Hepiniz, bu güzel bahar mevsimine ayak uydurmak için yenilenmeye çoktan başladınız bile… Bu tazelenme hareketine neden bilgisayarınız da katılmasın? İşte size bilgisayarınızı
bahara hazır etmek için Intel’den bahar tadında öneriler…
Baharın gelmesiyle birlikte kendimizde, evimizde, işyerimizde, doğada; kısaca etrafımızdaki herkes ve her şeyde bir yenilenme, canlanma ve hummalı bir temizlik süreci başlar. Bahar temizliği ile yepyeni mevsime tazelenmiş bir şekilde hazırlanmak herkesin, her şeyin hakkı tabii. Peki bilgisayarlarımız? Onların da hakkı değil mi, bahara hazırlanmak? Günün her saati, her hava, her mevsim koşulunda ve her yerde yanımızdan eksik etmediğimiz hatta aksesuar gibi kullandığımız dizüstü bilgisayarlarımız, netbooklarımız; evimizdeki, ofisimizdeki masaüstü bilgisayarlarımız… Elbette hepsinin bir bahar bakımına ihtiyacı ve de hakkı var. İşte size Intel’den, bilgisayarınızda bahar temizliğine yönelik hayatınızı kurtaracak ipuçları…
“Dışı seni içi beni yakmasın”
Eğer siz de, bilgisayarınızın ilk zamankine göre daha düşük performanslı çalıştığı, açılış-kapanış sürelerinin bir hayli uzadığı ya da bilgisayarınızdaki programların geç açılmaya başladığından yakınıyorsanız, bizim kendi aramızda “İç PC Bakımı” olarak adlandırdığımız önerilerimize mutlaka kulak vermelisiniz.
E-posta çöplüğü mü? Bundan hoşlanacağınızı hiç sanmıyoruz…
E-postalar, günümüz modern dünyasının vazgeçilmez mektupları… Özellikle iş dünyasının olmazsa olmazları… Gerekliliklerinin farkındayız, ama ne kadar gerekli olduğu tamamen size bağlı. Bir kısmı mutlaka lüzumsuz. Hele bir de üzerinden yıllar geçmişse, mutlaka e-postalarınızı silin. Sonra bilgisayarınızda bir e-posta çöplüğü yaratıp, arasında kaybolabilirsiniz. Tabii saklamaya can attıklarınız, çok özel olanlar durabilir. Belki “özel” diye ayrı bir klasör açarak da bu tarz e-postalarınızı saklayabilirsiniz.
Eski sevgilinizin fotoğrafları hard diskte fazla yer kaplıyor olabilir mi?
Kesinlikle öyledir ve bilgisayarınızın yukarıda saydığımız birtakım yavaşlama problemleri bile o eski sevgili olabilir. Hemen uzaklaşın! Böyle bir durum yaşamıyorsanız bile özellikle yüksek megabayt ve gigabayt’lardaki fotoğraf ve videolar, bilgisayarınızın hard diskinde çok fazla yer kaplayabilir. Biliyoruz ki, Facebook ve YouTube gibi sosyal paylaşım platformlarında da bu görsel içerikleri sevdiklerinizle paylaşmak istiyorsunuz ama tüm bunların keyfini çıkarırken, bilgisayarınızın iç huzurunu da düşünmelisiniz. Bu nedenle de İç PC Bakımı’nda ilk olarak yapmanız gereken hard diskte yer kaplayan gereksiz dosya ve programları kontrol etmek. Yedeklemek istediklerinizi, DVD gibi dosya depolama sistemlerine kaydedebilir ya da kapasitesi terabayt’larla ifade edilen harici disk’lere kopyalayabilirsiniz. Elbette, saklamak istemiyorsanız tüm gereksizler için “delete/sil” tuşuna basmanız yeterli.
Virüslere geçit yok
Bilgisayar ve internet, günümüzün ayrılmaz ve vazgeçilmez ikilisi. Bizim de hayatımızın merkezi. Biliyor musunuz: Her ay, YouTube’da 12 milyarın üzerinde video izleniyor. Her ay Facebook’a, 415 bini video olmak üzere 2,5 milyar görsel yükleniyor. Hepimiz, bunları izlemeye ve bu platformlara kendi içeriklerimizle katkıda bulunmaya bayılıyoruz elbette. Ama tüm bunları yaparken bilgisayarınızın güvende olduğundan da emin olmalısınız. İnternete bağlanan bir bilgisayarda olmazsa olmaz programlardan biri de antivirüs programıdır. Bu programların ücretsiz ya da kırılmış programlar olmamasına, güncel programlar olmasına dikkat edin. Belli aralıklarla virüs taraması yapmayı ihmal etmeyin.
Yaşasın güvenli İnternet!
Yine unutulmaması gereken bir şey de “hiçbir şeyin bedava olmadığı”. Burada Orhan Veli’nin “bedava yaşıyoruz, bedava” adlı nadide şiirini de anımsamadan geçemedik. Gelelim, internet ve bedava ilişkisine… Elbette internette bedava indirilebilecek pek çok program, dosya, veri, bilgi, malzeme var. Ama unutmayın bedavaysa, vardır bir bit yeniği. Siz, kurmak için programı indirdiğinizde, kuran da siz olduğunuz için aslında risk alıyorsunuz ve genellikle kırılmış ve orijinal olmayan programları indirdiğiniz için de programın bilmediğiniz dosyalarını da tıklayıp çalıştırabiliyorsunuz ve bundan kaçış yok. Bu da güvenli olmayan birtakım içeriklerin bilgisayarınıza bulaşmasına neden olup, onu hasta edebiliyor tabii. O nedenle siz, siz olun “bedava mal, baldan tatlıdır” felsefesi ile İnternet’e yaklaşmayın!
Bilgisayarınız sadece size özel olsun
Ayrıca, bilgisayarınızın başkaları tarafından kullanılmasını ya da kurcalanmasını istemiyorsanız açılış ve kapanış için özel şifreler koyabilirsiniz. Bu yöntem, özellikle bilgisayarınızın içinde size ait olan önemli bilgi ve görselleri hırsızlara karşı korumak adına da ekstra fayda sağlayabilir. Ayrıca, pek çok farklı bilgisayar markası da yüz, parmak izi tanıma gibi tamamen kişiye özel şifreleme sistemleri ile güvenliği en üst noktaya taşımış durumda. Yeni bir bilgisayar satın alacaksanız, bu tarz güvenlik özelliklerine sahip birini tercih edebilirsiniz.
“Bakımlı PC sahibinden belli olur”
Elbette bu deyişin, böyle olmadığını biliyoruz. Ama gelin görün ki, modern dünyanın insanları olarak, teknoloji dünyasındaki evrimin, günlük hayatımıza kattığı değişikliklere adapte olmak gerektiğine de inanıyoruz. Değil mi? Neyse sözü fazla uzatmayalım. “İç PC Bakımı”ndan sonra şimdi de sıra “Dış PC Bakımı”nda…
Önce düşmanlarınızı iyi tanıyın!
“Bilgisayarın da düşmanı mı olurmuş?” demeyin. Çünkü, toz, sigara külü, yiyecek kırıntıları ve doğrudan gelen güneş ışığı, bilgisayarı oluşturan donanımların en büyük düşmanıdır. Aslında bilgisayarınızın sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için ayda bir kez temizlenmesinde fayda var. Süreci, bu bahar temizliği ile başlatabilir ve periyodik olarak devam ettirebilirsiniz.
İç temizlik bitti, sıra geldi dış temizliğe. Temizliğe başlamadan önce…
Temizlik esnasında kullanacağınız malzemeleri seçerken çok dikkatli olmalısınız. Eğer kuvvetli çözücüler kullanırsanız, bilgisayarı bahara hazırlayayım derken, donanımlara kalıcı zararlar verebilirsiniz. Aman dikkat! Son dönemlerin en popüler kelimelerinden biri “doğallık” biliyoruz ama bilgisayarınızı temizlerken de “doğal ve zararsız maddeler” seçmeniz de fayda var. Görüyorsunuz ya, her ne kadar teknolojinin son ürünü aletler de olsalar, onlar da doğallığı seviyor. Kolları sıvamadan önce mutlaka bilgisayarınızı kapatın ve dizüstünüzün de pilini çıkartın. Hatta temizlik süresince güç kablosunu da sökmeniz iyi olacaktır. Şimdi o da, siz de harika bir bahar temizliğine hazırsınız.
Hangi malzeme ve ekipman ile hangi bölümleri temizlemelisiniz?
Bilgisayarın yüzeyini nemli bir bezle silebilirsiniz. Bez olarak, ince ve yumuşak dokulu bir bez tercih edin. Çıkmayan zorlu lekeler için beze, çok güçlü olmayan tercihen organik temizleyiciler ya da bir parça bulaşık deterjanı damlatabilirsiniz. Yalnız kullanacağınız temizleyici ya da deterjanın kesinlikle bilgisayarın içine sızmaması gerekiyor. Dikkat etmelisiniz. Bu arada pek çok teknoloji marketlerde ve mağazalarında bilgisayar temizliği için özel bezler satıldığını bilmenizde de yarar var. Satış personeline danışarak ihtiyacınız olan bezi alabilirsiniz.
Ekrana daha nazik davranmalısınız
Ekran için ise sadece yeni bir temiz, nemli anti statik bez kullanmalısınız. Ekranı temizlerken çok sert kumaşları kullanmamaya dikkat edin. Aynı şekilde, sert temizlik maddelerinden de uzak durun. Aksi halde cam üzerinde büyük çizikler oluşmasına yol açabilirsiniz. Özellikle bilgisayar kasası gibi daha sert ve metal yüzeyleri için daha güçlü temizleyiciler kullanabilirsiniz. Ama plastik yüzeylere dikkat etmelisiniz.
Temizlemezseniz klavyeniz size küser, bunu bilin!
Şaka değil, gerçek! Eğer klavyenizi temizleme alışkanlığı edinmezseniz, kısa süre sonra yenisini almak zorunda kalırsınız. Gerek tuşların arasında biriken toz ve özellikle yiyecek artıkları gerekse temizlenmemekten ötürü renginin giderek kararması zamanla bilgisayarınıza da zarar verecektir. Tuşların arasını temizlemek için klavyeyi ters çevirip hafifçe sallamak veya bir aspiratör yardımıyla hava püskürtmek yeterli olacaktır. Burada tercihinizi, pille çalışan, havayı çekenden ziyade üfleyen ufak aspiratörlerden yana kullanabilirsiniz. Lütfen, elektrikli süpürge olmasın. Biliyoruz ki, teknolojinin bir başka nimeti olan elektrikli süpürgeler, sahip oldukları farklı başlıklar ile evde köşeyi bucağı temizliyor ama dediğimiz gibi bilgisayar klavyeleri için uygun değiller…
Klavyenin tuşları; arası, üzeri, çevresi ayrı…
Tuşların arasını hallettiniz ama üzerlerini ve çevrelerini de unutmayın. Bu bölgeleri, tek tek temizlemenizde yarar var. Bu işlem, ilk bakışta son derece sıkıcı gibi görünebilir ama kirli veya dökülen ve hiç temizlenmeyen şekerli içecek lekeleri nedeniyle yapışkan tuşlarla çalışmaktan daha iyidir.
Çoğu klavye tuşu istenirse yukarı çekilerek çıkarılabilir, bulaşık deterjanı ile yıkanabilir ve altı da hava üflenerek temizlenebilir. Ne kadar çok pislik çıktığını göreceksiniz. Tabii çıkardığınız tuşları, geri takarken yerlerini karıştırmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Görsel hafızanız çok kuvvetli değilse, hatırlamaya yardımcı olması açısından, tuşları çıkarmadan önce klavyenin bir fotoğrafını çekebilir ya da çiziminiz kuvvetli ise mini bir resmini yapabilirsiniz. Bir ipucu daha; boşluk tuşu gibi uzun tuşları sökerken altındaki destek birimleri, çentiğinden kurtarmalısınız.
“Bu devirde yok canım…” deyip de anneanne usulü olarak görmeyin; üzerine dantel örtün demiyoruz, tabii o da sizin dekoratif tercihiniz ama, bilgisayarı kullanmadığınız zamanlarda klavyeyi plastik bir kılıf veya bezle örtebilirsiniz. Bu şekilde tuşların arasına toz girmesini de engellemiş olursunuz. Özellikle seyahat ve tatillerde çok işe yaradığını göreceksiniz.
Farelerin de bir cımbıza ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz?
Eğer fareniz komutlara cevap vermiyor ya da sadece tek bir yöne gitmekte ısrar ediyorsa, kırmızı alarm: Temizlik vakti gelmiş demektir. Yapmanız gereken şey çok basit, önce nemli bir bez alın. Farenizi ters çevirerek, içindeki topu tutan halkayı açın. Topu çıkartıp temizleyin. Farenin içine göz atarsanız, silindirler üzerinde birikmiş olan toz ve kiri hemen göreceksiniz. Siz cımbızı sadece kaş almak için mi kullanırdınız? Artık farenize de bir cımbız ayarlama vaktidir. İşte farenizde tam da topa hareket kabiliyeti veren bu bölgede biriken kirler için cımbız çok yardımcı olacaktır. Sonra, aynı bez yardımıyla ya da köşe bucağı iyice temizlemek için bir kulak temizleme çubuğuyla farenin içini temizleyip, fareyi kapatabilirsiniz. Farenizi, üç ayda bir mutlaka temizlemenizi öneririz.
Kullanım kılavuzlarının bugünler için olduğunu hatırlayın…
Geldik, “Dış PC Bakımı”nın sonuna… Son olarak, kullanım kılavuzlarının, ürünleri sadece ilk aldığımız sırada değil, ürün ömrü boyunca bize kılavuzluk edebileceğini unutmayın. Mutlaka, cihazınızın kullanım kılavuzundan destek alın.
Son olarak…
Unutmayın, “temiz makine” terminolojide, mümkün olduğu kadar az ve ihtiyaç duyulan programa sahip olan makinedir. Bu nedenle öncelikle ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin ve çoğu zaman sağ kolunuz olan bilgisayarınızı, gereksiz dosyalarla yormayın. Tabii kendinizi de! İnternet, bilgiye anında ulaşma anlamında, son yüzyılın gelmiş geçmiş en büyük buluşu kesinlikle. Siz, fikir almak, bilgi edinmek için yine Google’a sorun ama karşınıza çıkan ilk ya da her makaleyi ya da bilgiyi “doğrudur” diye kabul etmeyin. Mutlaka kaynağını araştırın ama bunun yanı sıra öncelikli olarak üreticinin sitesine göz atmayı unutmayın. Bilgisayarınızla ilgili yaşadığınız ya da yaşayabileceğiniz her türlü sorunun cevabını orada bulacak, danışmanlık hizmetini doğru yerden alacaksınız.
Bahar temizliğini de yaptığınız bilgisayarınızla baharın tadını çıkarmanızı dileriz.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar