Fraksiyonel lazer yüksek enerjiyi cilde sütunlar şeklinde ileten gelişmiş bir lazer sistemidir. Bu yöntemde küçük hasar bölgelerinin çevresinde sağlam doku kalır, bu bölgeler hızla iyileşmeyi gerçekleştirir. Fraksiyonel lazer sistemi, uygulanan bölgede oluşturduğu ısı ve pıhtılaşma nedeniyle doğal yara iyileşmesini ve kolajen sentezini tetikler, yeni ve sağlıklı doku oluşumunu sağlar. Yani kolajen şeritlerin sıkılaşması sağlanırken bunu izleyen kolajen üretimi de artar. Sonuç olarak, daha taze bir cilt görünümü ve sıkılaşma elde edilir. En önemlisi de iz, leke, çatlak ve kırışıklarda belirgin azalma sağlamasıdır.
Daha önceleri lazerle iz giderme ve cilt gençleştirme işlemleri için gereken dozdaki enerji, istenmeyen etkiler nedeniyle hastaya uygulanamıyordu. Fraksiyonel lazer sisteminin gelişmesiyle yüksek doz enerjinin kişiye rahatsızlık vermeden uygulanabilmesi mümkün oldu. Bu uygulama yüz, sırt ve göğüste oluşan akne (sivilce) izleri veya çukurları; yara, yanık izleri, deri çatlamalarında en güçlü ve en etkili tedavi yöntemidir.
Kliniğimizde bu sisteme dahil olan karbondioksit fraksiyonel lazer tipi ile uygulama yapılmaktadır.
Kullanılma yerleri
Cilt yenileme ve yüz gençleştirme
Karbondioksit fraksiyonel lazer cildin en üst tabakasında uygulama yapılan alanın toparlamasını ve sıkılaşmasını sağlar. Yüz, göz kapakları, boyun ve dekolte bölgelerindeki kırışıklık ve çizgilerin giderilmesinde en etkili yöntemdir.
Bu uygulama, derinin üst tabakasının kontrollü bir şekilde soyulmasını; yaşlanmış, hasarlanmış deri yüzeyinin yerini yeni ve pürüzsüz bir cilde bırakmasını sağlar. Cildin geniş gözenekli ve kaba görünümü giderilir, yüzde daha genç bir görünüm elde edilir. Yüz kırışıklıkları cilt yenileme işlemi ile de yok edilebilmekle beraber, özellikle güneşin dudak ve göz etrafında oluşturduğu kırışıklıklarda en iyi tedavi şekillerinden biridir.
Çatlak tedavisi
Çatlaklar, cilt ve cilt altı dokunun yırtığı, yani bir çeşit izidir. İzler gibi çatlağın da tam tedavisi yoktur, ancak fraksiyonel lazer ile çatlakların belirginliği 5-6 seans süresinde önemli oranda azaltılabilir. Bu uygulama gebelik sonrası çatlak tedavisinde de kullanılır.
Akne izlerinin tedavisi
Yüzeyel akne izleri: Cildin üst tabakasını etkileyen izlerdir. Bu izler özellikle sivilce tedavisi sonrası oluşur ve kızarıklık zemininde hafif çukurlar veya çökmeler şeklinde görülür. Yüzeyel ve iyileşmeyen sivilce izlerinin tedavisi karbondioksit fraksiyonel lazer ile mümkündür.
Derin akne izleri: Deri üzerinde delinmiş gibi, yuvarlak veya oval şekilli ya da çukur şeklinde akne izleri olabilir. Genellikle derin olan bu çeşit sivilce izleri, cildin üst tabakasının alt tabakalar tarafından içeriye doğru çekilmesinden kaynaklanır. Tedavisi en zor olan bu tip akne izlerinde karbondioksit fraksiyonel lazer ile büyük oranda iyileşme gözlemlenir.
Leke tedavisi
Leke tedavisi zaman alır ve tedavi başarısında lekenin türü de önemlidir. Güneşe maruziyet, lekeleri tetikleyen önemli bir etkendir. Karbondioksit lazer ile güneş, gebelik ve yaşlılık lekeleri büyük ölçüde tedavi edilebilir.
İz tedavisi
Her türlü yaralanma ciltte çeşitli derecelerde ize neden olur. Bu lazer sistemi iz bölgesindeki dokuyu her seansta yavaş yavaş eriterek yaranın hemen yanındaki yeni ve sorunsuz cilt dokusunun burayı tamir etmesini sağlar. İz her seansta küçülerek en azından kozmetik olarak kabul edilebilir bir hale gelir. Küçük izler tamamen kaybolabilir. İz tedavilerinde bu lazerler en az yan etki ve en hızlı iyileşme süresi nedeniyle dünyada çok tercih edilen sistemdir.
Cildin hazırlanması
Hasta uygulama öncesi güneş ve solaryumdan bir ay uzak kalmalıdır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen aspirin, heparin gibi ilaçlar, tetrasiklin, naproksen, östrojen, progesteron, doğum kontrol hapları, klorokin gibi ışığa duyarlılığa neden olan ilaçlar alınmamalıdır. Uygulama öncesinde cildi aşındırıcı dermabrazyon ve peeling gibi tedaviler veya cilt germe operasyonu uygulanmışsa mutlaka belirtilmelidir. Hastada geçmişte uçuk öyküsü var ise mutlaka uygulama öncesinde ilaç almalıdır.
Fraksiyonel lazer dokunun doğal yara iyileşmesini ve kolajen sentezini tetikleyerek işlev görür. Kolajen sentezi için ise aynı zamanda bazı bakım maddeleri gereklidir. Lazer uygulaması öncesinde yaklaşık 1 hafta kadar cildin medikal ürünler ve güneş koruyucuyla birlikte bakımı, iyileşme sürecinin hızlandırılması ve daha iyi sonuç alınması açısından önerilir.
Uygulama ve sonrası
İşlem öncesine anestezik kremlerle cilt uygulamaya hazırlanır. İşlem sırasında hafif bir yanma hissi olur, sonrasında uygulama yapılan bölgede kızarıklık ve hassasiyet oluşur. İşlemin yapıldığı gün ve ertesinde ciltte kızarıklık olur, 3. ve 4. günlerde hafif bir kabuklanma görülür. Bu süreden sonra kişi normal hayatına geri dönebilir.
Bu dört günlük dönemde hastaların yara iyileşmesini hızlandıran kremler ve güneş koruyucu kullanması önerilir. Probleme göre tedavi 3-6 defa, 4 veya 5 hafta aralıklarla tekrarlanabilir.
Uzm. Dr. Mukaddes ÖZCAN
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar