Bebek odası seçmek tahmin ettiğinizden daha zor olabilir! Öncelikle bebeğinize zarar verebilecek maddeler içermeyen, çocuk sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun mobilyalar seçmeniz tavsiye ediliyor.
Bir çocuk odası seçerken nelere dikkat edilmeli biliyor musunuz? İşte bebek odası alışverişi yapmadan önce dikkat etmeniz gereken noktalar:
MOBİLYANIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE DİKKAT EDİN
Mobilyanın gözle görünebilen fiziksel özellikleri bebek odalarında çok önemli. Bebekler için tehlike arz eden sivri köşelerden, asansörlü korkuluklardan uzak durmanızda fayda var. Ayrıca birkaç ay sonrasını da düşünerek, bebeğiniz emeklemeye başladığında altına giremeyeceği modüller seçmeli.
GÜVENLİK BELGELERİNİ KONTROL EDİN
Aileler aldıkları mobilyalarda ürünlerin boya sertifikalarını, sağlığa zararlı kimyasallar ve ağır metaller içerip içermediğini sorgulamalılar. Özellikle GS, TSE, E1 ve bu gibi benzeri sertifikalar önemli. Bunun yanında mobilyalarda kullanılan hammaddelerde çocukların sağlığı ve güvenliği açısından çok önemli.
MOBİLYALARIN KİMYASAL İÇERMEDİĞİNDEN EMİN OLUN
Satın aldığınız mobilyanın bebeğinizin sağlığı için zarar teşkil edebilecek kimyasalları içermediğinden emin olmalısınız. Bu konuda yapabileceğiniz tek şey ise, satın aldığınız firmaya güvenmek.
Tüm kimyasal analizlerini yaptırmış, zararlı kimyasallar kullanmayan ve bunu beyan edebilen bir firmadan alışveriş yapmanız bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
FERAH BİR ORTAM SAĞLANMALI
Genel olarak bebeğin odasının içine aşırı eşya, mobilya ya da oyuncak koyulmamalıdır. Aksi halde oda bebek için çok boğucu ve kalabalık olacaktır. Odada pastel renkleri kullanmak idealdir. Pastel renkler hem sakinleştirici etkiye sahiptirler, hem de odayı ferah hale getirirler. Odanın aydınlatması da bebek odalarında çok önemlidir. Kullanılan aydınlatma çok kuvvetli olmamalı, özellikle gece için de az ışık veren lambalar kullanın.
TEKSTİL ÜRÜNLERİNE DE DİKKAT EDİLMELİ
Çocukların yatağı ve yorgan gibi tekstil ürünlerinde kullanılan materyallerde pamuklu ürünler tercih edin. Öncelikle çocukların kullandığı yastık, yatak ve yorganlar anti-bakteriyel ve antialerjik özelliklere sahip olmalıdır. Tüm diğer ürünler gibi tekstil ürünlerinde de zararlı maddeler içermeyen boyalar kullanılmalı.
MOBİLYALAR VE OYUNCAKLARIN DOĞRU YERLEŞİMİ
Mobilyaların oda içinde doğru yerleştirilmesi özellikle bebeklerin güvenliği açısından oldukça mühim. Özellikle bebeğiniz büyümeye başladığı dönemlerde raf sistemlerini boy ve göz hizasını göre yerleştirilmeli. Oyuncak kutularını ya da çekmecelerini çocuğun ulaşabileceği seviyeye göre yerleştirmek önemlidir. Bunların yanında bebek karyolalarına monte edilen, bebeğin erişemeyeceği yükseklikte asılı olan ve müzik çalan oyuncaklar ve parmaklıklardan sarkan, ses çıkaran oyuncaklar bebeğin ilgisini çekecektir. Ayrıca çok tüylü mikrop barındıracak oyuncaklar tercih edilmemelidir.
VE HİJYEN…
Bebeklerin odalarındaki en önemli detaylardan biri de odada kullanılan her eşya ve dekorasyon unsurunun hijyenik ve temizlenmesinin kolay olmasıdır. Odanın yer döşemeleri silinmesi kolay bir malzemeden olmalı, halı, toz ve mikrop barındırması ve alerjik reaksiyona ortam sağlaması açısından iyi seçilmelidir.
AÇIK RENKLERİN HAKİMİYETİ
Bebek mobilyalarında daha çok aydınlık renkler tercih edilirken parlak renkler de pastel renklerle harmanlanarak karşımıza çıkıyor. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler özellikle bebek odalarında ferah bir ortam yaratırken bebeklerin daha huzurlu ortamlar da uyumasına yardımcı oluyor. Açık renkler kullanılan mobilyayı ön plana çıkarırken aynı zamanda mekanın da büyük görünmesini sağlıyor. Özellikle küçük alanlarda, pencerelerin küçük ve evlerin birbirine yakın olduğu büyük şehirlerde fonksiyonelliği de artırıyor.
Kaynak: posta.com.tr
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar