriyel vajinoz veya vajinal mantar enfeksiyonu geliştirme riskinizi artırabilir.

Kuşkonmaz

vajinal koku yapan yiyecekler
vajinal koku yapan yiyecekler

Kuşkonmaz yemek, idrarınızın kokmasını sağlamaktan daha fazlasını yapabilir. Vajinal pH’ınızı da etkileyebileceğini ve bu da onu enfeksiyonlara daha yatkın hale getirebilir.

Kahve

kahve vajinal mantarı tetikler mi
kahve vajinal mantarı tetikler mi

Kahve severler için kötü haber. Bir fincan kahve beyniniz için iyidir, ancak vajinanız için harika olmayabilir. Kahve vücudumuzun kandida mantarı ile savaşma yeteneğini olumsuz etkileyebilir ve maya enfeksiyonu riskini artırabilir.

Biftek

Vajinanızı mutlu etmeyen gıdalar
Vajinanızı mutlu etmeyen gıdalar

Biftek doymuş yağ bakımından yüksektir ve iltihaplanmaya neden olabilir. Buda vajinal sağlık için kötü gıdalardan biridir. İnflamasyon vücudun bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşma kabiliyetini olumsuz yönde değiştirerek vajinal enfeksiyonlara yakalanma riskini artırıyor.

Yapay Şekerli İçecekler

vajina sağlığına zararlı gıdalar
vajina sağlığına zararlı gıdalar

Yapay olarak tatlandırılmış içecekler bağırsak bariyerini bozarak sızıntılı bağırsak riskini artırır. Sızdıran bağırsak iltihaplı sitokinleri salgılar ve bu da kaygı ve depresyonun artmasına neden olabilir. Duygudurum bozuklukları, sorunları ve vajinal sağlık arasında bir ilişki var. Duygudurum sorunları libidoyu düşürecek ve bu da dolaylı olarak vajinal sağlığı etkileyebilir.