Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, kış aylarında sıkça rastlanan soba, kombi, şofben ve baca gazı zehirlenmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Dr. Acar, zehirlenmeler ile ilgili bugüne kadar yaşanan olayların sebeplerinin, sobaların yanlış kurulumu, baca temizliği yaptırmaması, kalitesiz ve standarda uymayan yakıt kullanılması olduğunu belirtti. Dr. Bilal Acar “Sorun, soba ve şofben baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalarla soba, şofben ve kombi cihazlarının montajının standart yapılmaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca sebebidir. Bacalar standarda uygun yaptırılmalı. Çekişini artırmak için baca yalıtımı yapılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada, delinen kısımda sızdırmazlık sağlamasına mutlaka dikkat edilmeli. Soba yakmaya başlamadan önce kış ve sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra sobanın doğru kurulmaması ve yıkılmaması da zehirlenmelerde önemli rol alıyor. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulun sobanın duman yolu daralır ve içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi de zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece içeride ortaya çıkan zehirli gazlar, yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan öncede sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür” dedi.
Dr Acar, karbonmonoksit zehirlenmesinin, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiği ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezi’nden gerekli bilginin alınabileceklerini de söyledi.