Günümüzde sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte fotoğrafa olan ilgi de büyük ölçüde artmış durumda. Artık neredeyse yazışmak yerine birbirimize fotoğraf göndererek ya da sosyal medya hesaplarımıza fotoğraf ekleyerek iletişim kuruyoruz. Profesyonel fotoğraf makinelerinin yanı sıra akıllı telefonların her yeni modeli de bu değişimi desteklercesine çok daha gelişmiş kamera özellikleriyle üretiliyor. Bize ise harika fotoğraflar çekmek kalıyor. Peki, profesyonel kalitede fotoğraflar çekmek için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Sizin için araştırdık…
Çektiğiniz karelerin sizi yansıttığını unutmayın
Herkesin bir hikayesi ve hayata dair anlatmak istedikleri vardır. Fotoğraf, kişinin iç dünyasını yansıtabilmesi için seçebileceği en keyifli seçeneklerden biridir. Doğa fotoğrafçılığından portre fotoğrafçılığına, sokak fotoğrafçılığından detay fotoğrafçılığına kadar çok farklı kurgularda fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Olabildiğince hepsini deneyip kendi tarzınızı belirleyin ve çektiğiniz her karede sizden izler oluşmasını sağlayın.
Işığı iyi ayarlayın
Eski Yunanca’da ışıkla resim çizmek anlamına gelen fotoğraf kelimesi, aslında tam olarak yapılan eylemi özetliyor. Çünkü başarılı bir fotoğraf karesinde, her şeyden önce ışığın doğru ayarlanmış olması gerekiyor. Gündoğumu ve günbatımı gibi ışık açısının en iyi olduğu saatlerde çekilen fotoğrafları beğenmemiz de bundan kaynaklanıyor. Bu nedenle eğer açık alanda fotoğraf çekecekseniz güneş ışığının mümkün olduğunca eğik geldiği saatleri tercih edin. Kapalı alanlarda ise eğer bir ışık kaynağınız yoksa çekeceğiniz objeyi ışık alan bir yerde konumlandırmanın sonucu oldukça etkileyeceğini unutmayın.
Kadrajı iyi ayarlayın
Fotoğrafı, anları sığdırdığınız küçük kareler olarak düşünün ve iyi bir fotoğraf için o karede yer alacak ögelerin estetik bir şekilde durmasını önemseyin. Çok daha doğal ve dengeli bir kompozisyon için 1/3 kuralı dediğimiz altın oran kuralından yararlanın. Bunun için kadrajı zihninizde yatay ve dikey olmak üzere 3’er eşit kareye bölün ve objenizi bu karelerin kesişim çizgilerinde konumlandırmaya özen gösterin. Bol bol pratik yaparak kuralı benimseyin. Böylelikle zamanla çektiğiniz fotoğraflardaki gelişime kendiniz bile inanamayacaksınız.
Kameranızı yakınlaştırmayın
Uzaktaki bir objeyi çekmek için kameranızın zoom, yani yakınlaştırma özelliğini seçtiğinizde fotoğrafınızın kalitesinden ödün verirsiniz ve piksel piksel olmuş bir fotoğraf elde edersiniz. Kimi kameralarda kaliteyi düşürmemek için optik zoom özelliği bulunur. Eğer kameranızda optik zoom özelliği yoksa kamerayı objektife yakınlaştırmak yerine siz objeye yaklaşın.
Çektiğinizle yetinmeyin
Günümüzde profesyonel fotoğrafçılar da dahil birçok kişi fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanıyor. Söz konusu uygulamalarla fotoğrafın tamamına efektler verilebileceği gibi kısmi olarak renklendirme, ışık ve netleme gibi daha teknik değişiklikler de yapılabiliyor. En güzel kareye ulaşmak için bu uygulamalardan faydalanın ve çekim teknikleri kadar bu uygulara hakim olmaya çalışın.
Yeni Sesu Tüy Dökücü Krem Serisi ile sadece 5 dakikada arının, geri kalan zamanı kendinize ayırın!
Kömürlü, killi ve himalaya tuzlu tüy dökücü krem seçenekleriyle hem pürüzsüz hem de arınmış bir cilde sahip olmanı sağlayan Sesu, #SaklamaKendini diyor ve seni harika fotoğraflar çekmeye davet ediyor.
Bunlardan en iyi yapabildiğim, kadrajı iyi ayarlamak.
Işığı pek beceremiyorum.
Objeye yaklaşma imkanı olmayinca mecburen zoom yapiyorum, telefonda optik zoom yok, bazen gidip odadan foto. makinesini almaya bile üşenir oldum.
Eşimle pratik yapma planlari rafta kaldi. Zaten kendi foto. makinesini satışa çıkardı 1 yıldır…
herkes fotoğrafçı