Etiket: uçak yolculuğu

  • Rahat uçak yolculuğu için öneriler

    Rahat uçak yolculuğu için öneriler

    Tatil sezonunun açılışı ile tatile uçak ile gitmeyi düşünenlerin daha rahat uçak yolculuğu için öneriler hazırladık. Uçakta ayak şişmesinden, kulak ağrısına kadar hepsi için çözüm önerileri burada.

    Rahat uçak yolculuğu için öneriler

    Uçak yolculukları uzun mesafeleri daha kısa bir hale getirse bile bir çok kişi tarafından zorlu geçebilir. Özellikle uzun saatler uçak yolculuğu yapmanız gerekecekse bu tavsiyeler sizin için altın değerinde olacaktır. İşte rahat bir uçak yolculuğu için bilmeniz gerekenler.

    Rahat uçak yolculuğu için öneriler | 1

     

    Şişen Bacaklar
    Uzun saatler aynı pozisyonda oturmaktan kaynaklanan ayak şişmeleri için en geniş ayakkabınız hangisi ise onu tercih edin. Bacaklarınızın arada germek işe yarar bir çözüm olacaktır.

    Damak Tadında Değişme
    Bilim adamları ağızda oluşan kötü tadı gidermenin en iyi yolunun domates suyu içmek olduğunu söylüyor. Aklınızda bulunması gereken bir bilgi.

    Ağızdaki Kötü Kokular
    Dehidrasyon, vücudumuzun daha az tükürük üretmesine neden olur ve böylelikle aktif bakteri üremesi ve dolayısıyla kötü bir koku oluşur.Uçuş öncesi ve nane sakızını çiğneyerek ve bol sıvı tüketerek bu durumu engelleyebilirsiniz.

    Cilt Problemleri
    Dehidrasyon aynı zamanda cilt dökülmesine ve akne neden olur. Araçta bulunan kuru hava, cildin koruyucu özelliklerini zayıflatarak cilt problemlerine neden olur. Nemlendirici krem ??kullanın.

    Baş Dönmesi
    Uçuş sırasında baş dönmesi, mide bulantısı ya da kusma olabilir, çünkü gördüğünüz statik resim hareket hissine karşılık gelmez ve vücutta stres altındadır. Belirtileri hafifletmek için kanatların yakınındaki pencere koltuklarını seçin.

    İşitme Sorunları
    Bir düzlemdeki basınç değişiklikleri kulaklarınıza neden olabilir. Bu durum hava geçici olarak işitme bozukluğuna ve ağrıya yol açarak içeriden bastırmaya başlayacaktır. Çikolata veya sert şeker burada yardımcı olacaktır. Salivasyonu tetiklerler ve yutma bazı havayı dışarı atarlar.

    Ani Diş Ağrısı
    Bir çok yolcunun sık sık karşılştığı bir problemdir. Bunun nedeni ise yüksekte oluşan basınç farkıdır. Hava küçük deliklere girer ve dişlerinizi içeriden bastırır. Bunu önlemek için uzun bir uçak seyahatinden önce diş hekiminizi ziyaret edin.

    Uçuş Stresi Yaşıyorsanız
    Bazen korku yaşansa bile uçmaktan korkmayan kişiler dahi basınç farkından dolayı gerginleşebilir. Bu durumu engellemek için göz bandı yada kulaklıklarınızı yanınızda bulundurun. Sakin kalmaya çalışın.

  • Hamilelikte İlk Üç Ayda Uçak Yolculuğu Yapılabilir mi?

    Hamilelikte İlk Üç Ayda Uçak Yolculuğu Yapılabilir mi?

    Hamilelik, çocuk sahibi olmak yaradanın kadına lütfu ihsanıdır. Hamilelikte ilk üç ayda uçak yolculuğu yapılabilir mi? makalemizde gebe kadınların uçak seyahati ile ilgili bilgiler verdik. 2009 yılında, Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologları Akademisi birinci trimesterde (gebelikte ilk 3 ayda) uçak yolculuğunun çoğu kadın için genelde güvenli olduğuna dair bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamada yine de doktorunuza danışmalısınız ibaresi de yer aldı. Kişilerin gebelikle ilgili bireysel sorunları olabilir, hamilelik boyunca sizi takip eden doktorun görüşünü almak her zaman önemlidir.

    Hamilelikte ilk üç ayda uçmak da mahsur var mı?
    Yukarıda da bildirdiğimiz, bu konuda nihai karar doktorunuza aittir, bazı tıbbi durumlar doktorunuzun izninde etkili olabilir;
    Diğer gebeliklerinizden herhangi biri düşük veya erken doğumla sonuçlandıysa, doktorunuz uçmak için beklemenizi, ilk üç ayın sizin için tehlikeli olacağını bildirebilir.
    Diyabet veya hipertansiyon hastası iseniz
    35-40 yaş üstü gibi ileri yaşta gebelik yaşıyorsanız
    Çoğul gebelik durumu söz konusu ise
    Herhangi bir nedenden yüksek riskli hamilelik durumu varsa doktorunuz ilk üç ayda uçmanıza izin vermeyebilir.

    2. trimesterda(4,5,6.aylarda) uçuş 1. trimestera(ilk üç aya) göre daha güvenlidir. Bulantınız azalmıştır, kendinizi daha enerjik hissedersiniz ve ilk üç ayda yaşadığınız mesane basıncı, sık idrara çıkma gibi sorunlar artık yoktur. Düşük, erken doğum gibi riskler 2. trimesterda en düşük seviyede olduğundan doktorunuz uçmak için beklemenizi bildirebilir.

    YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

     

  • Konforlu bir uçak seyahati için öneriler

    Konforlu bir uçak seyahati için öneriler

    Sağlıklı uçuş için öneriler

    Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan; nefes almanın hayati önemine dikkat çekerek, sağlıklı nefes almanın ancak sağlıklı bir burunla mümkün olabileceğini ifade etti. Ilhan, özellikle uçak seyahatlerinde kuru olan uçak havasının üst solunum yolu ve kalp rahatsızlıklarını ağırlaştırabileceğini belirtti.

    Burun tıkanıklığı kalp rahatsızlıklarını ağırlaştırabilir

    Op. Dr. Emre İlhan konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Özellikle ülkemiz insanının burun yapısının kemikli olması ve insanların bir çoğunda allerjik hastalıkların sık olması nedeniyle burun tıkanıklığı şikayeti en sık rastladığımız şikayetlerden birisidir. Burun tıkanıklığı olan hastalarda eğer uçak korkusu da varsa, kişi sağlıklı nefes alıp veremediği için içinde bulunduğu kaygı ve tedirginlik hali durumun daha da ağırlaşmasına neden olabilir.

    Uçak içerisindeki hava kalitesi dışarıdaki hava kadar iyi olmayabilir. Uçak yolculuğu, özellikle de uzun mesafeli yolculuk, yolcuları sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Kabin içerisinde bulunan oksijenin miktarı havadakinden az olabilir. Bu durum sağlıklı kişilerde sorun yaratmazken, burun tıkanıklığı şikayeti olan hastalarda üst solunum yolu rahatsızlıkları, akciğer ve kalp rahatsızlıkları olan hastalarda durumu daha da ağırlaştırabilir. Düzenli nefes alamayan hastalarda panik atak ve depresyon belirtileri görülebilir. Bu nedenle uzun süren burun tıkanıklığı şikayeti olan hastaların burun tıkanıklıklarının tedavisi için bir KBB uzmanına başvurmalarını öneriyoruz. ” dedi.

    Sakız çiğneyerek kulak sağlığınızı koruyun

    Dr. İlhan, uçaktaki hava basıncının uçak yükselirken veya alçalırken  değişmesi sonucunda kalıcı işitme kayıplarının olabileceğini de belirterek, şu bilgileri verdi:

    “İnsan kulağı, 16-16000Hz arası frekansları işitir  . Kulağın sağlıklı duyabilmesi için, kulak zarının dış kulak yoluna bakan tarafındaki yani dış kulak yolundaki basınç ile kulak zarının arkasında kalan orta kulak boşluğunun basıncı aynı olmalıdır. Akut nezle, alerjik nezle, sinüzit gibi hastalıklar östaki borusunun açılma fonksiyonu bozarak uçuş esnasında orta kulak basıncının dengelenmesini engeller. Uçağın kalkış ve inişi esnasında bilindiği gibi dış ortam basıncı hızla değişir. Günümüz uçaklarında kabin basıncı   otomatik  olarak   ayarlanmakla  beraber  bu   ayarlanma   öncesinde  ve   esnasında   artan  veya   eksilen   dış  kulak  yolu   basıncı yukarıda   sayılan  hastalıklar  esnasında   yeterli  derecede  dengelenemez  ve   orta  kulakta ciddi  sorunlar oluşabilir. Böyle bir durumda sık sık  yutkunma, bir şeyler   yeme, sakız  çiğneme östaki  borusunun  açılması  ve  orta  kulak  basıncının  dengelenmesini  kolaylaştırır.

    İnsan kafasında sinüs adı verilen hava dolu boşluklar yer almaktadır. Mevcut yedi adet sinüs sürekli olarak burun boşluğundaki hava ile havalanmaktadır. Akut nezle ve alerjik nezle   esnasında   bu   sinüslerin burun  ile  bağlantılarının   burun  mukozasındaki  ödemi  nedeniyle   kapanması   sinüslerde            de   basınç  dengelenmesine   engel  olarak   baro sinüzit   denilen  ve şiddetli  yüz  ağrısına   yol  açan  bir  tabloya   neden  olur.  Uçuş esnasında iniş ve kalkışta dış kulak yolu basıncının hızlı artış veya azalışı  sonucu  kulak   zarının  ve   buna   bağlı   olarak   kemikçik   zincirin   aşırı  derecede   hareketine   bağlı  olarak  nadiren  de   olsa  orta veya  iç  kulak   hasarını görülebilir. İç kulakta yüksek basınçtan etkilenen “Reissner membranı” yırtılabilir. Bu  durumda   oluşacak  tablo  daha  farklı  olup,  şiddetli  bir   kulak   uğultusu   ve  işitme   kaybı  ile  kendini   belli   eder.  Bu  tabloda   genellikle   ağrı  olmaz   ve   nadiren  birlikte   baş   dönmesi  de   görülebilir. Bu durumla karşılaşan  bir   yolcu   uçuş   sonunda   acilen   bir KBB uzmanına  müracaat   etmelidir. Aksi  takdirde olay  kalıcı   işitme  kaybı  ile   sonlanabilir. Bu tip ağrılar uçuş bittikten bir süre sonra sinüslerdeki basıncın dengelenmesiyle ortadan kalkar. Uçuş sırasında yüzünüzde basınç hissedersiniz, burun açıcı bir bir ilaç almanız ve burun damlası ile sık sık burnunuzu nemlendirmeniz fayda sağlayabilir. ”

    Daha rahat bir uçuş için bol su tüketin

    Dr. İlhan, alkolün beyindeki etkisinin oksijensizlikle daha da arttığını ve çok fazla kahve veya alkol tüketiminin düzensiz kalp ritmine veya çarpıntı gelişmesine neden olabileceğini söyledi ve ekledi: “Normal kabin basıncında hava genleşir. Vücudumuzdaki hava boşlukları  sinüsler, orta kulak ve diş çürükleri genleşen havaya ağrı ile yanıt verirler. Uçuş esnasında bu nedenlerden dolayı ciddi ağrılar oluşabilir. Bu rahatsızlıklar gazlı içeceklerin fazla tüketilmesi ile birlikte daha da artabilir. Bu yüzden bu tür rahatsızlıkları olanlar mutlaka uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmeli ve uçuş esnasında hareket yapmalı ve bol su tüketmelidirler.

    Konforlu bir uçak seyahati için yapmanız gerekenler

    Akut nezle, alerjik nezle ve sinüzit  gibi   durumlarda   mümkün  olduğunca  uçak  yolculuğundan  kaçınılmalıdır.  Eğer bu mümkün olmuyorsa bu gibi  durumlarda   bir   hekime   danışarak   uçuş  önce  bazı  ilaçlar   alınarak  bu            durumlara       engel olunabilir. Böyle durumlarda   alkol   alınması  burun   mukozası   ve  burun  etlerinde   şişmeye   neden  olacağından  tabloyu  daha  da   ağırlaştırabilir. ” dedi ve konforlu bir uçuş için şu önerilerde bulundu:

    Uçak yükselirken veya alçalırken;

    ●     Koltuğa oturduğunuz andan itibaren düzenli nefes alıp verin.

    ●     Kalkış sırasında bol nefes verin (üfleyerek). Bu gevşemenizi sağlar.

    ●     Burun ve ağzınızı kapalı tutun ve sık sık esnemeye çalışın.

    ●     Yutkunmak, sakız çiğnemek veya şeker yemek bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

    ●     Yakın zamanda uçuş esnasında bir sorun yaşadıysanız yolculuğunuzu bir müddet sonraya erteleyin.

    ●     Akut nezle, alerjik nezle ve sinüzit  gibi  rahatsızlıkları olanların uçuş öncesi bir Kulak Burun Boğaz uzmanına görünmeleri en doğru hareket olacaktır.

    Sorunların Önlenmesi;

    ●     Hava limanına gitmek için bolca zaman ayırın.

    ●     Eşyalarınızı taşımakta zorlanıyorsanız yetkililerden yardım isteyin.

    ●     Uçuşunuzu planlayın ve önceden hazırlanın.

    ●     Bol bol  su için.

    ●     Alkol tüketmeyin. Gazlı içecekler ve  kafeinli içeceklerden sakının.

    ●     Kabinde hareket edin.

    ●     Kronik bir rahatsızlığınız varsa uçuştan önce doktorunuza görünün ve ilaçlarınızı yanınıza almayı ihmal etmeyin.