Genç ellere baktığımızda dolgun ve diri bir deri ve derialtı dikkatimizi çeker. Damarlar veya parmaklarımızı hareket ettiren kirişler işte bu kalın yağ ve kollajen tabakası içerisinde gizli oldukları için dışarıdan gözükmezler. Yıllar içerisinde bu yumuşak doku yastıkçığının azalması sonucu ellerimizin deri örtüsü altındaki damarlar daha belirgin hale gelir. Su tutma ve nemlenme yeteneği azalan ellerde deri kuru, kırışık ve daha sağlıksız bir görüntüye doğru geçiş yapar. Tüm bunlara güneş hasarı sonucu ortaya çıkan kahverengi lekelerin eklenmesi de elleri olduğundan bile daha yaşlı algılamamıza neden olur.

ELLERİMİZE NASIL BAKALIM?

Öncelikle yapmamız gereken ellerimizi nemlendirici kremlerle bakımlı tutmak. Özellikle sıcak veya soğuğun etkisiyle hızla kuruyan el derimizi nemlendirmek basit ama çok etkin bir önlem. Ellerimizi güneşten korumak da bir diğer basit önlem. Güneş koruyucuları tercih ederken hem UV A hem de UV B’ye karşı koruyucu olmasını istiyoruz. Ellerimiz güneşten en çok araba kullanırken etkilenmekte. Bu nedenle sürücü eldivenleri sadece şık bir aksesuar değil aynı zamanda etkin bir güneş koruma yöntemidir.

Bakımlı eller için öneriler

Bakımlı eller için öneriler

Plastik cerrahi yöntemleri

Şayet koruma yöntemlerinde başarılı olmadıysak o zaman plastik cerrahi yardımımıza 4 ayrı yöntemle yetişiyor:

Hyaluronik asit dolgular:

Yumuşak dokudaki azalmayı gideren bu yöntemde hyaluronik asitin su tutucu etkisiyle el derisinin içeriden nemlenmesi de sağlammış olur. Uygulama kolay ve ağrısız olarak yapılmakta ve etkisini hemen göstermektedir. Yılda iki kez tekrarlanması yeterli.

Hydroksiapatit dolgular:

Dolgunluk sağlama özelliği daha kuvvetli olan bu dolguların deri altını nemlendirme özelliği olmamasına rağmen iki yıla kadar uzayan etkisi var. Tüm dünyada da el gençleştirme amacıyla en sık kullanılan dolguların başında yer alır. Ağrısız bir uygulama olan bu yöntem yılda bir kez yapılsa yeterli.

BBL: El sırtındaki yaşlanma ve güneş lekelerinin giderilmesinde en etkin yöntemlerden biridir. Bu yöntemde, lekelerde önce bir koyulaşma meydana gelir ardından da renkte bir açılma olur. BBL aynı zamanda deri altı kollajen yapısını uyararak yeni kollajen yapımını arttırır ve kollajen liflerde de sıkılaşma yaratır. 4-6 seans uygulama yapılır. El derisinin kalitesinin artırılması, daha lekesiz hale getirilmesi ve gevşemenin azaltılması için en etkin yöntem. Polyl laktik asit enjeksiyonu: Poly l laktik asit el derisi altına enjekte edildiğinde yeni kollajen üretimini tetikleyerek kişinin kendi dokusunu üretmesini sağlar. İki veya üç seans olarak uygulanan bu yöntemde sonuçların görülebilmesi için 3-4 haftaya ihtiyaç duyulur.

Ellerimiz de yüzümüz gibi…

Günümüzde pek çoğumuz yüzümüzü korumakta titiz ve proaktif davranmaktayız. Bu nedenle yüzümüzde cilt bakımları, botoks, vitamin veya dolgu uygulamaları herkes tarafından sıkça tercih edilen ve duymaya da yaptırmaya da alışık olduğumuz şeyler. Peki ama ya ellerimiz? En az yüzümüz kadar yaşlanma sürecinden etkilenen ellerimiz için de benzer özeni gösteriyor muyuz? Unutmayın ki eller yaşımızın aynasıdır.

(PROF. DR. REHA YAVUZER / AKŞAM)