Kadınların birçoğu sosyal hayatta hakkını aramayı ne yazık ki bilmiyor. Kimi uğradığı haksızlık karşısında eşi ve babasından yardım istiyor kimide hakkını aramaktan vazgeçiyor.
Kadınlar, alışverişten sağlığa, iş hayatından sosyal haklara kadar birçok alanda yaşadığı haksızlıklar karşısında hakkını aramayı bilmiyor. Ya tüm bu haksızlıklara sessiz kalıyor ya da başta eşi veya babası olmak üzere bir erkekten yardım istiyor. Kadınların hak arama konusundaki tek istisnası İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne (İSTESOB) yaptığı şikâyetler.
Saç rengini beğenmeyen, saçı yanan, manikürü veya pedikürünü beğenmeyen, kuaförde kötü muamele gören kadınlar İSTESOB’un “Alo Esnaf” hattına ve disiplin kuruluna yazılı olarak şikâyetlerini iletiyor. Gittiği kuaförün kendi saçına verdiği zararı doktor raporuyla delillendirerek Esnaf Odası’na gönderen bayanların sayısı da az değil. Ancak Türkiye’de önemli bir gerçek var ki, o da kadınlar haklı olduğu bir durumda hakkını nerede ve nasıl arayacağını bilmiyor. Tüketici haklarından hasta haklarına kadar kadınlar için genel hatlarıyla yardım alma ve hak arama yollarını derledik…
Şiddet görüyorum yardım edin ALO 183
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren bu numaradan; başta şiddet gören kadınlar olmak üzere özürlü, istismara uğrayan veya uğrama riski taşıyan ve desteğe ihtiyaç duyan kadın ve çocuklara yönelik psikolojik, hukuki ve ekonomik alanda danışmanlık ve rehberlik hizmetleri alabilir ve kadın sığınma evinden çocuk ve bakıcı hizmetleri merkezine kadar yararlanabileceğiniz sosyal hizmet kuruluşları konusunda bilgi edinebilirsiniz. 7 gün 24 saat üçer kişilik 4 vardiya ekibi ile 81 ilde hizmet veren bu çağrı sistemini, ihtiyaç duyduğunuz her an arayabilirsiniz.
Otobüs firması ve pazardaki esnaftan şikâyetçiyim ALO 153 ZABITA ve BEYAZ MASA
Şehirlerarası yolculuklarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından belirlenen bilet tarifelerine rağmen fazla ücret alan, biletleri yolcunun adına ve tek kişilik olarak düzenlemeyen, engelliler ve çocuklar için yasal olarak belirlenen indirimi yapmayan otobüs firmalarını zabıtaya şikâyet edebilirsiniz. Ayrıca ruhsatsız olarak gıda üretimi ve satışı yapan esnaf için ihbarda bulunabilir, pazar alışverişlerinizde karşılaşacağınız her türlü problem için belediye bünyesinde hizmet veren Tüketici Zabıta Amirliği’nden yardım alabilirsiniz. Otogar, köprü ve üst geçitlerde sıkça karşılaşılan ve sizi rahatsız eden dilenci ve işportacılarla ilgili de zabıta ekiplerinden yardım alabilirsiniz. Bankaların müşterilerine dağıttığı kredi kartı, dosya masrafları gibi ekstra ücretlendirmeler ve iletişim sektöründeki tarife ücretlendirmeleri gibi şikâyetleriniz için de zabıta yetkililerinden yardım alabilirsiniz.
Hastama kötü muamele yapıldı ALO 184 HASTA HAKLARI ve ALO 170 SGK
Hastanelerde aldığınız sağlık hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği ödemenin üzerindeki ücretlendirmelerde, hasta ve yakınının kötü muamele görmesi, gerekli hizmetin verilmemesi, gerekli sağlık müdahalesinin yapılmadığı durumlarda bu numaralardan yardım alınabilir. Özellikle yaptığınız ödemelerle ilgili fiş ya da resmi bir belge almayı unutmayın.
Taksi şoföründen şikâyetçiyim İSTESOB ALO ESNAF*
İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na bağlı hizmet veren bakkaldan kuaföre, fırından taksiye, emlak ofislerinden halı yıkama şirketlerine kadar birçok alanda dilek, istek ve şikâyetlerinizi bildirebilirsiniz. Taksicilerin fazla ücret almak için yolu uzatmaları ve yolculuk esnasında sigara içmeleri, emlak komisyoncularının kaparo ücretlerini geri vermemeleri ve kiralanan salonların olmadığı gibi sunulması gibi durumlar bunlardan bazıları. Taksicilerle ilgili şikayetlerinizde İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın kurduğu 444 15 23 nolu telefon da aranabilir. * İSTESOB ALO ESNAF Bilgi ve Şikayet (212 ) 660 60 34
Sağlıksız gıda satılıyor 174 ALO
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kurduğu çağrı merkezi, gıda ürünleri ile ilgili her türlü şikâyet veya talep için aranabilir. Özellikle alışverişte karşılaşılan etiket ile gıda içeriğinin uyuşmaması, son kullanma tarihi geçmiş gıda ürünleri ve sağlıksız gıda üretimi ve satışı gibi konularda bu hat aranarak şikâyette bulunulabilir.
Bu TV yayını uygunsuz ALO RTÜK 178
Televizyonlarda karşılaştığınız aile kurumunu yıpratan, etik kurallara uymayan ya da çocukların ruhsal gelişimini olumsuz etkileyecek (dizi, reklam, yarışma programı vs.) yayınları bu çağrı numarası aranarak şikâyet edilebilir.
KOMŞUM SOSYAL YARDIMA MUHTAÇ ALO 144
Yoksul vatandaşlara sabit hatlardan ücretsiz hizmet veren Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bu numaraya sosyal yardıma ihtiyacı olanlar başvurabilir. 30 kişilik bir çağrı destek personeliyle hizmet veren bu hat, vatandaşın talebini dinledikten sonra gerekli bilgilendirmeleri yapıyor. İletilen talebe göre kişi ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yönlendiriliyor.
Bana yol gösterin, fikir verin ALO 150 BİMER
Başbakanlık bünyesinde kurulan ve halkla ilişkiler müracaat bürolarından oluşan bu çağrı merkezine çeşitli konularda istek, şikâyet, ihbar, öneri ve bilgi almak için ulaşılabilir. Sadece mesai saatlerinde hizmet veren bu hat problemin tespiti, ilgili makamlara yönlendirme ve çözüm konusunda izlenecek yollar hakkında bilgi veriyor.
Trafikte tacize uğradım ALO 154 TRAFİK POLİSi
Trafik ihlallerini bildirmenin yanında özellikle bayan şoförlerin erkek şoförler tarafından sıkıştırılma, gereksiz korna çalma ve hatalı sollama ile tehlikeye düşürme gibi durumlarda araç plakası da alınarak mutlaka trafik polisinden yardım istenmeli.
Asansörde kaldım ALO 110 İTFAİYE
Yangın olaylarının yanı sıra araba kazalarına müdahale etme, çöken binalarda mahsur kalan insanlara yardım etme ve asansör apartman boşluğu gibi yerlerde mahsur kalma durumlarında da görev yapan itfaiyeden ihtiyaç durumunda destek alınabilir.
Kapkaça uğradım ALO 155 POLİS
Hırsızlıktan kapkaça, narkotik suçlardan kişisel haklara saldırıya kadar birçok konuda polis aranarak yardım alınabilir.
Tüketici olarak hakkımı arıyorum
Ticari konulardaki problemlerde başvurabileceğiniz bu kurumlar, tüketici ile satıcı ve aracılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak için görev yapıyor. Valilik ve kaymakamlık binalarındaki Tüketici Hakem Heyetleri, alışverişi belgeleyen fiş, fatura ve kredi kartı ekstresi gibi belgeniz olmasına karşın ’30 gün içinde ürünü yenisiyle değiştirme, kusur oranında bedel indirimi talep etme veya ücretsiz tamir yaptırma’ gibi haklarınızın ihlali durumunda yönlendirme yapıyor. Hakem Heyetleri, illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise kaymakamlık binalarında bulunuyor. Bu heyetler, tüketiciye bilgi vermek, şikâyetleri raporlayıp ilgili mercilere ulaştırmak ve vatandaş yasal hakkını ararken sürecin takipçisi olmakla yükümlü. Burada anlaşmayla sonuçlanmayan olay, tüketici mahkemelerine yönlendiriliyor.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar