Etiket: yalıtım

  • Mantolama ne zaman yapılır?

    Mantolama ne zaman yapılır?

    Mantolama Hangi Aylarda ve Ne Zaman Yapılır? Mantolama ne zaman yapılır? Dış cephe mantolama  +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.

    Mantolama ne zaman yapılır? | 1

    Mantolama ne zaman yapılır?

    Yağışlı havalarda öncelikle iş güvenliği açısından daha sonra da yağan yağmur uyguladığımız malzemenin  içeriğini bozacağı için mantolama yapılmaması gerekir.

    Kış aylarında ise hava sıcaklıkları geceleri eksi değerlere indiği zaman kullandığımız malzemeler çimento bazlı ve suyla karıştırıldığı için içindeki su donar. Sabah yüksek değerlere çıktığında ısı değerleri tekrar çözülür, dolayısıyla dayanıklılık sağlamaz uyguladığımız yapıştırıcılar tutmaz. Yeni yapıştırıcı işlemi yapsak bile üzerindeki sıva çimento esaslı olduğu için zamanla çatlamalar gözükür, dolayısıyla kış aylarında dış cephe ısı yalıtımı yapmak söz konusu değildir, tabi iş güvenliği de kış aylarında yağışın artması sebebi ile çok daha önemlidir.

     

    Kaynak: GNYapı

  • Doğal gazla ısınmada tasarrufun püf noktaları

    Doğal gazla ısınmada tasarrufun püf noktaları

    Kış mevsiminin ülkede kendini hissettirdiği, beyaz örtünün yurdu kapladığı günlerde, İGDAŞ doğal gazın nasıl daha tasarruflu ve güvenli kullanabileceğine yönelik önerilerini kamuoyuyla paylaştı

    İGDAŞ’tan yapılan açıklamada, doğal gazın daha tasarruflu kullanımına ilişkin bilgi verildi. Bina yalıtımının yüzde 40, pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılmasının da yüzde 15 tasarruf sağladığı belirtildi.

    Kış mevsiminin ülkede kendini hissettirdiği, beyaz örtünün yurdu kapladığı günlerde, İGDAŞ doğal gazın nasıl daha tasarruflu ve güvenli kullanabileceğine yönelik önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Hem çevreci hem de avantajlı bir yakıt olan doğalgazı seçen tüketiciler, bilinçli kullandıklarında yıl bazında ciddi tasarruf sağlıyor.

    İGDAŞ’tan yapılan açıklamada, tasarruf etmenin yolu ‘ısınma’ ve ‘sıcak su temini’ şeklinde iki ana başlıkta sıralandı. Bu önerilerin tamamı uygulandığında yüzde 60’a kadar tasarruf etmenin mümkün olduğu vurgulandı.

    TERMOSTATTA HER 1 DERECE NE KADAR TASARRUF SAĞLAR?

    Isınma konusundaki öneriler şu başlıklar altında toplandı:

    Evlerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü yalıtımı olmayan binalardan kaynaklanır. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40 tasarruf ederler.

    Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar.

    Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir.

    Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Ayrıca can ve mal emniyeti bakımından risk oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin de önüne geçilmiş olur.

    PERDELERİN POZİSYONU NE OLMALI?

    Doğal gazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarrufa etki eden bir unsurdur.

    Geceleri perdelerin örtülü olması enerji tasarrufu sağlar. Ancak perdelerin radyatörlerin kapamamasına dikkat etmek gerekir.

    Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir.

    Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlar.

    Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarruf sağlar.

    SICAK SU DÜĞMESİ NASIL AYARLANMALI?

    Sıcak su temini konusundaki öneriler ise şöyle:

    Cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C’ye ayarlamak gerekir. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmaz.

    Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekir.

    Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekir.

    Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlar.

  • Evde Pratik Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

    Evde Pratik Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

    Isı yalıtımı binaların; çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemelerine, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır. Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden olusan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır. Böylece ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden tasarruf sağlanır. Isı yalıtımının faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için, evlerin kışın soğuk, yazın sıcak kısımlara bakan tüm duvar ve döşemeleri, çatıları mutlaka yalıtılmalı ve nitelikli pencere kullanılmalıdır. Isı yalıtımı, binanın temelinden çatısına kadar dışa veya kullanılmayan kısımlara bakan yüzeylerine, ısı geçişini azaltan özel ısı yalıtım malzemeleri nin uygulanması ile yapılır.

    Çatıların yalıtımında çatıların şekline göre değisen yalıtım uygulamaları vardir. Çatı ısı yalıtımı, levha veya şilte biçiminde çesitli ısı yalıtım malzemeleriyle yapılır. Çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşlukların olduğu binalarda, ısı yalıtımı tavan döşemesi üzerine serilerek uygulanır. Çatı arasının yaşam mekânı olarak kullanıldığı binalarda ısı yalıtımı çatı seviyesinde yapılır. Ahsap konstrüksiyon çatılarda ısı yalıtımı merteklerin arasına, altına veya üstüne yapılabilir. Betonarme kırma çatılarda ise genellikle beton yüzeyin üstüne yapılır.

    Teras çatı ısı yalıtımı, su yalıtımı katmanının üstüne veya altına yapılabilir. İzolasyon levhalarının su yalıtımının üzerinde yer aldığı detaya “ters teras çatı”; su yalıtımı katmanının ısı yalıtımı levhalarının üzerinde bulunduğu detaya ise “geleneksel teras çatı” denilmektedir. Ters teras çatı detaylarında su yalıtım örtüleri ayni zamanda buhar kesici vazifesi görmektedir.

    Çatılarda ısı, su, ses ve yangin yalıtımı detayları birlikte çözülmeli ve konforlu ortam elde etmek için malzemeler birbirleriyle uyumlu seçilerek mutlaka yoğusma tahkiki yapılmalıdır. Duvarlarda yalıtım ise, çeşitli ısı yalıtım malzemeleri nin genellikle duvarlara monte edilmesiyle, binanın dışından, içinden veya iki duvar katmanının arasından yapılabilir. Diştan yapılan uygulamalar ile cephenin tümüne ısı yalıtım malzemeleri sabitlenebildiğinden; Isı köprüleri oluşmaz. Ayni zamanda uygulama dış taraftan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve yoğusma meydana gelmez.

    Dış cephelerde kullanılacak olan ısı yalıtım levhaları bu uygulama için özel olarak üretilmis olmalidir. Iki duvar arasi veya içten yapılan ısı yalıtım uygulamaları; kısa süreli kullanılan yazlıklar, dağ evleri gibi yapılarda tercih edilir. Genel olarak bu uygulamalarda ısı yalıtım levhaları duvarın iç yüzeyine uygulanır. Bu uygulamalarda ısı köprülerine karsı önlem alınmalı ve mutlaka yoğusma tahkiki yapılmalıdır. Yoğuşma tahkiki neticesinde buhar kesici kullanımına ihtiyaç olup olmadiğina karar verilmelidir.

    Pencerelerde iyi bir ısı yalıtımı, kaliteli, sızdırmaz, doğru uygulanmış ve düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri ile mümkündür. Binalardaki kapılar da enerji verimliliği göz önüne alınarak seçilmelidir.

    Yalıtım Camı Ünitelerinin Kesitleri

    Isı yalıtımının önemli bir unsuru da tesisatların ve ekipmanlarının yalıtılmasıdır. Isıtma veya soğutma tesisatında yalıtım özellikle ısıtılmayan veya soğutulmayan hacimlerden geçen tesisat boru veya kanallarının yalıtım malzemeleriyle kaplanması ile yapılır. Soğutma ve ısıtma tesisatlarının ısı yalıtımı ile büyük enerji tasarrufu sağlanır. İşletme maliyeti düşer. Buhar ve kaynar su tesisatlarında yüzey sıcaklığının yüksek olması nedeniyle insanların kazaya uğramasının önüne geçilmis olur. Ayrica kazan dairesinin aşırı ısınmasından dolayı diğer sistemlerin zarar görmesi ve ısı köprüleri önlenir.

    Tesisat Yalıtımı Uygulama Örnekleri

    Isı yalıtımı, yalnızca çeşitli yalıtım malzemeleriyle yapılan bir işlem olarak algılanmamalıdır. Isı yalıtımı daha tasarim aşamasinda başlamasi gereken bir süreçtir. Isı kaybını etkileyen en önemli unsurların başinda, yapinin içinde bulunduğu çevresel faktörler gelir ve tasarımcılar bu faktörleri dikkate almalıdır.

    Isı Yalıtımını Etkileyen Dış Faktörler Şunlardır:

    Coğrafi Özellikler: Enlem-boylam, binanın bulunduğu bölgenin eğimli ya da düz, yeşil ya da kurak oluşu gibi
    Iklim özellikleri
    Rakimi
    Arsanın Özellikleri: Yön, komşu parsellerle beraber arsanın imar durumu özellikleri

    Mekânların Bakacaği Yönler: Yasam mekânlarının kuzeye bakmaması ve oturma odasının güneye, yatak odasının doğuya bakması gibi. Etkin bir ısı yalıtımı için bu faktörlerin, tasarım açısından başlayarak dikkatle ele alınması ve binanın bu dış etkilere en fazla direnç gösterecek şekilde tasarlanması gerekir.