Havayı temizleyip nemlendiren yeşil bitkilere evinizde yer vererek daha temiz bir hava yaratabileceğinizi biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalara göre bazı bitkiler, ferah bir mekân yaratmakta hava temizleme makineleri kadar etkili.

Evinizin Havasını Temizleyecek Bitkiler

1- Palmiye Çeşitleri

Evinizin Havasını Temizleyecek Bitkiler | 1

Arika Palmiyesi

Görsel anlamda tropikal bir hava yaratan palmiye türlerinden biri olan Arika bitkisi, havadaki toksinleri temizleme konusunda hayli etkili. Çocuk odası, salon gibi sık kullanılan mekânlarda bu bitkiye yere verebilir, daha ferah bir hava yaratabilirsiniz.

Dracaena

Her şarta uyum sağlayabilen, dayanıklı bir bitki önerimiz var sırada. Tropikal bir tür olan dracaena’ya evde ya da ofiste yer vererek hem havayı temizleyip hem de dekoratif bir görünüm yaratabilirsiniz.

Bambu Palmiyesi

Ortalama bir mekân ısısında ve orta derecede ışık alan bir odada bulundurabileceğiniz bambu palmiyesi, bakımı son derece kolay bitkiler arasında. Bitki, özellikle havayı kirleten kimyasalların temizlenmesinde etkili.

2- Çiçekli Türler

Krizantem (Kasımpatı)

Evinizde renk renk çiçeğe yer verirken havayı da temizlemek istiyorsanız kasımpatı olarak da bilinen krizantem çiçeklerini tercih edebilirsiniz. Bol ışıklı ortamlarda yetiştirebileceğiniz bu bitki, enfes kokusuyla da beğeninizi kazanacak.

Yelken Çiçeği (Barış Çiçeği)

Geniş yeşil yaprakları ve kendine özgü çiçeği ile her eve yakışacak bir diğer öneri ise yelken çiçeği. Yelken çiçeği, aseton, parfüm gibi alkollü kimyasalların yarattığı hava kirliliğini temizlemede etkili.

Lavanta

Havayı temizleyen ve huzur veren bir kokuya sahip olan lavanta, özellikle yatak odasında kullanılması önerilen bitkiler arasında. Kendine has rengi ile girdiği her mekâna yakışan lavantanın, sakinleştirici bir etkisi de bulunmakta.

3- Ağaçsı Türler

Ficus

Doğrudan güneş almayacak şekilde aydınlık mekânları seven, ağaçsı bir tür olan ficus, odanızı hem görsel hem de kimyasal anlamda ferahlatacak. Özellikle ahşap mobilyalı odalarda kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Mücevher Çiçeği

Sadece kimyasalları değil, elektromanyetik dalgaları da emen bir bitki ile evinizin havasını değiştirmek isterseniz Asya kökenli bir bitki olan mücevher çiçeğini tercih edebilirsiniz. Sulamaya pek ihtiyaç duymayan bitki, özellikle televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazların bulunduğu ortamlarda değerlendirilebilir.

Beşparmak Bitkisi (Şeflera)

Geniş ve aydınlık bir alana ihtiyaç duyan beşparmak bitkisi, tutkal, ahşap kaplama, sigara gibi maddelerde bulunan ve zararlı bir kimyasal olan formaldehiti emme konusunda etkilidir. Özellikle ahşap kaplama mobilya olan yerlerde bu bitkiye yer verebilirsiniz.

4- Şifalı Yapraklar

Aloe Vera

Havadaki formaldehiti emme konusunda etkili bir diğer bitki ise aloe vera. Sadece hava temizliğinde değil, cilt problemlerinde de kullanılan aloe vera, yapraklarında şifa barındırıyor.

Kılıç Çiçeği (Sansevieria)

Fazla suya ihtiyaç duymadan, güneş ışığının doğrudan gelmediği aydınlık ortamlar için uygun olan kılıç çiçeği, özellikle geceleri toksinleri temizlediğinden yatak odalarında kullanılabilir.

Kurdele Çiçeği

Her türlü ortama dayanıklı bir diğer bitki olan kurdele çiçeği, sadece hava temizleyen yönüyle değil, uzun ve renkli yapraklarıyla dekoratif anlamda da evin her köşesine yerleştirilebilir.

 

Kaynak: blog.gittigidiyor.com