Mimar Hüray-Kağan Erk çifti, 60 metrekarelik evlerini geniş göstermenin püf noktalarını House Beautiful dergisinin yeni sayısına anlattı. İşte, küçük bir mekanı geniş göstermenin incelikleri….
1. Odanızı daha yüksek ve ferah göstermek için ışığı yansıtan renkleri tercih edin. Duvar ve tavana aynı rengi uygularsanız tavan olduğundan daha yüksek görünür.
2. Dar bir odayı daha geniş göstermek için yer döşemesinde nötr renkler ve tek tip malzeme kullanın. Çizgili bir halıyı odanın enine sermek, metrekareyi daha geniş gösterir. Halıların, mobilya boyutlarından daha büyük olmasına da dikkat edilmeli.
3. Odanızın boyutlarını geri plana atmak için dikkati üzerine çekecek bir odak noktası oluşturabilirsiniz. Bunun için, odanızın bir duvarına zıtlık yapacak bir renk uygulayabilir ya da televizyon ünitesi kullanabilirsiniz.
4. Geniş alanları kaplayan desenli aksesuarlardan kaçının. Bunun yerine daha küçük alanlarda desen kullanın. Mesela, krem tonlarındaki bir kanepeyi desenli yastıklarla tamamlayın.
5. Uyumak ve çalışmak için yeterli alanınız yoksa, katlanan paravanları tercih edin. Yatak olabilen kanepeler, küçük mekanlar için ideal mobilyalardır.
6. Dar bir odada birçok parçayı aynı mekana sıkıştırmak yerine, köşe koltuğu gibi mobilyalar kullanın. Odanızın uzun duvarı önüne yerleştireceğiniz bir kanepeye, orta sehpanın altına itilebilen minik puflar gibi portatif parçalar eşlik edebilir.
7. Yüksek mobilyalar dikkati alçak tavana çektiği için, onları duvarınızın renk tonlarında boyayarak kamufle edebilirsiniz.
8. Bir mekanı canlı ve ışıltılı göstermek için beyaz, krem ve açık sarı tonlarını seçin.
9. Farklı ve cesur tonlar kullanmak istiyorsanız, bunları tek bir duvarda uygulayın.
10. Kırmızı küçük mekanlar için zor bir renktir. Odanızın ferahlığını bozmadan bu rengi uygulamak istiyorsanız, kırmızıyı sadece aksesuarlarda kullanın.
11. Uzun ve dar bir odanın bitimindeki duvarı daha koyu bir tonda boyayarak, gözü mekanın içine çekebilir ve odanın kareye yakın algılanmasını sağlayabilirsiniz.
12. Uzun ve dar dolaplar seçin. Fazla yer kaplayan kollu sandalyeler yerine daha küçük olanları tercih edin.
13. Mutfakta kullanacağınız boy dolapları mekanın düşey yüzeylerini değerlendirir.
14. Camlı ve raflı büyük bir mutfak dolabı yerine kullanım alanı geniş, düz hatlıları seçin.
15. Ayakla yükseltilmiş mobilyaların altında kalan yüzeyleri bir an için görmek, mekanın daha hacimli algılanmasını sağlar.
16. Göz hizasındaki bölgeleri boş bırakın. Duvara monte edilmiş ünitelerin kapı girişlerinin karşısında olmaması görüntü kirliliğini engeller.
17. Odanın uzun duvarı önündeki uzun bir kanepe, gözün duvar boyunca gezmesini sağlar ve odayı büyük algılatır.
18. Tavana kadar uzanan açık renkli dar dolaplar ve çok ince kulplar düşeyselliği vurgular. Alçak seviyedeki mobilyalar da yüksekliği pekiştirecektir.
19. Boyuna çizgili desenler, mekanı yüksek gösterir. Çizgili bir halıyı mekan boyunca sererek veya alçak bir kanepeye enine çizgili yastıklar ekleyerek burayı geniş gösterebilirsiniz.
20. Masa ve sandalyeleri duvara yaslamayın. Mobilyaları doğru şekilde yerleştirerek odanın kenarlarını ve köşelerini belirsiz hale getirebilirsiniz.
21. Odadaki dar duvarın kapı aralığı varsa kapıyı veya pervazı duvarla aynı renge boyayın.
22. Evinizin planı elverdiği ölçüde, cam tuğla veya buzlu camdan bölücü duvarlar ya da cam paneller kullanmak aydınlık bir mekan için idealdir.
23. Mobilya sayınızı sadece bir ya da iki büyük ana parçaya indirgeyin. Küçük parçalar mekanı karmaşık gösterecektir.
24. Mutfak ve banyoda kullanılan küçük yer ve duvar karoları, yüzeylerin daha büyük algılanmasını sağlar. Çünkü göz çok sayıdaki küçük karoyu, büyük bir mekanla özdeşleştirir.
25. Yumuşak ışığı tavana yönlendirmek için, dekoratif lambalar ve duvara monte edilen aydınlatmalar kullanmayı tercih edins.
26. Banyoda küvet yerine duşakabin tercih edin. Küçük ve penceresiz banyolarda ışık bantlarını buzlu cam panellerin veya aynanın arkasına yerleştirebilirsiniz.
27. Dışarıya bakan pencereler, gözünüzü oda sınırlarının ötesine taşırken, saksılardaki bitkiler de ışığı kesmeden doğal sınırlar oluşturur.
28. Kamufle edilmiş radyatörler, süpürgelikler ve resimlerin duvarlara tutturulduğu raylar, duvarla aynı renge boyayın.
29. Krem ve kahverengi gibi renklerin uygulanması kolaydır. Evin bütününde kullanılmaya elverişli olan bu tonlar, odalar arasındaki sınırları da belirsizleştirir.
30. Depolama için en pratik ve ekonomik malzeme kutulardır. Bunları hem düzenli bir mekan oluşturmada hem de dekoratif amaçlı kullanılabilirsiniz. Herkesin hayalinde geniş ve ferah bir ev vardır. Evin yüzölçümü bu hayale cevap vermezse, devreye bazı görsel hileler girer. Tıpkı ikisi de mimar olan Hüray-Kağan Erk çiftinin, 60 metrekarelik evlerinde yaptıkları gibi!
MERHABA
RESİMDEKİ KÖŞE TAKIM HANGİ MARKAYA AİT? BİLGİ ALABİLİR MİYİM RİCA ETSEM ?