Etiket: Yeni doğan bebek

  • Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

    Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

    Yeni doğanlarda sarılık tedavisi çocuk uzmanları tarafından gerekli görülmesi halinde yatış verilerek gerçekleştirilmektedir. Yeni doğan bebeklerin büyük bir bölümünde gözlemlenen ve normal kabul edilen sarılık hastalığının görülme sıklığı %60 civarlarındadır. Kanda yer alan bilirubin maddenin artışından kaynaklanan bu hastalığın erken doğumlar görülme sıklığı artarak %80 dolaylarında gerçekleşmektedir.

    Bebeklerde Sarılık Derecesi Nedir?

    Bebeklerde sarılık derecesi kandaki bilirubin miktarına bağlı olarak tespit edilir. Bilirubin değerinin 5 mg/dl’yi geçmesi halinde sarılık teşhisi konmakla birlikte bilirubin oranı;

    • 5 ila 8 mg/dl arasında ise baş ve boyun bölgesi,
    • 8 ila 10 mg/dl arasında ise üst gövde,
    • 10 ila 13 mg/dl arasında ise alt gövde,
    • 13 ila 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklar,
    • 16 mg/dl ve sonrasında el ve ayaklar

    Sarararak sarılığın derecelerini oluşturur.

    Yeni Doğan Sarılığı Ne Kadar Sürer?

    Yeni doğan bebeklerde sarılık ne kadar sürer sorusuna tedavi sonrası en fazla 10 gün yanıtı verilebilir. Yaygın olarak doğumun 3. günü gözlemlenen sarılık belirtileri ile birlikte tedavi sürecinin başladığı sarılıkta prematüre doğumlarda hastalık doğumun 6. gününe kadar kendisini gösterebilmektedir.

    Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir? | 1

    Evde Sarılık Tedavi Edilebilir Mi?

    Hastane taburcu işlemlerinin ardından bebeklerde sarılık evde nasıl geçer yöntemlerini kullanarak bebeğinizin sarılığını iyileştirebileceğiniz gibi sarılık olma riskini de minimize edebilirsiniz.

    • Güneş ışınları bilirubin yakılmasını hızlandırır. Bebeğinize gün ışığına çıkarabilirsiniz.
    • Yetersiz beslenme sarılığın nedenleri arasında yer alır. Özellikle ilk haftalarda bebeğinizi sık sık emzirerek sarılık riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

    Sayılan yöntemler ile bebeğinizin sarılık olmasını önleyebilir ve sarılığını iyileştirebilirsiniz. Özellikle ilk 10 günlük süreç içerisinde bebeğinizi iyi gözlemlemeniz ve baş ve göz bölgelerindeki beyazlıklara sık sık bakarak sarılık oluşumunu ve iyileşme sürecini takip edebilirsiniz.

    Bebeklerde sarılık ve tedavisi Tıklayın !

    Bebeklerde neden sarılık görülür? Tıklayın !

    Bebeklerde Geçmeyen Sarılık Tıklayın !

    Prematüre ve sarılık Tıklayın !

    Tecrübeli Anneler Sarılık İle İlgili Bilgiler Tıklayın !

  • Yeni Doğan Bebeklerin Beslenmesi İçin Öneriler

    Yeni Doğan Bebeklerin Beslenmesi İçin Öneriler

    Bebeğinizi kucağınıza aldınız, oldukça heyecanlı olmalısınız? Peki ya yeni doğan bebeğinizi nasıl beslemeniz gerektiğini biliyor musunuz? Panik yapmayın hanımlar açıklıyoruz..

    Biliyoruz ki bebek en değerli parçanız. Dünyaya getirdiğiniz andan itibaren tüm sorumluluğu size ait. Anne olarak bebeğiniz için en iyisini yapmak istersiniz. İşte bu noktada bebeğinizi daha iyi besleyebilin diye yeni anneler için birkaç öneri paylaşmak istiyoruz.

    Yeni Doğan Bebeklerin Beslenmesi İçin Öneriler

    Okan Üniversitesi Hastanesi Neonatoloji – Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şenol Bozdağ, yeni doğan bebeklerin beslenmesi için önemli önerilerde bulundu.

    Yeni Doğan Bebeklerin Beslenmesi İçin Öneriler | 2

    İlk Yarım Saatte Emzirme

    Yeni doğan bebek bakımı kabul edelim ki kolay değil. Ancak anneler bu konuda sabırlı ve bilinçli olursa sorunsuz bir şekilde bu süreç atlatılır. Yeni doğan bebeğinizi ilk yarım saatte emzirmeniz gerekiyor. Çünkü biliyorsunuz ki bebeğiniz sürekli uyuma modunda olduğu için uykuya dalmak isteyecek. Yeni doğan bebeği uyandırmak ta kolay değil haberiniz olsun!

    Yeni doğan bebekler ilk zamanlarda 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekiyor. Eğer bebeğinizin uyuma saati 3-4 saati geçerse mutlaka uyandırıp emzirin. Yeni doğan bebeğiniz 2-3 haftalık olduğunda artık kendi kendine acıkmaya başlayacak.

    Yeni Doğan Bebeklerin Beslenmesi İçin Öneriler | 3

    Gaz Sorunları Olabilir

    Çoğu annenin şikayet ettiği noktalardan biri sütüm bebeğime yetmiyor düşüncesi. Uzmanımıza göre bebeğe doğru pozisyon verilirse sütün az, yetmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Anne adaylarının bu süreçte dikkat etmesi gereken nokta bol miktarda sıvı alması.

    Yeni doğan bebeğiniz zamansız ağlıyorsa nedeni gaz sancısı olabilir. 4-6 hafta arasında bu sorunu daha da artabilir. Peki ya ne zaman gaz sancısı geçiyor diyorsanız hemen açıklayalım; 3-4 aylık olduğunda bu sorunun azaldığını göreceksiniz. Anne olarak siz de gaz yapan yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor.

    Yeni Doğan Bebeklerin Beslenmesi İçin Öneriler | 4

    Yeni doğan bebeklerin beslenmesi hakkında sizin sormak istedikleriniz neler?

     

     

  • Kanguru bakımı yapılan bebekler daha zeki oluyor

    Kanguru bakımı yapılan bebekler daha zeki oluyor

    Yenidoğan bebekle sürekli ten teması kurulmasını öneren “kanguru bakımı, çocukların daha sağlıklı, daha zeki ve başarılı olarak yetişmesini sağlıyor

    “Paediatrics” dergisinde yayımlanan araştırma, kanguru bakımı uygulanan bebeklerin diğer bebeklere oranla zeka testlerinde yüzde 3,5 oranında daha yüksek puan aldıklarını gösterdi. Araştırmada, kanguru bakımı uygulanan bebeklerin, beyinlerinde daha yüksek gri madde hacmi bulunduğu tespit edildi.

    Kolombiya’da 1993 ve 1996 yılları arasında doğan 700’den fazla prematüre bebekle ilgili verilerin analiz edildiği araştırma, kanguru bakımı uygulanan bebeklerde erken ölüm oranının diğerlerine oranla daha az olduğunu da ortaya koydu. Araştırmacılar, erken ölüm oranını sürekli ten teması kurulan bebeklerde yüzde 3,5, diğerlerinde yüzde 7,7 olarak belirledi.

    KANGURU BAKIMI NEDİR?

    Uzmanlar, özelikle prematüre çocuklarda kanguru bakımının anne-çocuk ilişkisinin kurulmasına ve çocuğun gelişimine çok faydalı olduğunu belirtiyor. Kanguru bakımı, sakin bir ortamda annenin göğsüne çocuğun yatırılmasıyla bebek ile anne arasındaki tensel temasın sağlanmasıdır. Öncelikle kısa sürelerde başlanarak daha sonra bu süre giderek artırılabilir. Hastanelerde yenidoğan ünitelerinde yatan hemen hemen tüm bebeklere uygulanabilir.

  • Yeni doğan bebeklerin öpülmesi !

    Yeni doğan bebeklerin öpülmesi !

    Yeni doğan bebekleri ağız ve ağız çevresinden öpmek bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarıyor. Halk arasında ‘öpücük hastalığı’ olarak bilinen Ebstein Barr Virüsü (EBV) tarafından oluşturulan enfeksiyon bu şekilde bulaşıyor. Öpücük hastalığı ateş, membranlı faranjit, lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğer büyümesi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

    Antalya Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuru, öpücük hastalığının çocuklara bulaşmasının önüne geçmek için ‘bu bebek ne kadar tatlı’ diyerek öpmek isteyenlerin uyarılması gerektiğini söyledi. Kuru, hastalığın bulaşmasında en önemli etkenin tükürük olduğunu söyledi. Kuru, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Çevremizden çoğu kez şu sözü duymuşsunuzdur; ‘Öpmeye doyamadım, çok tatlı. İnsanın yiyesi geliyor!’ Oysa çocukları, sevgiden de olsa öpücüklere boğmak hiç de doğru değil, hele yabancıların, yani tanımadığımız kişilerin çocuğumuzu öpmesine izin vermek büyük bir hata. ‘Tanımadığım biri çocuğumu niye öpsün?’ diyebilirsiniz ama milletçe içimizdeki çocuk sevgisi, her şeyi yaptırıyor bize. Güzel bir bebek gördük mü, sokakta ya da herhangi bir mekanda yanına gidip, pat diye yanağına bir öpücük kondurabiliyoruz. Bu davranışla tükürükte taşınan ve son yıllarda bebekleri ve küçük çocukları da tehdit eden ‘Öpücük Hastalığına’ yakalandırıyoruz.”

    Kuru; hastalığın ateş, membranlı faranjit, lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğer büyümesine neden olabileceğini kaydetti. Bebek ve çocuklarda öpücük hastalığının bulaşmasının çocukla erişkin arasında yakın temas ya da dudaktan öpme ile bulaştığını vurgulayana Kuru, enfeksiyon yapan virüsün tükürükle taşındığını kaydetti.

    Kuru, şöyle dedi: “Bu çocuk dünya tatlısı diyerek ağız ve ağız çevresinden öpmeyelim. Anne ve babalar yakınlığı ne olursa olsun, çocuklarını kucağına alıp öpmeye kalkan herkesi de uyarmalı. Hastalık aniden veya yavaş olarak ateş, baş ağrısı, titreme, iştahsızlık ve kırıklıkla başlayıp, lenf bezlerinde şişme, şiddetli boğaz ağrısı ile devam edebilir. Ancak bu klinik tablo, hem şiddet hem süre olarak belirgin farklılıklar gösterebilir.Virüs, bebeklerde ateşi 39-40 dereceye kadar yükseltebilir.”

    CHA