Gaslighting nedir? İlişkide manipülasyon demek aslıda en doğrusudur. İlişkide kendini kötü hissetmenizi sağlayan gaslighting belirtileri nelerdir? Gaslingting tedavisi var mıdır?

Gaslighting Nedir? İlişkide Manipülasyon

Her ilişki kendine hastır. Dışarıdaki ilişkiler ile birbirine benzemez. Bazı ilişkilerde narsist kişilik sahibi taraflardan birinin diğerine uyguladığı gaslight yöntemi ile karşı tarafın kendisinden zaman içerisinde kendisinden şüphe duymasına ve özgüvensizleşmesine neden olur. Sizde ilişkiye başladığınızdan bu yana kendinizde olumsuzluk duygusunu derinden yaşıyor. Kendinizi yetersiz hissediyorsanız gaslighting ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Gaslighting Nedir? İlişkide Manipülasyon | 1

Gaslighting Nerden Geliyor?

Kelimenin temeli 1949 yılına ait bir filmden gelir. Filmde kendisine aşık edip evlendiği karısını zaman içersinde akıl oyunları ile kendisinde şüphe duymasını sağlayan Bergman’ı anlatan “Gaslight” yani gaz lambası filminden alır. Sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olan Gaslight filmi ile manipülasyonun en ağırlarından biri olan ilişkide şüphe duymanızı sağlayan gaslighting kavramı doğmuştur.

Ne Gibi Etkileri Oluşur?

Hayatımızda sık sık farklı manipülasyonlar ile karşılaşırız. Toplum, ailemiz, eşimiz bizim kararlarımızı vermede bize manipülasyon uygulayabilir. Gaslightinin bunlardan farkı ise uygulayan kişi bunu bilerek ve isteyerek yapar. Amacı sizin kararlarınız üzerinde etkili olmak, sizin kendize  olan inancınızı ve özgüveninizi zedelemektir. Karşınızdaki kişiye daha da çok bağlanmanıza ve onsuz bir hayat süremeyeceğinize inanmanıza neden olur.

Gaslighting Nedir? İlişkide Manipülasyon | 2

Gaslighting Olduğunu Nerden Anlarsınız

Size aşağılayıcı ve kişiliğinizi zedeleyen sözcükler kullanıyorsa,

Her anlamda sizi sindirmeye çalışıyorsa,

Ekonomik bağımsızlığınızı kısıtlıyorsa,

Tek başınıza dışarıya çıkmak istemiyorsanız,

Sürekli özür dilemek zorunda kalıyorsanız,

Sizi sürekli kontrol ediyorsa,

Sizin ona duyduğunuz sevgiden şüphe ediyorsa,

Ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzaklaştımak için oyunlara başvuruyorsa,

Sorun çıkmaması için herşeyi kabul etmeye başladıysanız,

Günün sonunda kendisinin bu ilişki için çok çabaladığını size kabul ettirmeye çalışıyorsa.

Neden Uygular?

Bunun kesin bir nedeni yoktur. Genellikle “gasligthing” yöntemini uygulayan kişi sevgsiz büyümüş, kendi içinde ciddi sorunları olan, narsist kişilik bozukluğu sahibi olabilen yada kendisine bağlanılmasından büyük haz duyan sosyopat sayılabilecek kişilerdir.

Gaslightin Tedavisi

Kişilik sorunlarından kaynaklanan bir problem olduğu için yapmanız gereken durumun farkına varıp hayatınızdaki insanla bu durumu paylaşmak olmalıdır. Daha sonrasında bir uzmandan yardım alma konusunda onu ikna etmeniz gerekebilir.

Eğer karşınızdaki kişi tedaviyi ve değişmeyi kabul etmiyorsa onu kendinizden uzaklaştırmanız gerekebilir. Kendinizde bir terapistten yardım alarak kaybolan özgüveninizi geri kazanabilirsiniz. Gaslightingin bir çeşit psikolojik istirmar olduğunu unutmayın.