Etiket: yürüteç

  • Yürüteç Bebeklere Zararlı Mı? Yürütecin Zararları Nelerdir?

    Yürüteç Bebeklere Zararlı Mı? Yürütecin Zararları Nelerdir?

    Bebeklerde yürüteç kullanımı bebeğin yürüme ritmini değiştirdiğinden zararlıdır. Yürüteç kullanımında bebek, parmak uçlarında yükselmekten zevk almaktadır. Yürüme davranışının gelişebilmesi için parmak uçlarında yükselerek yürütecin oturak kısmından kopmak zorunda olan bebekte, bu nedenle ayaklarda sorunlar ve yanlış  yürüme ritmi geliştirme görülür. Bunun yanında bebeğin doğal yürüme süreçlerinde müdahale eden bir araç olan yürüteç, doğal sürece dahil olan emeklemeyi kısa tutarak bacak kaslarının gelişmemesine yol açar.

    Yürütecin Zararları

    Ortopedi uzmanlarına göre yürüteç, bebeklerin yürüme kabiliyetlerini köreltmektedir. Yürümeyi çabuk öğrenmesi amacıyla yürütecin içine konan bebek, ayakların yere tam basmamasından dolayı yürüme kabiliyetini tam olarak geliştiremez.

    Duyu bütünlüğü bozulur. Bebeğin ayaklarının yere tam olarak basmaması ve yeri hissedememesi, duyu algısını ve bütünlüğünü bozar. Bu nedenle bebekte pürüzlü ve sert yüzeylere hassasiyet, aşırı rahatsızlık durumu ve ağlama görülebilir.

    Bebek yürüteç içindeyken o kadar güvenli değildir. Yürütecin bir yere takılması  veya tekerleklerinin sıkışması sonucu düşme durumları oldukça fazla görülür.

    Yürüteç kullananlarda doğal süreçler sekteye uğramakta, emekleme, sürünme gibi davranışları edinemeyen bebekte sağlıklı beden algısı ve sensör duyuların gelişimi gerçekleşememektedir.

    Yürüteç Bebeklere Zararlı Mı? Yürütecin Zararları Nelerdir? | 1

    Yürüteç Yerine Kullanılabilecek Materyaller

    Amacın çocuğu hızla yürüterek doğal süreci bozmak olmadığı durumlarda, çocuk yavaş yavaş ayağa dikilmeye başladıktan sonra çocuğa yürüteç alternatifleri sunulabilmektedir. Bunlar ilk arabam gibi tekerlekli büyük araçlar, minik bebek arabaları ve çocukların arkasına geçip sürebileceği tekerlekli oyuncaklar olabilmektedir.

    Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri Tıklayın !

    Bebeklerde Balık Yağının Faydaları ve Zararları Tıklayın !

    Bebeklerde Dil Gelişimini Etkileyen Unsurlar Tıklayın !

    Oyun Halısı Nasıl Seçilir? Tıklayın !

  • İlk adımı ne zaman atmalı?

    İlk adımı ne zaman atmalı?

    Bebeklerin bir yaşına dek yürümüş olması bekleniyor. Ama bu sürenin uzaması ve 18 aylık bebeğin halen yürümemesi halinde altta yatan nörolojik bir hastalık olup olmadığının araştırılması gerekiyor.

     Çıkan ilk diş, ağızdan dökülen ilk kelimeler ve tabii ki atılan ilk adım… Anne-babaların büyük bir heyecan ve coşkuyla beklediği bu özel anlarda duyulan sevinç tarif edilemez. Ama bazen de bu bekleyiş uzun sürer. Dolayısıyla heyecan, yerini endişeye bırakır. Çocuklar ne zaman yürümeye başlar? Kimi çocuklarda görülen geç yürümenin altında neler yatıyor? VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Kopan Eynallı, çocuklarda yürümeye başlama eyleminin onun nörolojik gelişimine bağlı olarak genelde bir yaş civarında görüldüğünü belirterek, “Bazı çocuklar dokuzuncu ayda, bazıları 14-15 ay civarında yürümeye başlayabiliyor. Altta yatan herhangi bir hastalık olmadan da yürümeye başlama gecikebiliyor. Çocuğun diğer gelişim basamakları normalken, yürümede gecikmesi varsa 18 aya kadar beklenmesi, eğer halen yürümüyorsa o zaman bir çocuk nöroloji uzmanından görüş alınması önem taşıyor” diyor.

    BİRÇOK FAKTÖR DEVREYE GİRİYOR
    Çocukların gelişiminin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Başını dik tutma, desteksiz oturmaya başlama, emekleme ve konuşmaya başlama ayları çocuğun nörolojik gelişimini değerlendirme açısından büyük önem taşıyor. Sekizinci ayına kadar desteksiz oturabilen, dokuz aylıkken mama, dede, baba gibi kelimeler söylemeye başlayan çocuğun nörolojik gelişiminin normal olduğunun düşünüldüğünü belirten Dr. Eynallı, bu çocuklarda yürüme için 18 aya kadar beklenebileceğini ancak çocuk bir yaşına gelmiş olduğu halde halen desteksiz oturamıyor, tek kelime söyleyemiyor ve yürüyemiyorsa bu süreyi beklemeden çocuk nöroloji uzmanına başvurmak gerektiğinin altını çiziyor.

    KORUMACI AİLE YÜRÜMEYİ GECİKTİRMEDE ETKİLİ
    Genetik yapı, kilo-boy oranları, çocuğun erken doğması gibi birçok faktör çocukta bir anormallik olmaksızın yürümenin gecikmesine yol açabiliyor. Ailenin aşırı korumacı tavrı, çocuğa fırsat verilmemesi veya yeterince cesaretli olmaması gibi basit nedenler de yürümenin gecikmesine neden olabiliyor. Bunun yanı sıra kas hastalıkları, metabolik rahatsızlıklar, hipoksik iskemik ensefalopati ve erken doğum gibi nedenler de yürümeyi geciktirebiliyor. Yürümeye başlayan çocukların, sonrasındaki altı-sekiz hafta boyunca ayakkabısız yürümesi önem taşıyor. Bu, yürümenin ve koşmanın öğrenilmesi safhasında çocukların ayaklarıyla dokundukları yeri hissetmeleri sayesinde öğrenmesine yardımcı oluyor.

    Yürüteç kullanmalı mı?
    Dr. Saliha Kopan Eynallı, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Hayır çünkü yürüteç, kaslarının eşgüdümü çok uygun olmadan çocuğun yer değiştirmesine olanak sağlıyor. Ev kazalarına zemin hazırlıyor, çocukları parmak ucunda yürümeye alıştırıyor. Yürüteç çocuğun bağımsız hareket etme becerisini geciktireceği için kullanılmaması gerekiyor. Bunun yerine, çocuğun yürümeyi kendisinin keşfetmesi için desteklenmesi önem taşıyor.”

    Ayşegül Uyanık Örnekal
    Formsanté 2016 – Mayıs sayısı