İnsanların söyledikleri şeylerin içeriği, onların kim olduklarını anlamak açısından son derece önemlidir. ‘Ne Düşündüğünü Biliyorum’ isimli kitaba göre insanları okumanın dört yolundan biri; konuşma koduna kulak vermektir. Kitapta tam 31 yaygın konuşma kodunun açıklaması bulunuyor. İşte onlardan bazıları:
1. Şahane iletişimciler:
Konuşmadan önce düşünürler, bu yüzden gaf yapmayacaklardır. Daima ne söylediklerinin ve kiminle konuştuklarının farkındadırlar. Az ve öz konuşur, sadede gelir ve kolay anlaşılırlar. Dikkat merkezi olma gibi bir gereksinimleri yoktur. Kanıtlamak zorunda oldukları bir şey yoktur. “Belki” gibi ifadeler kullanırlar. Bu kişiler duyarlı ve duygusal açıdan güvenilirdir.
2. ‘Sadece takılıyordum’ diyenler:
Alaycı ya da terbiyesizce ifadeler kullanıyor, sonra da “Ben sadece takılıyordum” diyen kişilerdir. Yalnızca biraz eğlendiklerini ve sizin neşelenmeniz gerektiğini söylüyor olmalarına karşın, aslında size olan düşmanlık ya da kıskançlıklarını gösteriyorlardır.
3. Her şeyin tersini iddia edenler:
Bu kişiler güç sarhoşlarıdır. Kendi konumlarını yükseltmek için daha fazla bilgi vererek ve karşıt şeyler söyleyerek caka satmak durumundadırlar. Sizinle rekabet halindedirler veya sizi sevmiyorlardır ya da sizi tehdit olarak algılıyorlardır.
4. Dedikoducular:
Başkaları hakkında kötü konuşanlara dikkat etmelisiniz. Böyle kişiler genellikle sizin hakkınızda bilgi edinmek için arkadaşınız olmayı ve edindikleri bu bilgiyi başkalarıyla paylaşmayı isteyen sinsi ve ikiyüzlü kişilerdir. Sır tutmazlar. Sizi incitmeye ya da yok etmeye çalışan kıskanç ve rekabetçi insanlardır.
5. ‘Ben’ ve ‘kendim’ diyenler:
Bu kişiler fikir alışverişi içinde değildirler. Her zaman için ilgi merkezi olmak zorundadırlar. Bencil ve kendi çıkarlarına göre davranan kişilerdir. Sürekli kendilerinden söz etmeleri, büyük bir güvensizlik duygusu içinde olduklarını gösterir.
6. Her şeyi anlatanlar:
Size bilmek istediğiniz ya da istemediğiniz her şeyi anlatırlar. Kendilerine oldukça güvensizdirler ve hiçbir sınırları yoktur. Kendi yaşamlarının mahrem yönlerini paylaşarak başkalarıyla bağ kurma isteği içindedirler. Ama işte dinleyenleri kendilerinden soğuturlar.
7. Lafı ağzında geveleyip duranlar:
Bu kişiler genellikle kararlılıktan yoksun kişilerdir. İçlerinde çokça korku beslerler ve karışıklık yaratmak istemezler. Statükoyu tercih ederler ve anlamlı değişikliler yapmak için nadiren inisiyatif alırlar.
8. Dikkatleri üstüne çekmemeye çalışanlar:
Genellikle korku içindedirler. Eleştiriden kaçınmak için her şeyi yapabilirler. Böyle birine bir iltifatta bulunmayı denediğinizde o kişinin büyük ihtimalle zihinsel bir işkence yaşadığı aklınızda olsun. Bir uyarı: Bu tip kişiler son derece pasif-agresiftirler. Aşırı derecede öfkeli olsalar bile sizin bu öfkeden haberdar olmanıza asla izin vermezler. Dolayısıyla bir manevraya karşı hazırlıklı olmalısınız.
9. Yalancılar:
Birisi size “Sana karşı tamamen dürüst olayım” ya da “Sana asla yalan söylemem” diye bir şey söylerse, aklınızdan ilk geçen düşünce; “Belki de söylüyor, yoksa niye böyle bir şey desin?” olabilir. İçgüdüleriniz kesinlikle doğru. Bu ifadeleri samimi olmayanlar kullanır. Gereğinden fazla iltifatlar kullanırlar. Böyleleri daime sizden bir şey istiyordur ve ilk fırsatta sizi bırakacak oportünistlerdir.
10. ‘Bilmiyorum’cular:
Gücendirmek korkusuyla, kendi fikirleri de dahil olmak üzere, herhangi bir konuda ne düşündüğünü söylemekten korkan insanlardır. Nadiren bir tutum takınırlar. “Hı-hı” ya da “I-ıh” demek gibi “Bilmiyorum” diyen kişiler de güvensiz, korkulu ve bilgi saklayan cimri birini yansıtır. Bu durum da, o kişiyi güvenilmesi zor, kendi haline bırakılacak biri yapar.
HT Hayat
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar