Son dönemde üvey anne şiddeti ilgili haberler bir çoğumuzun psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Yazıma başlarken hemen vurgulamak istediğim konu, üvey anneler üvey babalardan daha çok şiddet kullanmazlar. Hatta üvey babaların daha yoğun şiddet uyguladıkları ile ilgili yayınlar bulunmaktadır.
Şiddetin nedenlerine baktığınızda; kişilik yapısı, daha önce şiddete maruz kalmış olmak, psikiyatrik sorunlar, yoğun stress ve aşırı sorumluluk, eşler arası güç savaşının yansıması gibi nedenler sıralanabilir. Yani her üvey anne şiddet potansiyeli taşır gibi bir düşünce yalnıştır.
Boşanma sürecinde çocuklarla ilgili ilk prensip “çocuk kime bağlandı ise onla kalmalıdır prensibidir”. Yani sırf can yakmak, intikam almak ya da “aldatan kadın çocuğuna bakmamalı” gibi yalnış bakış açıları nedeniyle çocuğu alıp üvey anneye verip sonra yoğun iş hayatına daldığınızda zaten şiddete maruz kalmasa bile çocuğun yaralanması kaçınılmazdır
“Kimse boşanmasın herkes çocuğuna ortak bir şekilde baksın” tabiki ideal bir öneridir ama hızla artan boşanmalara bakıldığında yaratıcı çözümler üretilmek zorundadır. Boşanmak ve sonrasında yeni bir evlilik ya da ilişki yaşamanın getirdiği zorlukları herhangi bir destek almadan yönetmeye çalışmak bana sorarsanız, ehliyetsiz ve direksiyon eğitimi almadan araç kullanmaya benzetilebilir. . Yeni eşe çocuğu tanıması ve aralarında bir uyum oluşması için destek olunması ve zaman tanınması uygun olur. Dayatmaların acısı çocuktan çıkarılabilir.
Önerim boşanmadan önce, boşanma sürecinde ve yeni ilişkilere başlarken ve sonrasında mutlaka bu konularda uzman bir terapisten destek almanız olacaktır.
Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU tarafından yazılmıştır.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar