Etiket: yüksek kan basıncı

  • 11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası

    11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası

    Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir. Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram (yaklaşık 1 çay kaşığı) iken, Türkiye’deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 18 gramdır. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür.

    Hiç tuz ilave etmeden besinlerin içindeki tuzlardan dahi bu miktarı karşılamak mümkündür. Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır.

    Ayrıca aşırı tuz tüketiminin sadece yüksek kan basıncı nedeni olmakla kalmayarak günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.

    Fazla tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını da artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Kemiklerden kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır.

    • Tuzu gereğinden çok aldığımızda, kandaki tuz miktarı artar ve susarız. Sonuçta su içme gereği duyarız.

    • İçilen su ile birlikte fazla tuz, idrarla, terle dışarı atılır. Ancak böbreklerde, karaciğerde bozukluk olursa, tuz dışarı atılamaz. Kanda miktarı artar ve suyu da çekerek vücudun belirli yerlerinde “ödem” denilen şişkinlikler oluşturur.

    • Aşırı terleyenlerde, ishalde ve günde 4 litreden fazla idrar çıkaranlarda tuz alımı artırılmalıdır.

    Tuzlu tatlara bağımlılık çocukluk çağlarından itibaren yavaş yavaş kazanılır. Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi olan 6. Aydan itibaren verilen besinlere 1 yaşına kadar kesinlikle tuz ilave edilmemeli, 1 yaş sonrasında ise minimum düzeyde kullanılmalıdır.

    TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMANIN YOLLARI

    Tuzu azaltmaya önce masaya tuzluk koymaktan vazgeçerek başlayabilirsiniz. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımı % 15 azaltılabilir.

    · Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz.
    · Tuzu kademeli olarak azaltınız.
    · Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcıları tuz yerine tercih ediniz.
    · Eğer hipertansiyon gibi sağlık probleminiz varsa, mutlaka satın aldığınız hazır ürünlerin etiketlerini okuyunuz. “Tuzsuz” ya da “tuzu azaltılmış” besinleri tercih ediniz.
    · Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, çeşni, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da çok nadir tüketiniz.
    · Tuz tüketimini azaltmak için işlenmiş gıdalar yerine, daha çok taze gıdalar, özellikle sebze ve meyve tüketiniz.
    · Daha az tuzlu olan ürünleri tercih edin. Mümkünse tuzu yemek tariflerinizden çıkarın.
    · Et, balık, tavuk, kuru baklagiller, süt, yoğurt, yumurta ve pirinç, makarna, yulaf ezmesi gibi daha az sodyum içeren ürünler tercih edebilirsiniz.
    · Maden suları kaynağına göre farklı miktarlarda çözünmüş halde yapısında; sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve alüminyum olmak üzere çok sayıda mineral ve doğal gaz içermektedir. Bu nedenle satın aldığınız maden sularının sodyum içeriğini etiketinden kontrol ediniz.

    11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası
    11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası
  • Yudum’la Hafif Ramazan Sofraları

    Hafifliği ve sağlığı geleneksel Türk mutfağıyla birleştiren Yudum Mısır Yağı, lezzetten ödün vermeden iftar sofralarına tat katacak hafif tarifler sunuyor. Soğuk buğday çorbası, lorlu ve kabaklı gül böreği, sarımsaklı yahni tarifleri, ramazan sofralarına hafiflik, sağlık ve lezzet katıyor.

    Tekli ve çoklu doymamış yağ oranları açısından zengin bir bitkisel sıvı yağ olan Yudum Mısır Yağı, damar sertliği riskini azaltıyor, yüksek kan basıncının ve kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde rol oynuyor. Mısır Yağı, A, B, E, K vitaminleri ve zengin mineral yapısıyla enerji verici özelliğe sahip mısır bitkisinin doğal yağ içeren tohumlarından elde ediliyor.

    Yudum Mısır Yağı’ndan Hafif Ramazan Tarifleri

    Soğuk Buğday Çorbası (4 kişilik)

    Malzemeler:
    Aşurelik Buğday 2 su bardağı
    Yoğurt 4 su bardağı
    Su 4 su bardağı
    Yumurta 1 adet
    Taze Fesleğen 10- 12 yaprak
    Yudum Mısır Yağı 1 yemek kaşığı
    Tuz

    Yapılışı: Buğdayları bir gece önceden ıslatın, ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yoğurt ve suyu çırparak ayran yapın ve içine yumurtayı ekleyin. Haşlanmış buğdayın üzerine ayranı yavaş yavaş dökün. Ocağa koyun orta hararette kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca altını kısın, 5-10 dakika daha pişirin. Soğuyunca ince doğranmış fesleğenleri ekleyin. Tuzunu koyun, üzerine yağ gezdirin ve servis yaparken fesleğen yaprağıyla süsleyin.

    Lorlu ve Kabaklı Gül Böreği (Tahinli Yoğurt Sos İle) (4 kişilik)

    Malzemeler:
    Yufka 2 adet
    Yumurta 1 adet
    Yudum Mısır Yağı 1/2 su bardağı
    Süt 1/2 su bardağı
    Lor peyniri 350 gr
    Kabak 2 adet
    Tuz
    Karabiber

    Sos için:
    Tahin 1 kahve fincanı
    Yoğurt 1 su bardağı
    Yudum Mısır Yağı 1 tatlı kaşığı

    Yapılışı: Kabağı rendeleyin, loru kabakla karıştırın, tuz ve biber ekleyin. Ayrı bir kapta yumurta, süt ve Yudum Mısır Yağı’nı iyice çırparak karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye keserek dört adet yarım ay elde edin. Yarım ayların düz tarafı size gelecek şekilde masaya koyun. Yufkanın her tarafına sıvı karışımdan sürün, düz kenar boyunca kabaklı lorlu karışımdan koyun ve rulo halinde sarın. Rulo yufkanın bir ucundan tutarak sarmal şeklinde döndürüp gül haline getirin. Yağladığınız tepsiye börekleri dizin, 175 derecede ısıtılmış fırında, böreklerin üzeri altın sarısı olana kadar pişirin. Sos için tahin, Yudum Mısır Yağı ve yoğurdu birbirine yedirerek karıştırın. Böreğin üzerine sürün veya yanında servis yapın.

    Sarımsaklı Yahni (4 kişilik)

    Malzemeler:
    Soğan, halka doğranmış 200 gr
    Yudum Mısır Yağı 2 çorba kaşığı
    Kuzu eti, 2-3 cm küp şeklinde doğranmış 800 gr
    Sarımsak, soyulmuş 30 diş
    Üzüm sirkesi 2 çorba kaşığı
    Karabiber ½ çay kaşığı
    Kimyon ½ çay kaşığı
    Tuz

    Yapılışı: Tencerenin dibine kuzu etlerinin yarısını koyup üzerine bir kat sarımsak dizin ve geri kalan etleri de ekleyin. Ayrı bir kapta Yudum Mısır Yağı’nda pembeleştirdiğiniz soğanlara sirke, karabiber, kimyon ekleyin, tencereye ilave edin. Etin üzerini geçecek kadar su koyun. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın. Etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu ekleyip, servis edin.

    YUDUM_Ramazan_Monusu

  • Yudum’un hafifliği mısır yağıyla buluşuyor…

    Türkiye’nin lider ayçiçekyağı markası Yudum, şimdi de Yudum Mısır Yağı’nı piyasaya sunuyor. Mısırın sağlığını Yudum’un hafifliğiyle buluşturan Yudum Mısır Yağı sayeside artık sofralar sağlıklı, lezzetli ve hafif yemeklerle buluşuyor.


    Tekli ve çoklu doymamış yağ oranları açısından zengin bir bitkisel sıvı yağ olan Yudum Mısır Yağı, damar sertliğini önlüyor, yüksek kan basıncının ve kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde etkin rol oynuyor. Lezzetiyle fark yaratan Yudum Mısır Yağı, et yemeklerinin yanı sıra, hamurişleri, pilav, makarna ve çorbalarda da rahatlıkla kullanılabiliyor.

    Mısır Yağı, A, B, E, K vitaminleri ve zengin mineral yapısıyla enerji verici özelliğe sahip mısır bitkisinin doğal yağ içeren tohumlarından elde ediliyor.


    yudum_misir_yagi