Etiket: yaz ayları

  • Yaz Aylarına Hazırlık İçin Tüyolar

    Yaz Aylarına Hazırlık İçin Tüyolar

    Havaların ısınmasıyla birlikte fazla kilolarınız gözünüze batmaya başladıysa yaz aylarına hazırlık için derlediğimiz bu yazımıza bir göz atın!

    Kış aylarının aşırı yemek yeme istediğini geri çeviremediğimiz için geri dönüşü olan bu fazla kilolardan artık kurtulmalıyız.

    Peki ama nasıl diyorsanız sizler için bir fikrimiz var. Yaz aylarına hazırlık için şok diyetler yerine önerimiz sağlıklı beslenme. Unutmayınız ki en güzel ve en kalıcı diyet sağlıklı beslenme sonucu kilo verme işlemi.

    Şimdi sizlere yaz aylarına hazırlık için sağlıklı beslenme tüyolarını paylaşacağız.

    Yaz Aylarına Hazırlık İçin Tüyolar | 1

    Yaz Aylarına Hazırlık İçin Tüyolar

    Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, yaz gelirken uygulayabileceğimiz sağlık önerilerini paylaştı.

    -Yaz aylarına hazırlık için ilk tüyomuz bol su tüketmek, Günde en az 10-12 bardak su için.
    -Bol yürüyüş yapmaktan kimseye zarar gelmez. Vücudunuzu yaz aylarına hazırlamak için günde 30-45 dakika yürüyüş yapın.
    -Güne kahvaltı yapmadan başlıyorsanız vücudunuzu yaz aylarına hazırlayamazsınız. Gün boyu enerjik hissetmek için güne kahvaltıyla başlayın.
    -Günlük içtiğiniz kahve ve çayın haddi hesabı yoksa biraz dur demelisiniz. Çaydan kahveden aldığınız günlük kalori kilo almanıza zemin hazırlar.
    -Vücudunuzu yaz aylarına hazırlamak için ara öğünlerinizi iyi değerlendirin. Sık sık ama az az beslenin ve hep aynı şeyleri yemeyin.
    -Sofranızda ne kadar çok çeşit olursa o kadar iyi, Günlük almanız gereken besin miktarını ancak farklı yiyecek ve içeceklerden alabilirsiniz.

    Sizin önerileriniz neler?

  • Tatilin zehir olmaması için alınması gereken önlemler

    Tatilin zehir olmaması için alınması gereken önlemler

    Yaz aylarının, havada sıcaklıklarındaki artış ve nem oranının artmasından dolayı risk grubunu oluşturan hastalar açısından çok önemli olduğunu hatırlatan Avrasya Hospital Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram, özellikle yüzde 60’ın üzerindeki nemlilik oranının hastalarda oluşabilecek riskleri artırdığının altını çizdi.

    Türkiye nüfusunun yüzde 11’nin kalp ve damar hastalığı yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Bayram, hastaların tatile (deniz kenarı veya yayla) çıkmadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.

    Prof. Dr. Bayram, ‘’Uzun yola çıkmadan önce aracına bakım yaptırmayı ihmal etmeyenler, maalesef çoğu zaman kendilerini ihmal ederek sağlık kontrolü yaptırmamakta , kalp sağlığına gereken önemi ve özeni göstermemektedirler. Yüksek tansiyonu bulunan hastaların yarısında herhangi bir şikayetin olmaması, şeker hastalarında kalp krizinin ağrısız olabileceği, ani ölüme yol açan bazı doğumsal hastalıkların ancak hekim muayenesi ile belirlenebileceği dikkate alındığında, sağlık kontrollerinin ne derece önemli olduğu anlaşılmaktadır’’ dedi.
    TATİLİN ZEHİR OLMAMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI
    Tatilin amacının genel olarak bedenen ve ruhen dinlenmek, sıkıntı ve strese sebep olabilecek şeylerden uzaklaşmak, bedenen ve ruhen tazelendikten sonra işimize geri dönmek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bayram, tatilin bazen sağlık açısından zehir olabildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Bayram, ‘’ Alınacak olan çok basit önlemlerle önlenebilecek sağlık sorunları konusunda ihmalkâr davranıyoruz. Bazen çok basit önlemleri almamak o tatili bize zehir edebiliyor. Yaz aylarında yüksek sıcaklık ve neme bağlı olarak gelişebilecek kalp ve damar hastalıkları, tansiyondaki ani çıkış ya da düşüşler, beyin felçleri gibi hastalıkların meydana gelmesi bazen bu basit önlemleri almamamızdan kaynaklanabiliyor’’ dedi.
    SICAKLIK VE NEM BAZI GRUPLAR İÇİN ÇOK DAHA RİSKLİ
    Prof. Dr. Bayram, sıcak ve nemli havanın koroner arter hastalığı olanlar, yani kalp krizi geçirenler, balon-stent işlemi yapılanlar, by-pass hastaları, şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları, böbrek yetersizliği olanlar, beyin damarlarında tıkanıklık olanlar, felç geçirenler, kolesterol yüksekliği olanlar, ailesinde kalp hastalığı olanlar, kilo fazlalığı olanlar ve şişmanlar için çok daha riskli olduğunu ifade etti. Sedanter yani durağan bir yaşam sürenlerin, egzersiz ve spor yapmayanların ya da masa başında çalışanların da risk grubu içlerisinde yer aldığını belirten Prof. Dr. Bayram, alkol ve tütün mamullerini tüketenleri de sıcak havanın ciddi zararlar verebileceği kişiler arasında gösterdi.
    YAZIN OLUMSUZ ETKİLERİNE KARŞI UYARILAR VE ALINABİLECEK ÖNLEMLER
    Prof. Dr. Ali Bayram, yaz aylarının olumsuz etkilerini önlemek için alınabilecek başlıca önlemleri şu şekilde sıraladı :
    -Tatile çıkmadan önce mutlaka doktora gidin ve ve tüm sağlık kontrollerinden geçin. İlaçlarınızın yaza göre yeniden düzenlenmesi gerekebileceğini unutmayın.
    Güneş ışınlarının dik ve etkili olduğu saat 11.00-15.00 arası sokağa çıkmayın, denize girmeyin. Bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalırsanız süreyi kısa tutunuz. Şehirde yaşayanların sıcaktan daha fazla etkilendiğinizi unutmayın. Sık sık duş alın.
    -Aşırı fiziksel etkinliklerden uzak durun, hafif sporları tercih edin. Egzersizleri sabah erken veya akşam saatlerinde yapın. Her gün 4-5 kilometre veya bir saat yürüyüş kalp sağlığı için çok önemlidir.
    -Önerilen saatlerde 30-60 dakika yüzmek de iyidir. Ancak müsabaka ( yarışma) tarzında yüzmekten kaçınılmalıdır. Denize aç karnına girilmelidir. Cankurtaran olmayan plajlarda veya havuzlarda denize girilmemelidir.. Tedbirli olun, açıklarda yüzmek yerine kıyılarda yüzmeyi tercih edin, arkadaşsız, yalnız başınıza denize girmeyin. Vücudunuzun sesini dinleyin, en küçük bir şikayetiniz olursa aktiviteye ara verin.
    -Güneşte fazla kalmayın, kumda güneş banyosu yapmayın.
    -Terleme ile elektrolit kaybı ( özellikle sodyum) artar. Doktorunuzun önerilerini dikkate alarak tansiyonunuz yüksek değilse bolca tuzlu ayran için.
    -Alkol ve uyuşturucu kullanımı sıcağın etkisini daha da artırmaktadır. Vücut ıssını artırdığı ve beynin ısı dengesini düzenleyen termoregülasyon merkezinin bozulmasına sebep olduğu için çeşidi fark etmeksizin tüm alkollü içeceklerden , uyuşturuculardan ve yatıştırıcılardan uzak durulmalıdır. Alkol hem terlemeyi hem de idrar miktarını artırdığı için sıvı kaybı şiddetlenir.
    -Açık renkli, hafif, rahat, bol, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysiler tercih edilmelidir.
    -Hazmı kolay gıdalar tercih edilmeli, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Az ve sık aralıklarla yemeli, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir. Domates, havuç ve salatalık tercih edilmelidir. Ter ve idrar yoluyla kaybedilen Potasyum’ u karşılamak amacıyla kayısı tercih edilir.
    -Yaz aylarında günlük sıvı ihtiyacı 2-3 litreyi bulmaktadır. Doktorunuz tarafından
    aksi söylenmedikçe düzenli ve bol su için. Günde en az 8 bardak su içilmelidir. Şeker hastalığı olmayanlar kavun-karpuz gibi bol su içeren gıdaları fazlasıyla tüketebilirler. Çay ve kahveyi fazla içmeyin. Soda ve maden suyu ölçülü tüketilmelidir. Aşırı miktarda soda ve maden suyu tüketilmesi tansiyonu yükseltebilir, kalp yetersizliğine neden olabilir, mevcut yetersizliği artırabilir. Sakıncası yoksa, terlemeyle oluşan sıvı ve mineral (özellikle sodyum) gereksinimini karşılamak amacıyla günde 1-2 şişe maden suyu içilmelidir.
    SICAK HAVA İLAÇ KULLANIMINI ETKİLER Mİ?
    Aşırı sıcak ve nemin metabolizmayı etkilediğinden ilaç etkinliğinin de değişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Bayram, ‘’Tansiyon yüksekliği, kalp yetersizliği gibi nedenlerle idrar söktürücü ilaç kullanan hastalar yazın daha dikkatli olmalıdır. Aşırı terleme nedeniyle , idrar söktürücü ilaç ihtiyacı azalır. Bu gibi ilaçları kullananlar yeterli ölçüde sıvı almadıklarında tansiyon düşüklüğü ve böbrek fonksiyonlarında azalma tehlikesine maruz kalırlar. Kalsiyum kanal blokeri kullananlarda ayaklarda, bilek etrafındaki ödeme yani şişkinlikler gelişebilir, mevcut şişkinlik artabilir. Bu durumda tuz alımı daha da kısıtlanmalıdır’’ dedi.
    YAYLAYA ÇIKANLARIN DA DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR
    Prof. Dr. Bayram, ülkemizde yaz tatili tercihi konusunda yaylacılığın da oldukça önemli bir noktada olduğunu vurguladı. Ancak yaylada yaz tatili yapmayı planlayanların da oldukça dikkatli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bayram, ‘’Deniz seviyesinden yükseldikçe havadaki oksijen miktarı azaldığı için
    kalp-damar hastaları, yüksek tansiyonlular, felç geçirenler, yaşlılar, akciğer rahatsızlığı olanlar son derece dikkatli olmalıdır. Bu hastalarda nefes darlığı, kalp krizi ve tansiyon yüksekliği görülebilir. Özellikle bu grup hastalar doktor kontrolünden geçmeden yaylaya çıkmamalıdır’’ ifadelerine yer verdi.

  • En Etkili Diyet

    En Etkili Diyet

    Yaz mevsiminin gelmesi ile yaz diyetleri de kadınlar için oldukça popüler olmaya başladı. Birçok insan; yaz boyunca uyguladığı etkili diyetler sayesinde kış boyunca aldığı fazla kilo ve yağlardan kurtulmayı hedefliyor. İşte, yaş gruplarına göre uygulanabilecek etkili yaz diyeti tavsiyeleri…

    Uzmanlar, bütün diyet programlarının başarıya ulaşması için diyet programının dışına asla çıkılmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

    13 ila 18 yaşları arasında ki gençler için yaz ayların da diyet yapmak pek fazla önerilmez. Fakat eğer illa diyet yapılması gerekiyor ise mutlaka spor destekli bir diyet yapılmalıdır. Fast-food ve benzeri besinleri tüketmeden genel de meyve ağırlıklı besin tüketilmesi gerekmektedir.

    18 ila 25 yaşları arasında ise; metabolizma ve sindirim sistemini çalıştıran diyetlerin yapılması oldukça önemlidir. Bu nedenle de marul, domates ve salatalık karışımı salataların tüketilmesi ve belli bir spor düzeni ile desteklenmesi oldukça önemli bir konu olmaktadır.

    25 ila 40 yaşları arasında yapılacak olan diyetlerde; un, yağ, tuz ve şekerin özellikle de hamur işlerinin tüketilmemesi gerekmektedir. Yani olabildiğince hafif bir beslenme şekli ile diyet yapılması gerekir. Bu nedenle de bol yeşillik, sebze ve meyve tüketimine önem verilerek; gün içerisin de 20 – 25 dakika kadar yürüyüş yapılması oldukça faydalı olacaktır.

    Kısacası; eğer genç yaşlarda iseniz genel anlamda hafif beslenmeli ve spora önem vermelisiniz. Eğer yaşınız biraz daha ileri seviye de ise; yağ, un ve tuz gibi besinleri tüketmeden biraz daha fazla dikkatli hareket etmelisiniz.

    Etkili yaz diyetinin 1. günü

    Sabah: 1 fincan kahve, 40 gram bisküvi ya da 6 grisini
    Kuşluk: 1 küçük boy diyet yoğurt
    Öğle: Fasulye çorbası, ıspanak haşlaması, 60 gr. katı yumurta, 50 gr. kepek ekmeği
    İkindi: 1 kivi ya da portakal
    Akşam: Tavuklu yağsız salata, haşlanmış soğan, 50 gr. tavuk eti, 2 armut

    Etkili yaz diyetinin 2. günü

    Sabah: 1 fincan kahve, 6 grisini.
    Kuşluk: 1 adet küçük boy diyet yoğurt
    Öğle: Patlıcanlı makarna, turp salatası, 3 grisini
    İkindi: 1 elma
    Akşam: Fırın, ızgara ya da buğulama balık, haşlanmış taze fasulye, 3 grisini, 1 armut

    Etkili yaz diyetinin 3. günü

    Sabah: 1 fincan kahve, 3 dilim yağsız kepekli ekmek
    Kuşluk: 100 gram erik
    Öğle: Patatesli domates çorbası, haşlanmış ıspanak, 4 grisini
    İkindi: 1 armut
    Akşam: Fırın, ızgara ya buğulama usulü pişirilmiş balık, lahana salatası

    Etkili yaz diyetinin 4. günü

    Sabah: 1 fincan çay, 3 dilim yağsız kepekli ekmek
    Kuşluk: 100 gram çilek
    Öğle: Haşlanmış semizotu, fasulyeli pilav, 3 adet grisini
    İkindi: 1 kivi
    Akşam: Zeytinyağlı rozbif, patlıcan kızartma, 2 dilim yağsız kepekli ekmek, 1 elma

    Etkili yaz diyetinin 5. günü

    Sabah: 1 fincan kahve, 3 dilim yağsız kepekli ekmek
    Kuşluk: 1 ufak boy diyet yoğurt
    Öğle: Sebze püresi, haşlanmış biber, 2 dilim yağsız kepekli ekmek
    İkindi: 1 kivi
    Akşam: Terbiyeli dana eti ve rendelenmiş havuç 2 dilim yağsız kepekli ekmek.

    Diyet yapılırken dikkat edilmesi gereken en güncel kural diyet listesi dışına çıkmamaktır.