Yarım kalan aşk neden unutulmaz sözünün bilimsel olarak açıklaması ilişkide zeigarnik etkisi yarım kalan aşklar neden unutulamıyor? Aşk hayatını kırık bir aşk hikayesine benzetenler bu yazıya göz atabilir.

İlişkide Zeigarnik Etkisi Yarım Kalan Aşklar

Zeigarnik etksi psikolojide yeri olan bir konudur. Ortaya çıkması ise 1920’li yıllara dayanır. Zeigarnik etkisi temelde yarım kalan olayların, kişinin aklında sonlandıramadığı durumların unutulmadığını vurgular. Yani yarım kalan zihni meşgul eder. Bunun bir çok yarım kalan aşkın yıllarca unutulmamasının psikolojik açıdan nedeninide öğrenmiş oluyoruz.

İlişkide Zeigarnik Etkisi Yarım Kalan Aşklar | 1

Bir insanı sevdiğinizde aranızda tam bir iletişim olmuşken yarım kalması yada uzaktan sevdiğiniz platonik dediğimiz aşkların nedeni yarım kalana bir son biçemeyen beyin devamlı olarak size bu durumu hatırlatıyor.

İlişkinin en önemli anında ayrılmak yada evlilik gibi önemli bir karar ayrılan çiftlerde bu durumun görülme ihtimali çok daha yüksek. Acaba evlensek nasıl olurdu? Çocuğumuz olur muydu? Mutlu olur muyduk? gibi sorular uzun yıllar boyunca kişilerin aklını meşgül eder ve o kişiyi unutamaz.

Kavuşamayan aşkların efsaneleşmesi ve farklı nedenler ile birleşemeyen iki kişinin birbirini uzun yıllar unutamamasıda aslında beynin bu etkisinden kaynaklanıyormuş.

Birini unutabilmek için onunla alakalı herşeyi aklınızda sonlandırmanız veya ilişkinizin bittiğini kendinize kabul ettirmeniz gerekiyor. Zorlansanız bile hayatınıza mutlu olarak devam edebilmek için aklınızda noktalamanız gerekiyor.