Şimdi İstanbul’da “Zamanın Dansı|Dansın Zamanı”
20 ülkeden 83 sanatçı 40 performans
Bimeras Kültür Vakfı tarafından düzelenen iDANS İstanbul Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali 06 Mayıs’ta izleycileri ile buluşmaya başadı. 03 Haziran’a kadar devam edecek festivalde dünyada çağdaş dans ve performans alanını biçimlendiren dünyaca ünlü isimler yer alıyor. Festivale Türkiye, Fransa, Belçika, ABD, Hollanda, Almanya, Lübnan, Hırvatistan, İspanya, İran, İsviçre, Bulgaristan, Mısır, Sırbistan, Slovenya, Kamboçya, İngiltere, İtalya, Rusya ve Singapur’dan sanatçılar katılacak. Festival ile ilgili detaylı bilgiler www.idans.info adresinden takip edilebilir.
iDANS’da 20 ülkeden yaklaşık 40 eser sunulacak. “Zamanın Dansı | Dansın Zamanı” temasının işlendiği festivalde, ‘zaman’ kavramını sorgulayan yapıtlar izleyiciyle buluşacak, 20 ülkeden yaklaşık 40 eser sunulacak.
Gösteriler Fransız Kültür Merkezi, garajistanbul, Notre Dame de Sion Lisesi, ÇATI Dans Stüdyosu, Roxy Müzik Kulübü ve Tütün Deposu gibi çeşitli mekanlarda gerçekleştirilecek. Performanslar sonrasında ise sanatçılar ve seyirciler arasında bir soru-cevap bölümü düzenlenecek.
Çok boyutlu bir festival olan iDANS’ta dans gösterilerinin yanı sıra video çalışmaları, konserler ve enstalasyonlar da yer alacak. Ayrıca festival çerçevesinde 16-17 Mayıs tarihlerinde İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde uluslararası konuşmacıların katılacağı bir konferans gerçekleştirilecek.
iDANS Uluslararası Çağdaş Dans Festivali’nin ikincisini “Zaman” teması etrafında kurgulayan Bimeras Kültür Vakfı, programda, dansın, zamanın ve bedenin tanımlarını sorgulayan ve araştıran çalışmalara yer veriyor. iDANS bu yönüyle, dünyada çağdaş dansı biçimlendiren ve geliştiren isimlerin eserlerine ev sahipliği yapacak. Belli bir konu seçerek, bunu bir küratör öncülüğünde biçimlendiren ve böylece eserlerin yaratım sürecine de kuramsal katkıda bulunan iDANS Festivali, bu özelliği ile kendi kategorisinde Türkiye’deki ilk ve tek, dünyadaki ise sayılı dans festivalleri arasında yer alıyor.
Festivalde neler var ?
Sonsuzluğun usta bestecisi
Geçtiğimiz sene 100. doğumyılı çeşitli etkinliklerle kutlanan, yirminci yüzyılın en önemli bestecilerinden Olivier Messiaen’in “Quatour pour la fin de Temps” (Zamanın Sonu için Kuartet) adlı eseri Türkiye’de ilk kez seslendiriliyor. Messiaen’ın yapıtları arasında özellikle bu beste, hayranlık, umut ve coşku gibi duygular arasında gidip gelmesi – insanın ömür boyu yaşadığı duyguları 49 dakikaya sığdırmasıyla ön plana çıkıyor. Gündelik hayatın zamansallığını onaylamaktansa yalnızca iki zamansal öz olduğuna dikkat çekiyor: ilahi ve insani olanın karşılasmasından doğan “zamanın durduğu an” ve “sonsuzluk”. “Quatour”, bu parçayı en başarılı icra eden topluluklardan sayılan Fransız üçlü Trio Cérès ve klarnetçi Jérôme Voisin tarafından yorumlanıyor. Konser, 8 Mayıs 2009’da, saat 20:30’da Notre Dame de Sion Lisesi Konser Salonu’nda dinlenebilir.
Hiç hareket bulunmayan ödüllü dans gösterisi
Festival performansları arasında Hırvat asıllı İvana Müller’ın, içinde hiç hareket bulunmayan dans gösterisi yer alıyor. Hareketsiz dans gösterisi nasıl olur denilebilir ancak bu eser Hollanda’nın en prestijli ödüllerinden Prens Bernhard Kültür Fonu tarafından verilen Charlotte Köhler Ödülü’nü kazanmasıyla da öne çıktı.
Tarihyazımı sorgulanıyor
Walid Raad, 1975-1991 yıllarındaki Lübnan iç savaşında uzaktan kumandalı araba bombalarının kullanılması etrafında gelişen olay ve deneyimlerle ilgili Atlas Group tarafından sürdürülen olan bir araştırmanın parçasını, sunum-performans niteliğindeki çalışmasıyla sunuyor.
İngiliz Kraliyet Balesi eski başdansçısı
İngiltere’nin en önemli koreograflarından olan Kraliyet Balesi eski başdansçısı Jonathan Burrows, Matteo Fargion ile birlikte minimalist bir bakış açısıyla hazırladığı gösterisinde bir anlamda sözcüklerin dansını ortaya koyacak. İkili, 2004 yılında New York Dans ve Performans Ödülü ‘Bessie’yi almıştı.
Kamboçya dansı
Singapur’lu ünlü küratör ve tiyatro yönetmeni Ong Keng Sen, Kamboçya’daki “ölüm tarlaları”ndan kurtularak sağ kalan son geleneksel Kamboçya dansı ustası, 76 yaşındaki Em Theay’ı sahneye taşıyacak.
Film meraklılarının kaçırmaması gereken eser
Hırvat sanatçı Andrea Bozić, “Nothing Can Surprise Us” adlı eserinde, bir felaket sonrasında kurtarma sahnesi çeken bir ekibi sahneye taşıyor. Ancak bu çalışma, başka filmler tarafından sürekli kesintiye uğratılıyor. Bozic, bu sıra dışı performansını hazırlarken Wolfgang Petersen’in ‘Das Boot’, Ridley Scott’un ‘Blade Runner’, Andrei Tarkovsky’nin ‘Solaris’ ve Alfred Hitchcock’un ‘Kuşlar’ filmlerinden esinlenmiş.
Yerel sanatçıların özel haftasonu
iDANS, 22-24 Mayıs haftasonunda yerel sanatçıların eserlerine özel bir yer ayırıyor. Fransız Kültür Merkezi’nde genç koreograflardan seçmelerle başlayacak olan haftasonu, Taldans ve Hareket Atölyesi’nin en son eserlerinin sergilenmesiyle ve Mehmet Sander’in bir video gösterimiyle sürecek.
Uluslararası festivale uluslararası konferans
Festivalin teması olan “Zaman”, çağdaş dansın yaratım sürecinde nereye denk düşüyor? Bu ve buna benzer sorular festival kapsamında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde düzenlenecek 2 günlük uluslararası konferans dizisinde masaya yatırılacak. 16-17 Mayıs 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek konferansa Geisha Fontaine, Rudi Laermans, Christophe Wavelet gibi önemli uluslararası araştırmacı, sanatçı, yazar, dramaturg ve akademisyen katılıyor.
Fizikçiler dansı tartışacak
Konferansın dikkat çekici bir konuğu da Velimir Abramovic. Tüm dünyada zamanla ilgili tespitleri ilgiyle izlenen ve Zaman Bilimleri Enstitüsü’nün kurucusu olan fizikçi-filozof Abromovic, konferansta çağdaş dansı matematiksel boyutuyla mercek altına alacak.
12 gösteri izleyene parasının % 50’si iade edilecek
Performanslara ve konserlere giriş ücreti sadece 12 TL (indirimli) ve 18 TL (tam). Ünlü dans yazarları ve akademisyenlerin katıldığı konferansa ise giriş serbest. iDANS programında yer alan sahne çalışmalarını dünyanın hiçbir yerinde bu fiyata izlemek mümkün değil. Ama Türk seyircisini ve genç koreografları, dünyada bu alanda olup bitenlerle tanıştırmayı amaçlayan Bimeras Kültür Vakfı tüm bunlara ek olarak festival kapsamındaki 12 gösteriyi izleyenlere, ödedikleri bilet parasının yarısını iade edecek.
Festival mekanları
Performanslar: garajistanbul, Notre Dame de Sion Lisesi Konser Salonu, Roxy, Fransız Kültür Merkezi, ÇATI Dans Stüdyosu, Tütün Deposu
Konferans: İstanbul Modern Sanat Müzesi
Biletler: Biletix, garajistanbul gişesi (tüm festival mekanları için) ve etkinlik öncesi gösteri mekanlarında
Ayrıntılı bilgi için: www.idans.info ve www.bimeras.org
Rakamlarla iDANS Mayıs 2009
• 6 Mayıs – 03 Haziran 2009 tarihleri arasında
• 30 günlük rekor düzeyde aktivite süresi
• 20 ülkeden 83 sanatçı
• 40 proje
• Tekrarlarla birlikte 52 gösteri
• 6 farklı gösteri mekanı
• 16-17 Mayıs’ta dünyanın en önemli dans kuramcılarının katıldığı uluslararası konferans
• Uluslararası performansların tamamının Türkiye prömiyeri
• Dans, video, film ve konser gösterimleriyle disiplinler arası geçişlerin altını çizen çok boyutlu festival
Bimeras Kültür Vakfı
Bimeras Kültür Vakfı, Türkiye’nin çağdaş dans ve performans sanatları alanında uluslararası ilişkilerine destek olma amaçlı, yaklaşık 10 yıldır süren bir çabanın ürünü olarak kuruldu. Birikimini 2007 yılında en üst noktaya taşıyan Bimeras Kültür Vakfı, Türkiye’ye ve İstanbul’a bir çağdaş dans festivali kazandırdı. Dansın bir sanat dalı olarak algılanmasına katkıda bulunmayı ve bu konuda yeni bir bilinç yaratmayı hedefleyen iDANS Çağdaş Dans Festivali, bu alanın en önemli ustalarını İstanbul’da buluşturuyor.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar