Etiket: yüzme

  • Hamileler Egzersiz Yapmalı Mı?

    Hamileler Egzersiz Yapmalı Mı?

    Anne adaylarının form ve sağlığı üzerine konuşacağız biraz… Hamileler spor yapmalı mı sorusunun cevabı elbette ki evet… Özel bir sağlık sorununuz olmadığı takdirde, doktorunuzun da bilgisi ve önerileri üzerine spor yapmanız hem sizin hem bebeğinizin sağlığı için oldukça olumlu. Kadınlar Kulübü olarak bizler siz sevgili anne adayları için hamilelerin yapabileceği egzersizleri derledik. Birlikte göz atalım mı?

    Hamilelerin Yapabileceği Egzersizler:

    • Yürüyüş : İlk sırayı tabi ki her anne adayının kendine göre belirlediği tempolu yürüyüş için ayırdık… Ortalama 25 – 30 dakikalık bir yürüyüş sağlığınız için çok yararlı olacaktır. Ancak bu sürede çok yorulmayıp, terlememeye dikkat etmenizde fayda var.

    hamile yürüyüş

    • Hamilelerin yapabileceği egzersizler arasında ikinci sırayı yüzme alıyor. Tüm kaslarınızı harekete geçiren yüzme sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca suyun dinlendirici etkisini unutmamak lazım

    hamile yüzme

    • Pilates! Ancak mutlaka bilir kişi eşliğinde yapılmalı… Pilates yapmak isteyen anne adayları bir uzman tarafından yönlendirilirse bu dönem için ideal egzersizlerden biri de pilatestir.

    hamile pilates

    Hamilelerin Yapmaması Gereken Egzersizler:

    1. Bisiklet: Her ne kadar faydalı ve eğlenceli bir aktivite olsa dahi anne adaylarının olası düşme riski göz önünde bulundurulduğunda bisiklet hamileler için önerilmiyor…
    2. Ağırlık içeren egzersizleri akılınızdan bile geçirmediniz değil mi J
    3. Basketbol,voleybol gibi topun özellikle karnınıza çarpma riskinin olduğu sporlar… Her türlü ihtimali düşünüp bebeğinizin ve sizin sağlığınızı düşünmelisiniz.
    4. Dalış, dağcılık , dövüş gibi egzersizlerden de uzak durmalısınız…
    5. Binicilikte bisikletle aynı riski taşıdığı için en azından bu dönem içinde tercih edilmemeli…

    Peki anne adaylarının spor ve egzersiz yapmalarının faydaları neler?

    1. Yorgunluğunuzu azaltır.
    2. Ağrılarınızı hafifletir.
    3. Hamilelik döneminde sık sık yaşanan kabızlık sorununu çözer.
    4. Diyabete iyi gelir.
    5. Bu dönem boyunca yapılan egzersizler doğum anında kolaylık sağlar.
    6. Doğum sonrası rahatlığı da unutmamak gerekir…
    7. Ve tabi ki hem sizin hem bebeğinizin sağlığını korur!
  • Açık havada kilo vermenin 10 yolu

    Açık havada kilo vermenin 10 yolu

    Şimdi üstünüze spor kıyafetlerinizi ve spor ayakkabınızı giyin. Dışarı çıkın ve adım adım önerilerimizi uygulayın. Hem keyifli zaman geçirecek, hem kilo vereceksiniz.

    High Intensity Interval Training (HIIT) denilen sistem, kısa sürede çok kalori yakmanızı sağlar. Ayrıca hormonlarınızı harekete geçirir ve bedeninizin her noktasını çalıştırır.

    Nasıl yapılacağına gelince…

    – Arkanızda size çok kızgın ve ağzından köpükler çıkan bir köpek kovaladığında ne yaparsınız? Kaçarsınız değil mi? İşte şimdi o köpeğin sizi kovaladığını hayal etmenin tam sırası. Tam 20 saniye boyunca olabildiği kadar hızlı koşun. Sonra 2 dakika boyunca biraz daha yavaş koşun ve sonra 10 saniye boyunca yürüyün. Yani köpekten uzaklaştınız, biraz rahatladınız. Ancak bir anda köpek tekrar göründü ve siz aynı şekilde koşabileceğiniz kadar hızlı koşmaya başlıyorsunuz. Bu egzersizi 7 kere tekrar ederseniz, oldukça yüksek kalori kaybedersiniz, üstelik toplamda sadece 21 dakikada.

    – Akşam yemeğinden 1 saat sonra yürüyüşe çıkın. Mahallenizde, bulunduğunuz bölgede, evinizin çevresinde dönün. Yaklaşık yarım saat sürecek bu yürüyüş, sizi yemekten sonra televizyon karşısında uyuklamaktan ve yediğiniz her şeyin yağa dönüşmesinden korur.

    Kendinizi çocuklara bırakın

    – Kendi çocuklarınızla veya sevdiğiniz arkadaşlarınızın çocuklarıyla sokakta zaman geçirin. Uçurtma uçurun, parklara gidin. Onların peşinde koşmak, hiç farkında olmadan kalori kaybetmenizi sağlar.

    – Bilim adamlarının açıklaması şu yönde: Eğer açık havada egzersiz yaparsanız, bedensel yorgunluk ve egzersiz sonrası yaşanabilecek baş ağrısı gibi durumlardan uzaklaşmış olursunuz. Oksijen alın. Hatta çıkabildiğiniz kadar yükseğe çıkın. Ne kadar yükseğe çıkarsanız o kadar fazla kalori yakarsınız. Ayrıca endorfin salgılamanız da daha fazla olur.

    – İş arkadaşlarınızla, eşinizle veya sevdiklerinizle birlikte kamp yapın. Açık havada hareket etmenin en eğlenceli yollarından biridir. Eğer kamp yapmak hakkında bir bilginiz yoksa, ders veren eğitim merkezlerine katılarak, yeni bir sosyal çevre edinip, aynı zamanda bu fiziksel etkinliği deneyimleyebilirsiniz.

    Yüzerek tüm kaslarınızı çalıştırın

    – Yüzmek vücudunuzu en iyi biçimde çalıştıran antrenmanlardan biridir. Tüm kaslarınızın hareket etmesini sağlar. Temiz hava, güneş ve yüzmek… İşte en keyifli açık hava etkinliği…

    – Takım olarak oynanan, büyük alanlarda hazırlanmış özel açık hava oyunlarını tercih edebilirsiniz. Açık havada oynanan takım sporlarını deneyin. Kadın olmanız futbol oynayamayacağınız anlamına gelmez ancak kadınlar takımı yaratmak zor olabilir. Kumsalda voleybol veya basketi deneyin. Sırt ve kol kaslarınızı çalıştırmak için ideal olan bir spordur. Deniz, huzur ve konsantrasyon, bu üçlü kalori yakmanızı sağlar. 1 saatte ortalama olarak 500 kalori yakabileceğiniz bir spordur. İster yalnız başınıza, ister sevdiğiniz kişiyle yapın, eğlenirsiniz.

    – Açık havada bisiklete binmek oldukça eğlenceli ve kalori yakmanızı sağlayan bir eylemdir. Kendinizi kapalı alanlardan çıkartın ve yazın tadını çıkarın.

  • Dr. Ender Saraç zayıflama önerileri

    Dr. Ender Saraç zayıflama önerileri

    Ayurveda Uzmanı ve Aile Hekimi Dr. Ender Saraç “Zerdeçal, nane ve yeşil elma kokularını günde 25-30 kere derin derin içinize çekerek, iştah merkezini rahatlatabilir, açlık hissinizi bastırabilirsiniz” Ayurveda Uzmanı (Yaşam Bilgisi) Dr. Ender Saraç, kilolu insanların vücut tiplerine göre beslenerek zayıflamaları gerektiğini söylüyor. Bu konuda “Sağlıklı Zayıflamanın Sırları” adlı bir de kitap yazan Dr. Saraç, bilinçsiz diyet uygulamalarının zararına dikkat çekiyor. İşte Dr. Saraç’ın önerileri..

    Kalori hesabına dayalı, kısa süreli, klasik diyetlerin handikapları
    Artık devir sadece kalori hesabına dayalı klasik diyetle zayıflama devrini geçti. Beden tipinize uygun, yaşa, cinsiyete uygun, mevsime uygun ve yaşamsal özelliklerinize uygun sağlıklı ve bilinçli doğal beslenme var artık. Çünkü sadece kalori hesabına dayalı diyetlerle zayıflıyorsunuz ama sonra verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alıyorsunuz.

    Beden tipleri
    Standart diyetleri doğru bulmuyorum ben. Uzmanlık alanım olan Ayurvedaya göre, belli beden tipleri var. Mesela birçok insan “Ender bey, bütün günü aç geçiriyorum, sadece salata yiyorum, bir türlü zayıflayamıyorum” diye geliyor bana. Yediklerine ve vücut tipine bir bakıyorsunuz; aslında tere, roka gibi yeşil salataları hiç yememesi gerekiyor. Yani aç kalıyor ama vücut tipine uygun olan gıdaları yemediği için zayıflayamıyor. Halbuki, doğru bir sisteme geçtiğinizde, tıkır tıkır, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ve sağlığına kavuşmaya başlıyor.

    Zayıflama konusunda yapılan en önemli yanlış
    Zayıflama işi biraz disiplin ister. Türk toplumundaki en büyük problem ise, disiplin eksikliği. Diyetleri nisan mayıs aylarında, iki aylık bir heves şeklinde yapıyoruz. Ondan sonra uzun kollu, kat kat giyilmeye başlandığı anda, olayı rafa kaldırıyoruz. Ve sonra
    tekrar dengemiz bozuluyor. Doğru yaşam biçimini edinmez veya doğru beslenme felsefesini benimsemezseniz, en iyi diyetisyenlere, en iyi doktorlara, merkezlere bile gelinse, bir yere kadar işe yarar. Şunu kabul etmek gerek: İki ay çok yoğun diyet yapıp, bıkıp, yorgun düşmek yerine, yılın 12 ayına daha az kurallı, doğru, boğucu olmayan
    bir yaşam biçimi ve doğru beslenme felsefesi şeklinde yaymak daha sağlıklı.

    Sadece bilinçli beslenme yeterli mi ?
    Bilinçli beslenme işin en önemli ayağıdır. Fakat sadece doğru beslenmeyle olmaz; mutlaka düzenli egzersiz de gerekir. Şok diyetler, açlık rejimleri, zamana karşı yarışan diyetler, tek gıda rejimleri, 10 gün lahana çorbası diyeti , karpuz diyeti, karbonhidrat diyeti, sadece protein diyeti, bütün bunlar yanlış. Dengeli beslenilmeli. Ama sadece bilinçli diyetle de olmaz, düzenli egzersiz, yürüyüş yapılmalı. Haftada üç- dört gün,bir buçuk saat civarında orta sporlar; mesela tempolu yürüyüş, hafif koşu, fitness, aerobik, yüzme, neden zevk alınıyorsa, o spor yapılmalı.

    Spor yapılan saat önemli mi?
    Evet, var. Ayurvedaya göre, sabah 6 ile 10 ya da 18.00 ile 22.00 saatleri arasında daha çok yağ yakıyoruz. Çünkü bunlar Ayurveda’ya göre vücudun ‘kapha’ saatleri, yani daha çok biriktirme, yağlanma saatleri. Bu saatlerde metabolizmayı ısıttığınızda daha iyi sonuç alınıyor. Egzersizden bıkmamaya çalışın. Çılgınca egzersiz yapmayın, sporu zamana yayın. Çok ağır egzersiz ve çok ağır spor yanlış. Çünkü vücudu hem çok aç olmak savunmaya sokar, hem de aşırı ağır egzersizler savunmaya sokar. Çünkü vücut bunları bir tehdit olarak ele alır. Bu nedenle, mutlaka düzenli yapılan egzersizlere ağırlık vermek lazım.

    Sizce zayıflamanın en önemli kriteri
    En önemli şey, bu fikre hazır ve zayıflamaya kararlı olmak. Bana zayıflamaya gelenlere, ilk önce şunu soruyorum: “Hazır mısınız, kararlı mısınız?” Eğer gerçekten hazırsanız ve kararlıysanız bu işe başlayın. Şişmanlıkta şöyle bir şey saptıyorum: İnsanın sinir sistemine bir virüs bulaşmış gibi oluyor, bilgisayar virüsü gibi… Bu virüs sizin kilo vermeniz için gerekli olan doğru davranış, beslenme ve hareket alışkanlıklarınızı olumsuz etkiliyor. “Boş ver şimdi yürüme,sonra yürürsün”, “Bu çikolatalı kek çok güzel; bir dilim daha ye” gibi uyaranları gönderiyor adeta. Onun için ilk başta bu virüsleri silmek lazım.

    Doğal bitki özlü çayları zayıflatır mı?
    Piyasada tanınmış firmaların hazırladıkları form çaylarının formülleri güzel. Günde iki-üç fincan içilebilir. Birkaç hafta içip, ondan sonra ara vermek gerekir. Bunun dışında, mesela gazımız varsa rezene çayı, iştahımız çok fazlaysa ıhlamur çayı, sindirimimiz zayıfsa zencefil çayı, hormon krizlerinden dolayı daha çok yiyorsak adaçayı, metabolizmayı canlandırmak için yeşil çay, bağırsakları çalıştırmak için sinameki çayı, şekerimiz çok yüksekse kekik çayı gibi bitkisel çayları tüketebiliriz.

    Baharatlar zayıflatır mı?
    Baharatlar çok önemli. Mesela zencefil yağları yakar, zerdeçal karaciğerden toksin attırır,
    biberiye iyi bir antioksidandır, kekik şekeri düşürür, sarmısak zayıflamaya yardımcı olur. Bir de özel ayurveda tabletleri var. Bunlar, zayıflamaya yardımcı, yan etki oranı son derece düşük olan, güvenilir doğal preparatlar. Bu tabletler de metabolizmayı canlandırıyor, aynı zamanda kişinin incelmesine ve iştahının azalmasına katkıda bulunuyor.

    Açlığı bastırmak
    İştahı azaltan ve zayıflamaya yardımcı bir ipucu şudur: Zerdeçal, nane ve yeşil elma
    kokularını günde 25-30 kere derin derin içinize çekerek, iştah merkezini rahatlatabilirsiniz. İştah merkezini sakinleştiriyor. Almanya’da yapılan bir araştırmada yeşil elma ve nane koklayan kişilerin, (bunların aromatik yağları da olabilir) daha hızlı kilo verdiği saptanmış.

  • Yaz aylarında varisten koruyan 10 basit öneri

    Yaz aylarında varisten koruyan 10 basit öneri

    Önemli bir damar hastalığı olan varislerden korunmak için; korse giymemeli, dar kemer kullanmamalı, her gün 20 dakika yürümeli, düz ayakkabılardan uzak durmalı ve günde en az iki litre su içmelisiniz

    Mayo giymekten utanmaya, etek giyememeye ve bacakları gizlemeye neden olan varisler aslında kozmetikten çok daha öte bir sorun. Önemli bir damar hastalığı olan varislerden korunmak ise hiç de zor değil.

    SOĞUK SU İYİ GELİR
    1 Soğuk su toplardamarların büzülmesine neden oluyor ve kanın daha çabuk kalbe dönmesini sağlıyor. Böylece toplardamar rahatlıyor. Banyoyu mümkün olduğu kadar sıcak suyla yapmayın.
    2 Bacakları kuma gömmek ve güneş ışınlarına maruz kalmak damarların genişlemesine ve içlerinde kanın birikmesine neden oluyor. Bu nedenle gölgede veya denizde vakit geçirin.

    BABET GİYMEYİN
    3 Su içmek hem kanın akışını hem de vücutta biriken atık maddelerin atılımını kolaylaştırıyor. Bu nedenle günde en az iki litre su için.
    4 Pantolon ve eteklerinizin bel kısmını fazla sıkmayın ve çok dar kemerler kullanmayın.
    5 Ayak bileği ve baldır kaslarının düzenli ve ritmik çalışmasını kısıtlamayacak ayakkabıları tercih edin. Babet giymeyin.

    HER YARIM SAATTE 15 ADIM
    6 Ayakta veya oturarak uzun süre hareketsiz kalmak, varis oluşumunu tetikliyor. Eğer mesleğiniz gereği sabit durmanız gerekiyorsa, bacaklarınızı düzenli olarak hareket ettirerek, kanın bacaklarda göllenmesini engellemeniz şart.

    DAR KIYAFET GİYMEYİN
    7 Dar giysiler bacaklardan kalbe dönmeye çalışan kanın rahat akmasını engelliyor ve bu akış yönünü daraltıyor. Bol kıyafetleri tercih edin.

    AŞIRI BAHARAT YEMEYİN
    8 Yanlış beslenme varis gelişiminde etkili olabiliyor. Bu nedenle beslenmenize dikkat edin ve sık aralıklarla az miktarlarda yemek yiyin. Öğünlerinizde sebze ağırlıklı ve bol lifli yiyeceklere yer verin. Aşırı baharatlı gıdalardan, lifçe fakir yiyeceklerden, kahve, alkol ve sigaradan uzak durun.

    TEMPOLU YÜRÜYÜŞ
    9 Ayak bileği ve baldırdaki ritmik hareketler, kanın dönüşünü kolaylaştırıyor ve bacak pompasını güçlendiriyor. Bu sırada derin nefes alıp vermek de kanın dönüşünü kolaylaştırıyor. Her gün 20 dakika yürüyüş yapın.

    UYURKEN AYAKLAR 10 SANTİM YUKARIDA OLSUN
    10 Geceleri uyurken yer çekiminden faydalanarak ayak ve bacaktaki birikmiş kanı vücuda geri yönlendirilebilirsiniz. Bunun için ayakların kalp seviyesinden birkaç santim yükseklikte olması yeterli. Yatağın ayak ucu kısmının altına 10 santimlik yükselti koyun. Yatakta geçirilen tüm süre boyunca ayak ucundaki bu yükseklik, toplardamar kan akımını yerçekiminin de etkisiyle kalbe yönlendiriyor. Günün üçte birinin uykuda geçtiği düşünüldüğünde; bu yöntemle varislerinize gece boyunca mükemmel bir tedavi uygulamış olursunuz.

  • Geriye doğru gerinin ve esneyin

    Geriye doğru gerinin ve esneyin

    Farkındaysanız sınav yorgunluğu olan gençlerimizde kambur bir duruş var. Çok kambur bir duruş ve farkında olmadan spazm altında kalmak dolaşımı bozar ve ağrıya neden olur.

    Her gördüğünüz yerde gençleri hemen uyarın, kambur durmamalarını ve omuzlarını geriye doğru getirebildikleri kadar getirerek esnetmelerini söyleyin. O sırada boyunlarını da birkaç kez geriye doğru esnetsinler. Bu onlardaki gerginliğin azalmasına, dolaşımın canlanmasına yardımcı olur. Gün içerisinde en az 15-20 kez derin derin esneyin. Esnemek beyni en iyi oksijenlendiren ve vücuttaki gerginliği alan olaylardan biridir.

    İlgili konular ;