Etiket: zeka gelişimi

  • Bağışıklık ve Zeka Gelişimi İçin Tarelmon Tarifi

    Bağışıklık ve Zeka Gelişimi İçin Tarelmon Tarifi

    Bağışıklığı güçlendiren ve zeka gelişimini destekleyen Tarelmon tarifi ile sağlıklı bir yaşam için doğal çözüm. Pratik tarifimizi keşfedin!

    Sağlık ve beslenme konusunda doğal çözümleri tercih etmek, bilimsel olarak da desteklenen en iyi seçeneklerden biridir. Bugün sizlere, bağışıklık sistemini güçlendiren ve aynı zamanda zeka gelişimini destekleyen muhteşem bir tarif olan Tarelmon’u tanıtacağım.

    Bağışıklık ve Zeka Gelişimi İçin Tarelmon Tarifi

    Terelmon malzemeleri
    Terelmon malzemeleri; tarçın, limon, elma

    Malzemeler:

    • 2 bardak su
    • 2 adet çubuk tarçın
    • 2 ince dilim limon
    • Yarım yeşil elma ve kabukları

    Nasıl Yapılır?

    1. Demlikte öncelikle bir bardak suyu kısık ateşte kaynatın.
    2. Kaynamaya başladığında, önce elma kabuklarını atın, sonra dilimlediğiniz elmaları ekleyin.
    3. 3-4 dakika sonra limon dilimlerini kabuklarıyla ekleyin.
    4. Limon kokusu almaya başladığınızda altını kapatın. Soğumaya başlarken 2 adet çubuk tarçın ekleyin ve üzerine bir bardak sıcak su ilave edip en az 5 dakika demlenmesini bekleyin.
    5. Akşamları yemekten yarım saat sonra bir çay bardağı kadar tüketebilirsiniz. Dilerseniz bal ekleyebilirsiniz.

    Bilimsel Kanıtlar ve Araştırmalar:

    Son yapılan bilimsel çalışmalar, tarçının bu tarifteki kullanımının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve aynı zamanda zeka gelişimini desteklediğini göstermektedir. Tarçın içeriğinde bulunan antioksidanlar ve diğer besin öğeleri, vücudu hastalıklara karşı korurken, zihinsel fonksiyonları da olumlu yönde etkileyebilir.

    Ailecek Sağlıklı Bir Yaşam:

    Bu destekleyici tarifi kullanarak, çocuklarımızın yaşam tarzlarını doğal ve sağlıklı bir şekilde yönlendirebiliriz. Ancak, her şeyden önce dikkat etmemiz gereken şey, bu tarifi bir ailece benimsemek ve yaşam tarzımıza entegre etmektir.

    Unutmayın, bilimde “doğaldan” yana olmak her zaman en sağlıklı seçenektir. Bu tarifi düzenli olarak kullanarak, ailenizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve çocukların zeka gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

    Sağlıklı günler dilerim!

  • Çocukların Zeka Gelişimini Arttıran 10 Yol

    Çocukların Zeka Gelişimini Arttıran 10 Yol

    Çocukların zeka gelişimini arttıran 10 yol… Pek çok anne baba, çocuklarının zekasını hangi yollarla ve ne kadar geliştirebileceklerini, çocukluk döneminde neler yapılması gerektiğini merak ediyor. Zeka, bireyin doğuştan sahip olduğu, genetik olarak kuşaktan kuşağa geçen ve sinir sisteminin işlevlerini kapsayan; deneyim, öğrenme ve çevre etkisiyle biçimlenen bir bileşim.

    Tanımdan da anlaşılacağı gibi zeka söz konusu olduğunda gen ve çevre şartları yüzde ellişer orana sahip. Yani yüzde 50 genetik yapı, yüzde 50 de sizin onu nasıl yetiştireceğiniz ve nasıl ortam sunacağınız çocuğunuzun zeka gelişimindeki belirleyici faktörler. Çocukluk dönemi ise zekanın geliştirilebildiği ve yeteneklerin artırılabildiği çok değerli bir dönem. Peki ama neler yapılabilir?

    Çocukların Zeka Gelişimini Arttıran 10 Yol

    Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, 10 adımda çocuğunuzun zekasını artırabilmenin yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

    Çocukların Zeka Gelişimini Arttıran 10 Yol
    Çocukların Zeka Gelişimini Arttıran 10 Yol

    Planlı ve bilinçli hamilelik

    Yetişkin olduktan sonra bazı yeteneklerin geliştirilmesi son derece zor oluyor. Çocukluk döneminde bu potansiyelin geliştirilmesinin ilk basamağı ise annenin hamilelik dönemi. Planlı bir hamilelik kadar, anne adayının hamilelik sürecini bilinçli bir şekilde geçirmesi; psikolojik olarak anneliğe hazır olmasının yanı sıra; sigara, alkol ve madde kullanmaması, psikiyatrik bir rahatsızlığının bulunmaması, eşinden destek görüyor olması çok önemli.

    Uyaran zenginliği

    Bebekler doğduktan sonraki zeka potansiyelini artırıcı en önemli faktör uyaran zenginliği. Uyaranların fazla olması, bebek beynindeki sinaptik bağlantılarını artırıyor. Uyaran yönünden zengin bir çevre sunmak ise başta annenin bebekle göz teması kurması, onunla konuşması, oynaması ile gerçekleşiyor. Gerçekten ilgilenilen bir bebeğin çevreye olan duyarlılığı ve dolasıyla da öğrenme yolları artıyor.

    Anne sütü

    Anne sütünün zekayı artırdığı bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Yapılan çalışmalar anne sütü ile beslenen bebeklerin daha zeki ve yetenekli olduklarını, daha iyi gelişim gösterdiklerini ve zeka puanlarının da daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

    Çocukların Zeka Gelişimini Arttıran 10 Yol
    Çocukların Zeka Gelişimini Arttıran 10 Yol

    Omegadan zengin beslenme

    Çocukluk döneminde ceviz, balık, bakliyat gibi yiyeceklerin zeka üzerinde olumlu etkisi bulunuyor. Çocuk beslenmesinde bunlara yer vermek önemli. Çocukların abur cubur diye tabir edilen bisküvi, gofret, şekerli yiyecekler ve fast-food tarzı beslenmeden uzak durması, sağlıklı ve dengeli beslenmelerine önem verilmesi gerekiyor.

    Sosyalleşme olanaklarının artması

    Çocuklar, büyükleri modelleyerek ve akran etkileşimi ile öğrenirler. Küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmesi sağlanan çocukların zeka ve dil becerileri daha yüksek oluyor.

    Kitap okuma

    Bebeklikten itibaren kitap okunan çocukların yine zeka ve dil becerilerinin daha iyi olduğu, daha uzun cümleler kurabildikleri ve kendilerini daha iyi ifade edebildikleri biliniyor. Bu nedenle doğduğu günden itibaren bebeğinize yumuşak, tatlı bir ses tonuyla masallar anlatın, kitap okuyun. Her yaptığınız şeyi ona sözel ifade edin, gözlerinin içine bakıp gülümseyerek onunla konuşun.

    Spor ve hareket

    Spor ve hareket, beyindeki sinaptik bağlantıların gelişimi üzerinde çok önemli bir etkiye sahip. Çocukları küçük yaşlardan itibaren spora yönlendirmek okul dönemindeki zeka puanlarını artırıyor. Serbest hareket etmesine izin verilen örneğin parka götürülen, rahatça oynayabilen çocuklar da gelişim açısından daha iyi ilerleyebiliyor.

    Zeka oyunları, bulmacalar

    Çocukluktan itibaren hem ince motor faaliyetleri destekleyici hem de hafıza güçlendirici etkinliklere verilen önem büyük fayda sağlıyor. Bebeklik döneminde tahta küpler, yap bozlar, çocukluk döneminde eşleştirme kartları, kitap okuyup sonra çocuğa anlattırma, bilmeceler ve eşleştirme gibi oyunlar çocukların zeka potansiyellerini artırıyor.

    Müzik

    Hamilelikte müzik gerçekten zekayı artırıyor mu hala tartışıladursun, müzik dinlemenin çocuklar üzerinde hem alıcı dil becerilerinin gelişmesi hem de ritim duygusunun oluşması için önemi büyük. Yine bir müzik aleti çalabilmenin de zeka puanlarını artırıcı etkisi olduğu biliniyor.

    Duygusal zekaya da önem vermek

    Çok zeki ama topluma adapte olamayan ya da psikolojik açıdan uyumsuz çocuklar yetiştirmemeye de gayret etmek çok önemli. Zeka önemlidir ama duygusal zeka çok daha değerlidir. Bu yüzden çocuğunuzun duyarlı, merhametli ve empatik bir birey olarak yetişmesini de tıpkı zekasının yüksek olmasını istediğiniz gibi hatta ondan daha fazla istemeniz gerekiyor.