Evinizdeki herhangi bir odayı doğayla dost bir bakış açısıyla döşemek için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:
Yerli malı: Ülkenizde, yaşadığınız şehirde, hatta semtinizde üretilmiş malzeme almak nakliye için harcanan yakıt maliyetlerini azaltır. Ayrıca çevreye zararlı gazlar daha az salınmış olur ve yerel ekonomiye katkıda bulunmuş olursunuz.
Doğal kaynakları koruyan: Hızla yenilenebilen kaynaklardan elde edilen ürünleri tercih etmelisiniz. Mesela kumaşlar için pamuk, yün, keten, mobilya ve yer döşemesi için ahşap veya bambu gibi. Bu malzeme doğaya bırakıldığı zaman kolaylıkla yok olur. Sertifikalı ormanlardan kesilmiş ağaçlarla üretilen ahşap mobilya ve yer döşemeleri doğal kaynakları koruma konusunda verebileceğimiz en güzel örnek.
Geri dönüşümlü: Bazı mobilyalar ve yer döşemeleri geri dönüştürülmüş malzemeyle üretilmiştir. Bu tür eşyalar, dünyamıza bıraktığımız çöpü azaltma konusunda güzel bir çözümdür.
Uzun ömürlü: Sağlam bir ahşap dolap düşünün. Siz kullandıktan sonra torunlarınıza kalabilir. Bir kez kullanıp atacağınız veya kısa ömürlü malzeme yerine uzun ömürlü olanları tercih edin.
Zehirli gazlar salmayan: Çevreye zarar vermeyen ürünler zararlı gazlar da salmazlar. Toksik kimyasallarla yapılmış olanlar bu zehirli maddeleri azar azar ev ortamına sızdıracaktır. Bu nedenle her türlü kimyasaldan mümkün olduğunca kaçınmak yerinde olur.
Duvar boyası
Bebek odası rengarenk boyanmaya en müsait odadır. Uçuk pastel ve canlı renkleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Doğayla dost boyalar, boya endüstrisinde standart olarak kullanılan birçok malzemeden arındırılmıştır. Kurşun bazlı boyalar artık neredeyse hiçbir yerde kullanılmıyor. Zira, kurşun parçaları sürtünme hareketiyle toza dönüşür. Bu tozlar hava aracılığıyla solunur. Kurşundan zehirlenebilirsiniz, dikkat.
Renkli kağıtlar
Piyasada bambu, rafya, pirinç keten, mantar, ararot ve jüt gibi pek çok yenilenebilir kaynaktan elde edilmiş duvar kağıtları var. Ayrıca, yeşil çay, kahve, pelin bitkilerinden; sabır ağacı liflerinden organik kaplama malzemesi üretiliyor. Vinil duvar kâğıtlarından özellikle kaçınmanızı öneririm. Vinil üretimi nedeniyle sanayinin en kirli, en zehirli atıklarından biri olan dioksin çevreye salınıyor.
Yer döşemeleri
Çoğu evde yıpranmış ya da üstü halıyla kaplanmış masif zemin döşemeleri vardır. Parkelerin bakımını yapıp yeniden hayata döndürmek en çevreci hareket olur. Malzemenin üzerine sürülen cilalarsa kanserojen etki yaratabilir. Neyse ki günümüzde doğal hammaddelerden elde edilmiş cilalar mevcuttur.
TEMiZ CiLALAR
– Su bazlı poliüretan: Şeffaf bir ciladır ve kokusu hafiftir. Eğer sabahın erken saatlerinde başlarsanız aynı gün içinde tavsiye edilen dört kat cilayı atabilir ve gece bu odada uyuyabilirsiniz.
– Kurutucu yağ: Boya ve cilaları bağlamada kullanılan tung yağı gibi organik yağlar vardır. Tamamen kurumadan önce yağın buharını solumaktan kaçının.
– Sert vaks yağı: Yağ ve vakstan üretilmiş ahşap cilası olarak kullanılan bir üründür. Hem ahşabın güzelliğini ortaya çıkarır, dayanıklılığını artırır, hem de uygulanması, bakımı ve tadilatı çok kolaydır.
Ahşap mobilya
Bu kadar küçük bir insan için bu kadar çok çeşit mobilya olması şaşırtıcı: Beşik, yatak, alt değiştirme masası, çekmeceli dolap ve benzerleri. Bunların ahşaptan olması da çok daha güzel elbet. Yalnız yok olan ormanlar nedeniyle ahşap mobilya alırken iki kez düşünün. Ormanların yok edilişi karbondioksidi tutan ve kullanılır hale getiren tek doğal kaynağın kaybolmasına ve küresel ısınmaya neden olan sera gazları sorununun büyümesine yol açıyor.
MOBİLYA ALIRKEN ORMANLARI UNUTMAYIN
1. Geri dönüşümlü,
2. Ormanların yaşamasını sağlayacak şekilde kesilmiş ağaçlardan elde edilen,
3. Kaliteli ürünleri seçin.
Eşyaların tekrar kullanımını, geri dönüşümü ve mümkün olduğu kadar uzun yıllar boyunca dolaşımda kalması kulağa hoş geliyor. Neden mi? Bu sayede hammaddelerin elde edilmesi, işlenmesi ve nakliyesinin neden olacağı çevresel zararlar ortadan kalkmış olur. Ancak özellikle bebekler söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Eski bir bebek eşyası kullanmaya karar vermeden önce günümüzün güvenlik kurallarına uygun olup olmadığına bakın. Mesela bebek karyolasının parmaklıkları arasındaki mesafe veya beşik sepetinin örgülerinin sıklığı 5-9.5 cm. olmalıdır. Eski bebek karyolalarının gevşek, eksik ya da kırılmış parçaları olabilir.
Karyolanın şiltesi gergin ve sıkı olmalıdır. Zehirli boyalar, cilalar ve koruyucular içerebilirler. İkinci el mobilyaların çoğunda yumuşak vinil kullanılır. Bunlardan uzak durmakta fayda var.
İlgili Konular ;
– Çocuk odasına ranza seçerken hangi özelliklerine bakılmalı?
– Bebek odaları için ne tür duvar kağıdı seçenekleri var?
– Çocuk odasına mobilya alırken renk seçimi nasıl yapılır?
– Bebek odalarında hangi renkler tercih edilmeli?
– Bebek odasına nasıl halı alınmalı?
– Bebek odasında hangi mobilyalar olmalı?
– Uzun yıllar kullanabilmek için bebeğimize nasıl bir karyola alalım?
– Bebek odasına uygun aydınlatma nasıl seçilir?
– Çocuk odasında çalışma köşesi nasıl düzenlenmeli?
– Bebek odalarında kullanılan malzemeler hangi özellikleri taşımalı?
– Bebek odasının güvenliğini artırmak için kullanabileceğimiz aksesuarlar var mı?
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar