Etiket: yılbaşı diyeti

  • 2020 Yılbaşı Ertesi Gün Diyeti Nasıl Olmalıdır?

    2020 Yılbaşı Ertesi Gün Diyeti Nasıl Olmalıdır?

    2020 Yılbaşı gecesi herkes ölçüyü bir fazla kaçıracak. Daha sonra pişman olmamak adına bir günlük diyet uygulayabilirsiniz. 2020 Yılbaşı ertesi gün diyeti nasıl olmalıdır?

    İzmir’de özel hastanede görevli diyet Uzmanı Seda Uşarer, yılbaşı gecesi bol miktarda yüksek yiyecek ve içecek tüketildiğine, sabah ise alınan fazla kaloriler nedeniyle pişmanlık yaşandığına dikkat çekerek, bu ruh halinde olanlar için ‘ertesi gün diyeti’ önerdi. Uşarer, “Yeni yılın ilk günü protein ağırlıklı kahvaltı yapın, bu, akşam alınan alkolün yakılmasını hızlandırır. Mutlaka 90 dakika yürüyün ki bir gece önce aldığınız kaloriler yağa dönüşmesin” dedi.

    2020 Yılbaşı Ertesi Gün Diyeti Nasıl Olmalıdır?

    Tüm olumsuzlukların, mutsuzlukların 2019’da kalması dileğiyle 2020’i karşılamaya hazırlanırken, ‘yılbaşı gecesi fazla kaçırdım‘ diyeceklere, İzmir Kent Hastanesi Diyetisyeni Seda Uşarer, yılın son günü ve ilk günü için beslenme programı çıkardı. Uşarer, yılın son günü olan 31 Aralık’ta öğün düzeninin yine kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak yapılmasını, sıkı ve sağlıklı bir kahvaltıyı hafif bir öğle yemeğinin takip etmesi gerektiğini söyledi. Gün boyu su içilmesinin önemine dikkat çeken Uşarer şu önerilerde bulundu:

    yılbaşı sonrası diyeti
    yılbaşı sonrası diyeti

    “Yeni yıla evde girecekseniz yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterin. Yemekten önce bir avuç kadar çiğ fındık, badem ile bir adet taze meyve ya da sütlü kahve gibi seçimler nefsinizi köreltebilir. Ana yemek öncesi peynirli salata, ızgara sebze ya da zeytinyağlılar ile başlangıç yapılabilir. Yılbaşının vazgeçilmez lezzeti hindi etidir. Hindinin yanında pilav, püre, çorba ya da ekmekten birini seçmeniz fazla karbonhidrat almamanızı sağlar.

    Eğer yemekten sonra tatlı ya da meyve tüketilecek ise karbonhidrat grubundan küçük porsiyonlar almanızı tavsiye ederim. Tatlı olarak cevizli kabak tatlısı, fırında armut-ayva tatlısı ya da meyve, dondurma da olabilir. yemek sonrası fazla kalori almamak için salatalık, havuç, biber gibi taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.

    Bir başka alternatif; tuzsuz fındık, badem, ceviz, yaban mersini, kuru üzüm gibi kuruyemişler ya da 1 kase patlamış mısır tüketebilirsiniz. Yılbaşı gecesi ev dışındaysanız daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz mekanda açık büfe ya da limitsiz içki ve meze gibi seçenek sunan yerlerden uzak durmalısınız. Bu gibi durumlarda sadece yemeğe odaklanmayın. Sağlıklı düşünüp doğru karar vermek gerekiyor.

    Ana yemek olarak hindi, tavuk, balık veya kırmızı eti yanında salata ardından küçük porsiyonlarda tatlı ya da meyve yenilebilir. Yeni yıl sabahı kendinizi kötü hissetmek istemiyorsanız alkolü kontrollü tüketin. Önerim hem ortama uyum sağlamak hem de yemeğin tadını çıkarmak için alkol tercihinizin şarap olmasıdır. Şarap; votka, viski, rakı, rom ya da kokteyllere göre daha düşük kalorilidir.”

    Yılbaşı diyeti
    Yılbaşı diyeti

    Yılbaşı Ertesi Günü Protein Tüketin

    Uşarer, yeni yılın ilk gününde öğünlerde proteine ağırlık verilmesini önererek, “2014’ün ilk günü protein ağırlıklı kahvaltı yapmanız akşam aldığınız alkolün yakılmasını hızlandıracaktır. Mümkün olduğu kadar ekmek, simit, poğaça, boyoz gibi kötü karbonhidratlardan uzak durmanız gerekiyor. Geç kahvaltı olacağı için öğle yemeği atlanabilir.

    Sadece 1 meyve ve çiğ fındık veya bademin olduğu bir ara öğün yapılmalıdır. Akşam yemeğinde ise ızgara ve salata şeklinde olabilir. Gün boyu yaklaşık 3 litre su içilmelidir. Suyun yanında bitki çaylarından özellikle yeşil çaydan destek alabilirsiniz. Bu arada mutlaka 90 dakikalık yürüyüş yapmanız bir gece önce aldığınız kalorilerin yağa dönüşmesini engelleyecektir” diye konuştu.

    İlgili Konular;

  • Yılbaşı gecesi diyet olmaz!

    Yılbaşı gecesi diyet olmaz!

    Yılbaşı sofrasında neyi ne kadar tüketeceksiniz? Meyve mi yiyeceksiniz, tatlı mı? İkisinden de yeme şansınız var mı? Cevapları yazımızda…

    DENGELİ SOFRA KURUN

    Sofra kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri besin dengesinin korunmasıdır. Sıklıkla atlanan bu nokta aslında geceyi kurtaracak kısımdır. Çünkü tamamı karbonhidrat ağırlıklı olan bir sofra sağlıklı değildir. Ayrıca bu kadar çok karbonhidrat tüketmek kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu yüzden tüm besin gruplarından azar azar yemek en doğrusu olacaktır.

    TUZA DİKKAT!

    Yılbaşı gecesi en çok tüketilen yiyeceklerden biri de kuruyemiş olur. Kuruyemişlerdeki tuz miktarını düşünüp yemeklerinize çok fazla tuz koymayın. Kısa süre içinde aşırı tuz alımı yüksek tansiyon problemi olan kişilerde problem yaratabilir. O gün rutin kullandığınız ilaçlarınızı da mutlaka alın. Hatta hekiminize danışıp o akşam fazla
    kaçırma ihtimalinizin olduğunu söyleyip tansiyon ya da şeker yükselmesi durumunda alınacak tedbirleri sorun.

    TATLI MI, MEYVE Mİ?

    Yemekten sonra tatlı mı yoksa meyve mi yiyeceksiniz? Hem meyve hem de tatlı yemek istiyorsanız iki
    çeşitten de azar azar yiyebilirsiniz. Ya da birini diğerine tercih edeceksiniz. Karar sizin. Bu arada su içmeyi de ihmal etmeyin. Gün içinde 1-2 litre su için. Aynı şekilde akşam yemeğinden sonra da 1-2 litre daha için.

    KAHVALTIYI ATLAMAYIN

    Akşam çok yiyeceğim diyerek kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin. Yumurta alerjiniz yoksa omlet ya da menemen tarzı bir kahvaltı sizi tok tutar. Yanına olabildiğince mevsim yeşilliklerinden eklemeyi de ihmal etmeyin. Öğlen öğününüzü de atlamayın. Sebze ve yoğurt tercih edin. Ancak sabah kahvaltısı ve öğle yemeği sizi akşam kadar tutmaz o yüzden ikindide mutlaka tost ve ayran tüketin. Bu sizin akşam yemeğinde abartmanızı engeller.

    SAĞLIKLI YILBAŞI SOFRASI 

    Yan yana yazılan yiyecekler aynı besin grubundandır. Her birinden 1 -2 tercih yapmanız gecenizin güzel geçmesini sağlayacaktır.

    19.00-01.00 arası

    Başlangıçlar

    Peynir veya pastırma veya salam

    Zeytin veya kuruyemiş (Mümkünse tuzsuz)

    Ara Sıcak

    Börek veya patates salatası

    Ana Yemek

    Köfte veya tavuk veya hindi

    İç pilav veya bulgur veya kısır

    Salata sebzeli mezeler

    Maden suyu

    Su

    Tatlı

    Kabak tatlısı veya Ayva Tatlısı

    Karışık meyve salatası

    (Seren AKSÜS / Akşam GAZETESİ)

  • Yılbaşı diyet listesi ve öneriler

    Yılbaşı diyet listesi ve öneriler

    Yılbaşı partisinde gönlünüzce eğlenmek ama en çok da güzel ve formda görünmek istiyorsunuz. Ancak fazla kilolarınız bu hayalinizin gerçek olmasına engel oluyor. Siz yine de pes etmeyin. 2013 yılbaşı diyet önerileri ve diyet listesi yazımızda sizlerle…

    Yılbaşı Gecesi İçin Pratik Öneriler:

    • 2013’e merhaba diyeceğimiz bu gecede bir değişiklik yapın ve yeni yıla sağlıklı beslenerek girin.
    • Menünüzü önceden planlayın. Birkaç gün önceden yiyeceklerinizi ve içeceklerinizi belirleyin, yılbaşı alışverişinizi de buna göre yapın. Gereğinden fazla miktarda besin ve içki satın almayın. Bu sayede farkına varmadan tüketeceğiniz yiyecek ve içecek miktarını kontrol altına almış olacaksınız.
    • Menüyü planlarken; menünün dengeli dağılmasına,sağlıklı hazırlanmasına dikkat edin. Menüde, 4 ana besin grubundan da besin bulunsun. (1- Et ve et ürünleri 2-Süt ve süt ürünleri, 3- Tahıllar, 4- Sebze ve meyveler)
    • Çok yağlı besinlerden  (kuruyemişler, yağlı besinler, kremalı yemekler, kuruyemişlerden..), kızartmadan, katkı maddeleri içeren şarküteri ürünlerinden uzak durun.
    • Böylece 2013’e şiş bir karınla merhaba demezsiniz. Gecenin ilerleyen saatlerinde sindirim sorunu yaşamazsınız.Ertesi gün yediklerinizden dolayı pişman olmaz ve kendini 1 gecede kilo almış biri gibi hissetmezsiniz.
    • Yılbaşı sofrasına en geç 20:30 gibi oturmaya çalışın ki; ana yemeğiniz 22:00 gibi bitmiş olsun. (Bu saat yatış saatinize de bağlı olarak değişebilir). Bu saatten sonra taze ve kuru meyve, süt ürünleri, sütlü veya meyveli tatlılar haricindeki besinleri mümkün olduğunca tüketmeyin.
    • Yılbaşı gecesinde yemek süresi normalden çok daha uzun sürer bu nedenle yemek yeme hızınıza dikkat edin. Yemekleri yavaş yavaş ve iyice çiğneyin, yemeğe sık sık ara verin. İçki tüketecekseniz, aynı şekilde küçük yudumlar halinde ve ara vererek içmeye özen gösterin. Böylece tüketim miktarını da azaltmış olursunuz.

    Alkol, Kuruyemiş ve Meze Tüketiminize Dikkat Edin!

    • Az yağlı(tercihen zeytinyağı) ,yoğurtlu, haşlanarak veya ızgara şeklinde hazırlanmış mezeleri tercih edin.
    • Mayonez veya krema gibi çok çabuk bozulan besinleri içeren, kızartılarak hazırlanmış, hazırlandıktan sonra birkaç gün bekletilmiş mezelerden kesinlikle uzak durun. Aksi halde gecenin kalan yarısını hastanede geçirmek zorunda kalırsınız.
    • Alkol bol miktarda kalori içerir. Yılbaşı gecesi içmeyeceğim de ne zaman içeceğim diyorsanız,haklısınız . Ancak formunuza da özen gösteriyorsanız bu zihniyetten uzaklaşın ve aşırıya kaçmayın. Örneğin içeceğiniz şarapsa,1-2 kadeh, rakıysa 1-2 duble olsun.
    • Yılbaşı gecesi bol miktarda kuruyemiş tüketilir.Çok tuzlu ve kavrulmuş kuruyemişlerden uzak durun.Beyaz leblebi diğer kuruyemişlere göre iyi bir seçenek olacaktır, tercih edebilirsiniz. Bunun haricinde; fındık,badem,kuru üzüm,kuru erik, kuru kayısı,kuru dut da tüketebilecekletiniz arasında ancak aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

    2013 Yılbaşı Diyet Listesi

    Bir haftalık yılbaşı diyet programı ile vücudunuzu dirençsiz bırakmadan 2 kg zayıflayacaksınız. Üstelik bireysel özellikleriniz ve egzersize bağlı olarak 3 kg. zayıflamanız da mümkün. Beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak’a göre, daha fazla kilo vermek istiyorsanız, bu diyeti 2-3 hafta uygulayabilirsiniz. Ancak daha sonra metabolizma hızınız kendini bu beslenme tipine adapte edeceği için kilo vermeniz yavaşlar ve sonrasında da durma noktasına gelir. Dolayısıyla bir aydan sonra yeni bir diyet programını uygulamanızda fayda var. Ancak bu programın da karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde içermiş olmasına dikkat edin! Sağlıklı ve doğru diyet hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Dilara Koçak’ın yeni çıkan “Dilara Koçak ile İyi yaşam” adlı kitabından da faydalanabilirsiniz.

    PAZARTESİ
    Kahvaltı: 2 yemek kaşığı yağsız labne peynir, 1 dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık
    Ara öğün: 2 kuru kayısı ve 2 ceviz
    Öğle yemeği: 1 su bardağı haşlama makarna, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 30 gr yağsız beyaz peynir
    Ara öğün: 1 kutu meyveli yağsız yoğurt
    Akşam yemeği: 200 gr. ızgara balık veya 150 gr tavuk ızgara, salata
    Ara öğün: 1 adet mandalina ve 1 adet portakal

    SALI
    Kahvaltı: 1 yumurta ile yapılmış bol sebzeli menemen, 1 dilim tam buğday ekmek, domates, salatalık, yeşil biber, 5 adet zeytin
    Ara öğün: 1 kivi veya 1 elma
    Öğle yemeği: 80 gr diyet ton balığı, 1 dilim ekmek, salata
    Ara öğün: 1 dilim peynir, 2 kepekli grisini
    Akşam yemeği: 1 adet az yağlı kabak dolma (pirinç yerine bulgur daha iyi bir seçim olur), salata, 1 kase yoğurt
    Ara öğün: Yarım nar

    ÇARSAMBA
    Kahvaltı: 1 parmak az yağlı dil peyniri, 1 dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, maydanoz, yeşil biber
    Ara öğün: Yarım paket diyet bisküvi
    Öğle yemeği: 1 kase mercimek çorbası, 1 tabak kıymalı sebze, 1 kase yoğurt, salata
    Ara öğün: Yarım muz, 10 adet fındık
    Akşam yemeği: 150 gr ızgara tavuk, salata, sote veya haşlama sebze
    Ara öğün: 1 adet kivi ve 1 adet elma

    PERŞEMBE
    Kahvaltı: Kepekli yağsız tost, yeşil biber, domates
    Ara öğün: 2 adet mandalina
    Öğle yemeği: 1 tabak etsiz sebze yemeği, 1 dilim ekmek, salata, 200 gr light yoğurt
    Ara öğün: 3-4 adet kestane ve 2 adet kuru kayısı
    Akşam yemeği: 5 yemek kaşığı bulgur pilavı, salata, buharda brokoli, yağsız yoğurt ile yapılmış 1 kase cacık
    Ara öğün: 1 adet portakal

    CUMA
    Kahvaltı: 125 gr probiyotik yoğurt, 3 adet ceviz, 2 adet kuru kayısı
    Ara öğün: 1 adet kivi veya 1 adet elma
    Öğle yemeği: 1 kase mercimek çorba, salata, 150 gr ızgara et veya köfte
    Ara öğün: Yarım simit, 2 light karper peyniri
    Akşam yemeği: 6 yemek kaşığı az yağlı sebze yemeği, 1 dilim ekmek, 200 gr yoğurt, salata
    Ara öğün: 1 adet elma veya 1 adet portakal

    CUMARTESİ
    Kahvaltı: Yarım simit, yeşil biber, domates, 50 gr az yağlı kaşar
    Ara öğün: 2 adet kuru kayısı
    Öğle yemeği: Salata, 50 gr beyaz peynir, 2 yemek kaşığı mısır
    Ara öğün: 1 adet elma, 2 adet ceviz
    Akşam yemeği: 150 gr ızgara köfte, salata, 4 yemek kaşığı piyaz
    Ara öğün: 2 adet mandalina

    PAZAR
    Kahvaltı: 1 yumurta, 1 dilim tam buğday ekmeği, domates, salatalık, 5 adet zeytin, 1 dilim az yağlı peynir
    Ara öğün. 1 adet mandalina
    Öğle yemeği: Sütlü kahve ve 1 dilim yağsız kek veya 1 kase sütlü tatlı
    Ara öğün: 1 adet elma, 1 adet mandalina
    Akşam yemeği: 6 yemek kaşığı kıymalı mercimek, 1 kase yoğurt, salata
    Ara öğün: 1 adet armut

    Koruma programı
    Diyetin ardından uygulayacağınız korunma programında, her besin grubundan besinler tüketerek, her gün yeterli ve dengeli oranda beslenmelisiniz. Ancak günlük miktarları biraz artırarak enerji açığının oluşmasını önlemeniz gerekiyor. Böylelikle kilo vermez, aynı kiloda kalırsınız. Beslenme programınıza haftada 1-2 gün sütlü tatlı ilave edebilir, egzersiz yapıyorsanız kalori alımını biraz daha artırabilirsiniz.

    Diyet yaparken…
    – Her gün 8-10 bardak su için. Günde bir bardaktan fazla diyet içecek tüketmeyin.
    – Salatalara her öğün sadece 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edin.
    – Salatalık, domates, biber, maydanoz, nane, kereviz sapı, marul gibi çiğ sebzeleri, diyet boyunca her zaman isteğiniz kadar tüketilebilirsiniz. Sebze yemeği ve kurubaklagil yemeğinde et yoksa, 1 kilo sebzeye 2 çorba kaşığı zeytinyağı eklemeniz yeterli. Yemeğiniz etli ise yağ ilave etmeyin. Programı uygularken porsiyonları kesinlikle eksik yemeyin ve ara öğünleri atlamayın.
    – Bir porsiyon et veya tavuğun miktarı yaklaşık 150 gr. olmalı. Bunun için, örneğin 3-4 köfte yemeniz yeterli. Balık tüketimini de 200 gramla sınırlandırmalısınız.
    – Düzenli olarak egzersiz yapın.