Etiket: Türk mutfağı

  • Türk Mutfağı Zayıflatıyor mu?

    Türk Mutfağı Zayıflatıyor mu?

    ABD Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harry Preuss, kilo ile mücadele eden insanlara günde 10 bin adım atmalarını önerdi.

    Antalya’da düzenlenen Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresine katılan ABD Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harry Preuss, obezitenin dünyada her geçen gün önemi artan bir sorun haline geldiğini, önlem alınmadığı takdirde gelecekte büyük sorunlara neden olabileceğini belirtti.
    ,
    İnsanların yağdan uzak durarak kendileri için doğru bir şey yaptıklarına inandıklarını ama sadece bunu yapmanın doğru bir karar olmadığını vurgulayan Preuss, “İnsanlar yağdan uzak durdukları zaman karbonhidrata ve şekere yönelebiliyor. Yağdan uzak durmak ancak karbonhidrat ile şekere yönelmek yanlış bir tutum” dedi.

    Preuss, “Önemli olan ne kadar kilo değil, ne kadar yağ kaybettiğinizdir. Kilo kaybederken kas kütlenizi kaybediyorsanız, bu anlamlı değildir” diye konuştu.

    Prof. Dr. Preuss, kilo ile mücadele eden insanların az yemek yemeleri, lifli gıdalar tüketmeleri ve egzersiz yapmaları gerektiğini söyledi. Sporun her yaş grubunda yapılması gerektiğini vurgulayan Preuss, kendisinin günde 17 bin adım yürüdüğünü kaydetti. Üzerinde pedometre taşıdığını anlatan Preuss, “Gün içinde hiç egzersiz yapamazsam yürüyorum. Günde 17 bin adım atmaya çalışıyorum. Bazen üniversitede oturarak çalışmam gerektiğinde 17 bin adımı tamamlamak için bahçeye çıkıp yürüyorum. Kilo ile mücadele eden insanlara günde en az 10 bin adım, yani 8 kilometre civarında adım atmalarını öneriyorum. Bunu yaşam tarzı haline getirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

    Preuss, Amerika’da obezite sorunu bulunan oldukça fazla insan olduğunu, Türkiye’de ise yoğun obezite sorunu görmediğini belirterek, “Türkiye’de insanlar yemeklerin yanında mezelerden, salatalardan, yani lifli yiyeceklerden de tüketiyor. Bu açıdan baktığımızda dengeli beslenme konusunda Türk mutfağının yararlı olduğunu söyleyebilirim” dedi.

  • Şöbiyet

    Şöbiyet

    Şerbetli tatlı dendiğinde akla ilk gelenlerden biri şöbiyet. Hamur açmanın zorluğundan çekinen tatlıseverler, ev yapımı şöbiyet tabaklarına imrenerek bakmakla yetinir.

    Oysa biraz zahmet gerektirse de bu tatlıyı yapmak imkansız değil. Konuklarınıza ev yapımı şöbiyet dilimleri ikram etmek istiyorsanız bu tarifi deneyin.

    Şöbiyet için malzemeler

    – 1 kg buğday unu
    – 3 yumurta
    – 10 gr tuz
    – 50 gr nişasta
    – 1 kg sade yağ
    – 500 gr antepfıstığı içi
    – 500 gr süt
    – 50 gr irmik
    – 750 gr şeker
    – 350 gr su

    Şöbiyetin yapılışı

    Şöbiyet için hamurun hazırlanışı ve açılışı tıpkı baklava yapımındaki gibidir. Unu tezgaha dökün, ortasında bir boşluk açın. Yumurtaları tuzla çırpın, biraz sulandırarak una ilave edip yoğurma işlemine başlayın.

    Yoğurma süresince karışıma azar azar su ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar devam edin. Hazırladığınız hamuru çekerek uzatın ve iki parmak kalınlığında parçalar halinde kesin.

    Kestiğiniz hamur parçalarını elinizle yassı hale getirin, üzerlerine biraz nişasta serpin ve kenardan ortaya doğru incelterek açın. Yarıçapları 25-30 santim olacak şekilde incelttikten sonra yeniden nişastalayarak üst üste dizin. Açma işlemini bu şekilde üç kere tekrarlayın. Son yufkalarınızın eni 60, boyu 120 ile 140 santimetre arası olmalı.

    Şerbeti soğutup dökün

    10 yufkayı üzerlerine tereyağı sürerek üst üste dizin ve kenarları 7 santimetrelik kareler biçiminde kesin.

    Süt ve irmiği geniş bir tencereye alıp koyu bir kıvama gelene dek karıştırarak pişirin. Kara hamurların içlerine birer ceviz büyüklüğünde irmikli kaymak ve biraz fıstık içinden koyun.

    Uçlarını mektup zarfı şeklinde kapattığınız yufkaları tepsiye dizin. Tereyağının kalanını eriterek tepsiye dökün. Tüm hamurlar ıslandıktan sonra yağın fazla görünen kısmını tepsiyi hafifçe eğerek dökün.

    Fırınınızı orta ayarda ısıtın. Fırına şöbiyet tepsinizi yerleştirin ve hamurları yarım saat kadar pişirin. Şöbiyet pişerken, şerbeti için su ile şekeri karıştırıp ocakta ısıtın ve kıvamlı hale getirdikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın.

    Pişen şöbiyetin üzerine soğuk şerbetini dökün. Tatlı ılındığında servis tabaklarına alabilir, üzerlerini fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.

    İlgili Konular ;

    – Şöbiyet nasıl yapılır?
    – Şöbiyet tatlısı için yufka nasıl hazırlanır?
    – Şöbiyetin iç malzemesi nasıl hazırlanır?
    – Şöbiyet nasıl şerbetlenir?
    – Şöbiyet yapmak için hangi malzemeler kullanılır?
    – Şöbiyet nasıl servis edilir?
    – Şöbiyetin lezzetli olması için nelere dikkat etmeliyiz?

  • Yudum’la Hafif Ramazan Sofraları

    Hafifliği ve sağlığı geleneksel Türk mutfağıyla birleştiren Yudum Mısır Yağı, lezzetten ödün vermeden iftar sofralarına tat katacak hafif tarifler sunuyor. Soğuk buğday çorbası, lorlu ve kabaklı gül böreği, sarımsaklı yahni tarifleri, ramazan sofralarına hafiflik, sağlık ve lezzet katıyor.

    Tekli ve çoklu doymamış yağ oranları açısından zengin bir bitkisel sıvı yağ olan Yudum Mısır Yağı, damar sertliği riskini azaltıyor, yüksek kan basıncının ve kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde rol oynuyor. Mısır Yağı, A, B, E, K vitaminleri ve zengin mineral yapısıyla enerji verici özelliğe sahip mısır bitkisinin doğal yağ içeren tohumlarından elde ediliyor.

    Yudum Mısır Yağı’ndan Hafif Ramazan Tarifleri

    Soğuk Buğday Çorbası (4 kişilik)

    Malzemeler:
    Aşurelik Buğday 2 su bardağı
    Yoğurt 4 su bardağı
    Su 4 su bardağı
    Yumurta 1 adet
    Taze Fesleğen 10- 12 yaprak
    Yudum Mısır Yağı 1 yemek kaşığı
    Tuz

    Yapılışı: Buğdayları bir gece önceden ıslatın, ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yoğurt ve suyu çırparak ayran yapın ve içine yumurtayı ekleyin. Haşlanmış buğdayın üzerine ayranı yavaş yavaş dökün. Ocağa koyun orta hararette kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca altını kısın, 5-10 dakika daha pişirin. Soğuyunca ince doğranmış fesleğenleri ekleyin. Tuzunu koyun, üzerine yağ gezdirin ve servis yaparken fesleğen yaprağıyla süsleyin.

    Lorlu ve Kabaklı Gül Böreği (Tahinli Yoğurt Sos İle) (4 kişilik)

    Malzemeler:
    Yufka 2 adet
    Yumurta 1 adet
    Yudum Mısır Yağı 1/2 su bardağı
    Süt 1/2 su bardağı
    Lor peyniri 350 gr
    Kabak 2 adet
    Tuz
    Karabiber

    Sos için:
    Tahin 1 kahve fincanı
    Yoğurt 1 su bardağı
    Yudum Mısır Yağı 1 tatlı kaşığı

    Yapılışı: Kabağı rendeleyin, loru kabakla karıştırın, tuz ve biber ekleyin. Ayrı bir kapta yumurta, süt ve Yudum Mısır Yağı’nı iyice çırparak karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye keserek dört adet yarım ay elde edin. Yarım ayların düz tarafı size gelecek şekilde masaya koyun. Yufkanın her tarafına sıvı karışımdan sürün, düz kenar boyunca kabaklı lorlu karışımdan koyun ve rulo halinde sarın. Rulo yufkanın bir ucundan tutarak sarmal şeklinde döndürüp gül haline getirin. Yağladığınız tepsiye börekleri dizin, 175 derecede ısıtılmış fırında, böreklerin üzeri altın sarısı olana kadar pişirin. Sos için tahin, Yudum Mısır Yağı ve yoğurdu birbirine yedirerek karıştırın. Böreğin üzerine sürün veya yanında servis yapın.

    Sarımsaklı Yahni (4 kişilik)

    Malzemeler:
    Soğan, halka doğranmış 200 gr
    Yudum Mısır Yağı 2 çorba kaşığı
    Kuzu eti, 2-3 cm küp şeklinde doğranmış 800 gr
    Sarımsak, soyulmuş 30 diş
    Üzüm sirkesi 2 çorba kaşığı
    Karabiber ½ çay kaşığı
    Kimyon ½ çay kaşığı
    Tuz

    Yapılışı: Tencerenin dibine kuzu etlerinin yarısını koyup üzerine bir kat sarımsak dizin ve geri kalan etleri de ekleyin. Ayrı bir kapta Yudum Mısır Yağı’nda pembeleştirdiğiniz soğanlara sirke, karabiber, kimyon ekleyin, tencereye ilave edin. Etin üzerini geçecek kadar su koyun. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın. Etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu ekleyip, servis edin.

    YUDUM_Ramazan_Monusu