Kozmetik ve makyaj malzemelerinin yaklaşık 800’den fazla zararlı madde içerdiği belirtildi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Teoman Erdem, popüler kültürün etkisiyle küçük yaşta makyaj yapıldığını belirterek, “Derinin gelişimi 17-18 yaşına kadar sürüyor. Özellikle küçük yaştaki kız çocuklarının derileri daha ince olduğu için makyaj emiliyor” dedi.
Erdem, yaptığı açıklamada, kadınların yılda ortalama 2 kilogram kozmetik ürün kullandığının tespit edildiğini söyledi.
Kozmetik ve makyaj malzemelerinin yaklaşık 800’den fazla zararlı madde içerdiğini kaydeden Erdem, tespit edilen zararlıların 30 bin adet olduğunu dile getirdi.
Erdem, kozmetik ürünlerinin başlıca 3 yan etkisi olduğuna dikkati çekerek, “Birincisi, özellikle yağlı kozmetik ürünler, ‘sivilce’ dediğimiz akne yapıyor. 2’nci olarak zararlı maddeler deride kızarıklık yapıyor. 3’üncü yan etkisi de kesinleşmiş değil ama kanser yaptığına dair bulgular var” diye konuştu.
Vazelin ve parafin içerikli kozmetik ürünlerinin derideki gözenekleri kapatarak sivilce oluşturduğunu vurgulayan Erdem, “Ağır ve her gün yapılan makyaj, pudra ve kapatıcı ürünlere bağlı da sivilce oluşabiliyor” şeklinde konuştu.
Erdem, halk arasında ‘Hint kınası‘ diye tabir edilen ürünün kanser yaptığına dair ciddi bulgular olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu maddeyle en çok uğraşan kuaförler. Amerika’da kan ve lenfoma kanseri tespit edilmiş. Yılda 4-5 kez saç boyası yapanlarda, hiç yapmayanlara göre daha fazla kanser görüldüğü tespit edildi. Kozmetik ürünleri içerisindeki kimyasal maddelerin mesane kanserine neden olduğu söylenmekte. Kozmetik ürünlerdeki bakteriler enfeksiyona neden oluyor. Hassas kişilerde, yüzde travma ve açık alan varsa bakteriler buralardan girerek enfeksiyon oluşturabiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı (FDA), her yıl zararlı maddelerle hangi maddelerin kullanılması, hangi maddelerin kullanılmamasına ilişkin bildirilerde bulunuyor.”
Sağlık Bakanlığının önerdiği, onay verdiği dermokozmetik ürünlerin kullanılması gerektiğini anlatan Erdem, “Her gün yoğun makyaj yerine daha sık aralıklarla makyaj yapılması, kapatıcı yağlı ürünlerden kaçınılması gerekir. Makyaja popüler kültürün etkisiyle çok küçük yaşlarda başlanılıyor. Derinin gelişimi 17-18 yaşına kadar sürüyor. Özellikle küçük yaştaki kız çocuklarının derileri daha ince olduğu için makyaj emiliyor. Bu yüzden küçük yaşlarda çok fazla tavsiye etmiyoruz” uyarısında bulundu.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar