Etiket: yeşil muz

  • Yeşil Muzun Faydaları Nelerdir? Yeşil Muz Zararlı Mıdır?

    Yeşil Muzun Faydaları Nelerdir? Yeşil Muz Zararlı Mıdır?

    Muzun yeşil olarak tüketilmesi ülkemizde fazlaca tercih edilmese de aslında oldukça yararlıdır. Genellikle marketlerde ve manavlarda olgunlaşmış ve sararmış muzlara rastlamamız bizi muzun bu şekilde tüketileceğine kanaat getirmemize sebep olmuştur. Ancak yeşil muz daha uzun süre tok tutması ve sararmış muzlara göre daha lifli yapıya sahip olması ve sindirim sistemine olan yararı sebebiyle beslenme uzmanları ve diyetisyenlerce tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

    Yeşil Muz Zararlı Mıdır?

    Yeşil muz yenir mi sorusu ve yeşil muzun zararlı olduğu düşüncesi doğru bilinen yanlışlardandır. Dünyada en çok tüketilen meyvelerden olan muz hem yeşil olarak hem de olgunlaşmış olarak tüketilmektedir. Yeşil muzun tüketilmesi aşırıya kaçmamakla birlikte sindirimi destekleme özelliğine sahiptir. Yıpranan ve yorgun kasların hızlı bir şekilde onarılması yine yeşil muzun içerdiği enerji ve besin değerleri ile sağlanmaktadır.

    Yeşil muzun tüketilmesi sırasında aşırıya kaçılması;

    • Karın ağrısı,
    • Kilo artışı,
    • Diyabet

    Gibi rahatsızlıklara yol açtığı düşünülse de her gün bir adet yeşil muz tüketmek zarardan çok sağlığınıza fayda sağlayacak ve kabızlık ve bağırsak sisteminizin doğru çalışmasına yardımcı olacaktır. Yeşil muz kızartması da meyve ile arası olmayan ancak tatlı severlerin damak tadına hitap eden bir alternatiftir. Yeşil muzun kızartılarak tüketilmesi tadında değişikliğe sebep olmamakta ve bal ve süt ile zenginleştirilen muz oldukça yararlı bir besin olarak mutfaklarda kullanılmaktadır.

    Yeşil Muzun Faydaları Nelerdir? Yeşil Muz Zararlı Mıdır? | 1

    Yeşil Muzun Sağlığa Olumlu Etkileri Nelerdir?

    İçerdiği bol miktarda karbonhidrat ve enerji sağlayıcı işleviyle yeşil muz kalori olarak 100-150 arası kalori değerine sahiptir. Ağır ve yoğun tempolu işlerden sonra tüketilen yeşil muz kasların onarılmasında aktif olarak görev almakta ve vücuda direnç sağlamaktadır. Olgunlaşmamış yeşil muz kilo kontrolünün sağlanmasında kan şekeri ve kolesterolün düşürülmesinde de aktif olarak rol almaktadır. Bunlardan başka yeşil olarak tüketilen olgunlaşmamış muz;

    • B-6 vitamin ihtiyacının karşılanmasında ve hemoglobin proteinin üretilmesinde,
    • Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenlemesinde,
    • Tok tutma özelliği ile kilo vermenizi kolaylaştırmada,
    • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve kan değerlerinizin normal düzeyde korunmasında,
    • Mide rahatsızlıkları, gastrit gibi hastalıkların önlenmesinde,
    • Kalp ritmi bozuklukları ve hipertansiyon hastalılarının iyileştirilmesinde

    Vücuda sağladığı yararlar ile bilinen yeşil muz iyi bir enerji kaynağıdır. Yeşil muzda olgunlaşmış muza göre daha fazla bulunan yüksek miktardaki potasyum maddesi beynin fonksiyonlarının sağlıklı olarak işlev görmesine ve kan basıncının dengelenmesine yarar sağlamakta kalp damar rahatsızlıklarında uzmanlar tarafından tüketimi teşvik edilmektedir.

    Evlendikten Sonra Neden Kilo Alırız ? Tıklayın !

    Nisan Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeliyiz ? Tıklayın !

  • Yeşil Muzun Faydaları Ve Sağlığa Olumlu Etkileri

    Yeşil Muzun Faydaları Ve Sağlığa Olumlu Etkileri

    Yeşil muz, sarı muzun olgunlaşmamış halidir. Yeşil muzun faydaları, sağlığa olumlu etkileri makalemizde bu muzun sağlığımıza olan etkiletinden bahsettik. Yeşil muzun çeşitli tüketim şekilleri vardır, kabuğunu soyar soymaz yiyebileceğiniz gibi, haşlayıp, kızartıp da yiyebilirsiniz. (Bu uygulamalar bizim yemek kültürümüzde görülmüyor, yabancılar yeşil muzu genelde böyle yemeyi tercih ediyor) Yeşil muz, lif, vitamin ve mineral gibi besin değerleri açısında için iyi bir kaynaktır, kan şekerini kontrol etmenize yardımcı, kilonuzu korumanızı sağlayan, kötü kolestrolü düşüren nişasta içerir.

    Dirençli nişasta deposudur
    Dirençli nişasta, sindirim sistemindeki enzimler tarafından bozulamadığından, nişastadan çok, lif gibi özelliklere sahip bir besin öğesidir.Lif ise bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını sağlayan, kötü kolestrolü düşüren, sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlayan mineralin adıdır. “Pacific Health Dialog.” dergisi 2010 yılında yayınlanan makaleye göre yeşil muz yük miktarda dirençli nişasta içerir.
    Beslenme programınıza yeşil muz gibi içerisinde dirençli nişasta bulunan yiyecekleri dahil ederek, kan şekerini kontrol altına alabilir, diyabet riskini azaltabilir ve kötü kolestrol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarını önleyebilirsiniz.

    Lif açısından iyi bir kaynaktır
    Dirençli nişasta deposu olmasının yanı sıra, muz, açısından da zengin bir meyvedir.
    1 su bardağı muz, 3,6 gram lif içerir, ki bu rakam günlük lif ihtiyacınızın %14’üne tekabül eder.Lif ayrıca diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Buna ek olarak, lifli gıdalar sindirimi yavaşlatır, uzun süre tok tutar ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

    Potasyum oranı yüksektir
    Olgunlaşmış sarı muzda olduğu gibi, yeşil muzda da potasyum potasyum minerali bol miktarda bulunur. 1 su bardağı haşlanmış yeşil muz 531 miligram potasyum içerir. Beslenmenize potasyumlu yiyecekleri yardım etmek, kan basıncı kontrolüne yardımcı olabilir. Amerikan Kalp Derneği, kalp sağlığı için günde 4700 miligram potasyum tüketmeyi öneriyor. Ancak, yüksek potasyumlu gıdalar herkes için güvenli değildir.
    Şayet kanınızdaki potasyum değerleri yüksekse yahut böbrek rahatsızlığınız varsa, yeşil veya sarı ne kadar muz yiyeceğinizi doktorunuza danışmalısınız.

    B-6 vitamini açısından zengindir
    Yeşil muz, ayrıca B-6 vitaminin de iyi bir kaynağıdır.
    1 su bardağı haşlanmış muz günlük b-6 ihtiyacınızın %39’unu karşılar.
    B-6 vitamini vücudunuzda 100’den fazla enzimatik reaksiyonda önemli bir rol oynar.
    B-6 ayrıca, bedene oksijen taşıyan hemoglobin proteinin oluşumu için de gereklidir.
    B-6’nın bir diğer fonksiyonu da kan şekerini kontrol etme özelliğne sahip olmasıdır.

    YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir